Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Veza između prehrane i mozga: Hrana od koje se dobro osjećate

Veza između prehrane i mozga: Hrana od koje se dobro osjećate

Utjecaj prehrane na mozak počinje prije rođenja, budući da se dojenče hrani majčinim nutrijentima, a taj utjecaj na razvoj mozga nastavlja se tijekom djetinjstva

VIDEO

Veza prehrana-mozak je tema koja se također naziva nutricionistička psihijatrija, veza crijeva-mozak ili 'hrana za raspoloženje'. To znači da ono što jedemo izravno utječe na naš mozak, i naposljetku, na naše raspoloženje. 

POGLEDAJTE VIDEO: Trendovi u prehrani

Pokretanje videa...

01:12

Mozak najbolje funkcionira kada mu se daje visokokvalitetna hrana koja ga hrani, poput one koja sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Određena hrana djeluje kao pomoć u 'prevenciji i liječenju mentalnih poremećaja'.

Utjecaj naše prehrane na mentalno zdravlje također može utjecati na kontrolu apetita i zdravlje crijeva. Istraživači su otkrili da su crijevni hormoni uključeni u vezu između prehrane i mozga. Ti se hormoni šalju iz crijeva u mozak i doprinose kognitivnom funkcioniranju.

Veza prehrane i mozga ključna je i za prevenciju kroničnih bolesti. 

Doprinos prehrane spoznaji nadilazi pamćenje i brzinu obrade informacija te značajno utječe na razvoj mozga. 

Tijekom razvoja moždanih struktura u prenatalnoj i perinatalnoj fazi, važno je da se sva potrebna energija i hranjive tvari mogu apsorbirati iz prehrane.

Dreamstime

To znači da utjecaj prehrane na mozak počinje prije rođenja, budući da se dojenče hrani majčinim nutrijentima, a taj utjecaj na razvoj mozga nastavlja se tijekom djetinjstva.

Hrana za dobar osjećaj

Hrana koja blagotvorno utječe na raspoloženje smatra se 'hranom za dobar osjećaj' ili 'hranom za mozak'. U nastavku ćete pronaći namirnice iz različitih skupina hrane koje potiču izvrsno zdravlje mozga.

Voće i povrće

Voće i povrće ključni su dodaci prehrani za optimalno zdravlje. Oni ne samo da hrane tijelo, već i mozak. Njihova svojstva pridonose psihološkom blagostanju, kognitivnoj obradi i emocionalnoj ravnoteži.

Jesenska prehrana: 'Idealno je vrijeme za jačanje imuniteta, evo što je najbolje jesti i kako'
Jesenska prehrana: 'Idealno je vrijeme za jačanje imuniteta, evo što je najbolje jesti i kako'

Metoda 'Pojedi dugu'

Dijetetski izraz koji se naziva 'jedite dugu' ili 'jedite prema boji' temelji se na konceptu da voće i povrće nudi prehrambene prednosti ovisno o svojoj boji.

Na primjer, ljubičasto i plavo voće i povrće značajno pogoduje kognitivnim sposobnostima i raspoloženju. Ljubičasta i plava boja su najviše zanemarene - čak 88 posto ljudi ne unosi odgovarajuću dnevnu količinu namirnica u toj boji.

Borovnice su posebno voće koje se smatra hranom za mozak. One imaju brojne kognitivne dobrobiti, posebno tijekom starenja, tijekom faza razvoja odrastanja i kognitivnog pada.

Voće

  • Borovnice
  • Crno grožđe
  • Ljubičasta marakuja
  • Šljive
  • Suhe šljive
  • Crni ribizli
  • Bobice bazge
  • Smokve

Povrće

  • Patlidžan
  • Cikla
  • Ljubičasti batat
  • Ljubičasti kupus
  • Ljubičasta mrkva
  • Ljubičasta rotkvica

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže hranjive tvari koje su korisne za zdravlje mozga. Također imaju svojstva koja pomažu pri kognitivnom padu prilikom starenja i pomažu ljudima u starijoj dobi.

