Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Velika završnica: Uspješno završen projekt za edukaciju o celijakiji i dijabetesu

Velika završnica: Uspješno završen projekt za edukaciju o celijakiji i dijabetesu

Predstavljena aplikacija za organizaciju pomoći oboljelima u trenucima kriznih situacija i scenariji poučavanja učenika srednjih strukovnih škola o celijakiji i dijabetesu

VIDEO

Udruga CeliVita - Život s celijakijom s partnerima Zagrebačkim dijabetičkim društvom (ZDD) i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu  od studenog 2021. do veljače 2023. provodila je projekt 'Organizacijom i znanjem do zdravlja oboljelih od celijakije i dijabetesa'.

Provedbom projekta, udruga CeliVita i partneri, uz podizanje vlastitih kapaciteta, stvorili su preduvjete za dugoročno osnaživanje ugostiteljskog, obrazovnog i javnog sektora s ciljem očuvanja zdravlja oboljelih od celijakije i dijabetesa, kako u svakodnevici tako i u kriznim situacijama poput potresa, poplava ili ratnog stanja kada je dostupnost životno važnih i presudnih lijekova i pomagala otežana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Fit žena 01:16

Rezultat projekta 'Organizacijom i znanjem do zdravlja oboljelih od celijakije i dijabetesa' je aplikacija za organizaciju pomoći oboljelima u trenucima kriznih situacija i scenariji poučavanja učenika srednjih strukovnih škola o celijakiji i dijabetesu.

Pravovremena dostupnost životno važnih lijekova poput inzulina ili bezglutenske hrane presudna je u za očuvanje zdravlja oboljelih od dijabetesa odnosno celijakije, a pogotovo u trenucima neposredno nakon nastupanja krizne situacije poput potresa, poplava ili ratnih stanja.

Aplikacija za pomoć oboljelima u trenucima krize, razvijena u ovom projektu, u realnom vremenu prikazuje potrebe oboljelih te ih spaja s volonterima na terenu i donatorima.

Recepti za fina jela koja možete nositi na posao: Tako ćete znati što jedete i uštedjeti novac
Recepti za fina jela koja možete nositi na posao: Tako ćete znati što jedete i uštedjeti novac

Kao najistaknutiji rezultat ovog projekta, a na temelju iskustva krize s dostupnosti inzulina i hrane bez glutena tijekom i nakon potresa na području Sisačko - moslavačke županije 2020. ističu izradu WEB GIS aplikacije koja oboljelima od celijakije i dijabetesa omogućuje prijavu potrebe, a tijelima javne vlasti organizaciju i koordinaciju donacija hrane bez glutena te lijekova i pomagala potrebnim oboljelima od dijabetesa.

Platforma aplikacije nalazi se na stranici https://kriza.celivita.hr i sadrži edukativne materijale za postupanje u kriznim situacijama.

Za kvalitetan i produktivan život s celijakijom i dijabetesom i sprječavanje teških komplikacija, ključna je sustavna edukacija javnosti o prirodi i izazovima ovih bolesti. Stoga smo u okviru jednog od ciljeva projekta odlučili krenuti od srednjih strukovnih škola ugostiteljskih usmjerenja kako bi se budući kuhari, konobari, slastičari, ali i turistički djelatnici upoznali sa svim potrebama gosta s celijakijom i/ili dijabetesom.

Kreirani su edukativni materijali, scenariji poučavanja koji obuhvaćaju specifična stanja i potrebe oboljelih od celijakije i dijabetesa, s naglaskom na pripremu i posluživanje hrane bez glutena i obroka za oboljele od dijabetesa.

Što jesti za produktivan dan? Ovu hranu birajte za doručak
Što jesti za  produktivan dan? Ovu hranu birajte za doručak

U izradi scenarija poučavanja uz partnerske organizacije sudjelovali su i volonteri - studenti PBF-a, a gotove scenarije poučavanja prezentirali su nastavnicima turističko - ugostiteljskih srednjih škola Zagrebačke, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Međimurske, Varaždinske županije i Grada Zagreba. Uz pomoć povratnih informacija nastavnika, koji predaju predmete pripreme i posluživanja hrane, scenariji su modificirani te su pripremljeni za daljnju verifikaciju Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

S ciljem provedbe aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima tijekom trajanja projekta partneri na projektu ojačali su svoje kapacitete sudjelovanjem na nizu edukacija od strane vanjskih dobavljača i internih edukacija.

U svim aktivnostima sudjelovalo je preko 10 novih volontera iz svih partnerskih organizacija.

Celijakija je kronična, imunološki posredovana sistemska bolest koja je uvjetovana unosom glutena u organizam kod genetski predisponiranih osoba. Život s celijakijom otežan je činjenicom da je jedini lijek za tu doživotnu bolest striktna bezglutenska dijeta koja je u praksi izrazito teška i opterećujuća za provedbu.

Dijabetes je metabolička bolest povezana s poremećajem u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina. Uzrok ove bolesti je nedostatak ili neučinkovitost inzulina te kod tih bolesnika prehrana igra ključnu ulogu. Celijakija i dijabetes tipa 1 često su udružene autoimune bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje