Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vježbanje može umanjiti rizik od razvoja moždanog udara

Vježbanje može umanjiti rizik od razvoja moždanog udara

Nezdrave navike poput nedostatka tjelovježbe, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola povećavaju rizik od moždanog udara i kod mlađih generacija

VIDEO

Moždani je udar ozbiljno zdravstveno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i liječenje. To je vrsta ozljede mozga uzrokovana blokiranjem dotoka krvi u mozak, čime se postepeno uništavaju moždane stanice, a u nekim slučajevima može doći i do krvarenja.

Prema zdravstvenim stručnjacima, životni rizik od moždanog udara povećava se nakon navršenih 55 godina. Ali, danas, zbog lošeg načina života i prihvaćanja nezdravih navika poput nedostatka fizičke tjelovježbe, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, zabilježeni su slučajevi moždanog udara i kod mlađih generacija.

POGLEDAJTE VIDEO (10 savjeta za jačanje imuniteta)

Pokretanje videa...

01:46

Redovita tjelovježba - važan aspekt prevencije moždanog udara

Redovita tjelovježba pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja. Ostale glavne bolesti koje mogu dovesti do većeg rizika za moždani udar uključuju hipertenziju, dijabetes i visoka razina kolesterola.

Hipertenzija (povišeni tlak) je jedan od najvećih čimbenika rizika za moždani udar. Njoj se pripisuje preko 50% ishemijskih moždanih udara (zbog blokade), a ona povećava šanse i za hemoragijski moždani udar (krvarenje u mozgu). Dakle, redovita tjelovježba pomaže u održavanju razine krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od moždanog udara i do 80%.

Obiteljski burnout zbog izolacije očituje se manjkom strpljenja
Obiteljski burnout zbog izolacije očituje se manjkom strpljenja

Redovita tjelovježba ne samo da pomaže u kontroli razine glukoze u krvi, već i smanjuje šanse za razvoj moždanog udara kod dijabetičara.

Visoka razina kolesterola još je jedan od čimbenika. S povećanom razinom LDL-a (lošeg kolesterola) povećava se i rizik od nakupljanja plaka, uzrokujući aterosklerozu. Zbog toga može doći do gubitka integriteta sluznice što dovodi do stvaranja ugrušaka, što zauzvrat može spriječiti protok krvi i dovesti do moždanog udara. Manjak tjelesne vježbe dovodi do velikih komplikacija i može imati poguban učinak na krvožilni sustav mozga.

Razina intenziteta vježbanja

Počnite polako i postupno razvijajte svoj raspored vježbanja. Također se mogu raditi vježbe za jačanje mišića i kostiju, ali one bi trebale biti usklađene aerobnim vježbama poput brzog hodanja, vožnje biciklom itd.

Toplinski udari sve su češći: Od 1950. su postali gotovo 'trend'
Toplinski udari sve su češći: Od 1950. su postali gotovo 'trend'

Vježbe umjerenog intenziteta mogu se raditi, ali uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom prije nego što započnete s programom vježbanja. Tjelovježba niskog intenziteta ako se redovito izvodi dugoročno ima koristi i pomaže u kontroli rizika od srčanih bolesti koje u budućnosti mogu dovesti do moždanog udara. Vježbe slabog intenziteta uključuju hodanje, istezanje, jogu i kućanske poslove, prenosi Doctor NDTV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života