Lifestyle

Komentari 4

Vježbanje u mladoj dobi čuva kosti od prijeloma u starosti

Vježbanje u mladoj dobi čuva kosti od prijeloma u starosti

Djeca koja se bave sportskom aktivnošću 40 minuta na dan imaju dvostruko manji rizik od prijeloma kostiju, kao i gušće kosti koje štite od osteoporoze u starosti

Jačanje kosti započinje već u mladoj dobi, a tjelovježba je ključan način održavanja zdravog kostura, pokazala je studija švedskog Sveučilišta Skane na preko 800 dječaka i djevojčica u dobi od sedam do devet godina. Oni su uspoređivali djecu koja su na dan imala minimalno četiri minuta fizičke aktivnosti s onima koji su imali tek 60 minuta fizičke aktivnosti na tjedan te zaključili da djeca koja su više vježbala imali dvostruko manje fraktura kostiju, piše Time Healthland.

Također, djeca koja su svakodnevno vježbala su imala veću gustoću kostiju, što je ključan element za sprječavanje osteoporoze u starijoj dobi.

Gustoća kostiju indikator je i njihove snage, a kako bi usporedili rizik od prijeloma kosti u starosti, istraživači su analizirali nekadašnje sportaše u 70-im i 80-om godinama života. Stariji su sportaši također imali dvostruko manje prijeloma kostiju, što dokazuje pozitivan efekt sporta na zdravlje kostura.

- Zdrav život i uživanje u sportu usko su povezani, a već u ranoj dobi djecu treba poticati da uživaju u redovitim sportskim aktivnostima - zaključio je voditelj studije, dr. Bjorn Rosengren.

Najčitaniji članci