Istraživači su ispitivali utjecaj 'dugoročnog unosa orašastih plodova' na mentalne sposobnosti starijih žena.

Mediteranski okusi: Jedan od naših najboljih kuhara podijelio je s nama svoje top recepte
Mediteranski okusi: Jedan od naših najboljih kuhara podijelio je s nama svoje top recepte

Intervjui su vođeni telefonom kako bi se procijenila kognicija (pamćenje, verbalno izražavanje, pažnja i tečnost). Istraživanje je uključilo 15.467 žena diljem svijeta koje su između 1995. i 2001. imale 70 ili više godina. Istraživači su otkrili da su one koje su konzumirale 'najmanje pet porcija orašastih plodova' tjedno imale bolju kogniciju od onih s manjim unosom orašastih plodova.

Orasi su vjerojatno najpoznatiji orašasti plodovi koji jačaju mozak jer orasi sadrže puno polinezasićenih masnih kiselina koje se identificiraju kao 'dobre masnoće'.

Polinezasićene masne kiseline su važne za zdravlje srca, kao i za funkcioniranje autoimunog sustava i živčanog sustava - koji upravlja mozgom. Very Well Mind piše da su orasi također puni drugih fitokemikalija (biljnih spojeva), vitamina i hranjivih tvari koje pozitivno utječu na neurone u mozgu.

Voće, povrće i orašasti plodovi djeluju neuroprotektivno, mogu poboljšati kognitivne sposobnosti, a unošenjem ove hrane može se spriječiti kognitivna disfunkcija.

Plodovi mora i jaja

Konzumacija plodova mora opskrbljuje mozak mnogim esencijalnim hranjivim tvarima. Većina plodova mora sadrži polinezasićene masne kiseline, prvenstveno omega-3 masne kiseline.

Longitudinalna studija koja je uključivala 392 djece, provedena od 1997. do 2000. godine, ispitala je utjecaj konzumacije morskih plodova tijekom trudnoće i tijekom ranog djetinjstva.

Detaljan vodič za roditelje: Evo kako da djeca ne budu pretila
Detaljan vodič za roditelje: Evo kako da djeca ne budu pretila

Utvrđeno je da prehrana koja uključuje umjereno visoku konzumaciju ribe (2-3 puta tjedno), bez drugih morskih plodova, poboljšava neurorazvoj dojene djece tijekom najmanje šest mjeseci. Međutim, prema autorima, potrebna su daljnja istraživanja u vezi s unosom morskih plodova i razvoj djeteta.

I jaja i morski plodovi pružaju prenatalne i rane beneficije zbog pozitivnih učinaka koje masnoće imaju na kognitivni razvoj djeteta. Međutim, trudnice trebaju ograničiti unos morskih plodova i potpuno izbjegavati sirove morske plodove.

Jaja, kao i plodovi mora, imaju omega-3 masne kiseline i druge vrste polinezasićenih masnih kiselina. Također su puna vitamina poput folata, vitamina D, joda, vitamina E, B12 i vitamina A. Osim toga, jaja su bogata proteinima i sadrže lipide - još jednu vrstu masne kiseline.

Prednosti hrane od koje se dobro osjećate

Postoje razne dobrobiti konzumiranja hrane koja se smatra 'hranom za dobar osjećaj' ili hranom za mozak, kao što su:

  • Pomaže u prevenciji neuroloških poremećaja i mentalnih bolesti
  • Doprinosi razvoju mozga
  • Poboljšava rad mozga (pamćenje, brzina obrade i fokus)
  • Uspostavlja mentalnu jasnoću
  • Smanjuje 'maglu mozga' i mentalni umor
Mikroalge jamče izdašnu zdravu hranu za životinje u okolišu
Mikroalge jamče izdašnu zdravu hranu  za životinje u okolišu
  • Smanjuje tjeskobu i depresiju
  • Regulira emocije
  • Doprinosi hormonskoj ravnoteži
  • Osnažuje imunitet
  • Ima protuupalna svojstva
  • Smanjuje rizik od kroničnih bolesti
  • Povećava energiju
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa