Obavijesti

Lifestyle

Komentari 64

Vježbe po mjeri: Za lijepe noge i čvrstu guzu rade se čučnjevi

Vježbe po mjeri: Za lijepe noge i čvrstu guzu rade se čučnjevi
1

Prava mjera: S obzirom na to da potiče sagorijevanje masnog tkiva i jača najveće mišićne skupine, čučanj bi trebalo uključiti u trening barem jedanput na tjedan

VIDEO

Čučanj se smatra osnovnom vježbom za jačanje mišića nogu i zdjelice. Primarno, aktiviraju najveće mišićne skupine, a time se potiče puls te sagorijevanje potkožnoga masnog tkiva, govori trenerica Marija Andrijašević. Istraživanja su pokazala da čučnjevi poboljšavaju i sportske performanse te sportaši koji ih rade kao sastavni dio treninga trče brže te mogu skočiti više. Dugo se smatralo da su čučnjevi destruktivni za koljena, ali novija istraživanja pokazuju da, radite li ih ispravno, jačaju vezivno tkivo te mogu uvelike poboljšati stabilnost koljena. 

Čučnjevi stavljaju u pogon gotovo svaki mišić donjeg dijela tijela te jačajući mišiće oko koljena i kukova i smanjuju mogućnost ozljeda pri skakanju, trčanju i drugim aktivnostima. - Radimo ih svakodnevno, no ne uvijek pravilno - napominje Andrijašević te kaže kako pri podizanju tereta ljudi često “vuku” iz leđa umjesto da koriste mišiće nogu.

- Čučanj je jedna od vježbi koje treba raditi u bilo kojem obliku treninga. Nažalost, mnogi vježbači ga izbjegavaju jer ga ne znaju pravilno izvesti ili misle da nemaju dovoljno ‘snage’ - dodaje trenerica Martina Lepcin. 

Među najčešćim pogreškama pri izvođenju čučnja su hiperekstenzija leđa, koljena koja prelaze liniju nožnih prstiju, podizanje peta od poda te postavljanje nogu u preuzak ili preširok stav, napominje trenerica Marija Andrijašević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sam čučanj, dodaje Lepcin, pokazatelj je snage cora te snage mišića nogu, obuhvaća više zglobova, pokazuje njihovu mobilnost i fleksibilnost te spada u visokometaboličke vježbe. Pravilno izveden čučanj je, stoga, vježba koja se u nekoliko varijanti preporučuje zdravim rekreativcima te ozbiljnim sportašima koji ga koriste u raznim varijacijama, kaže Lepcin.

Čučanj kao vježbu barem jedanput na tjedan uključite u trening te u početku ne razmišljajte o opterećenju, velikom broju serija ili ponavljanja, nego se usredotočite na pravilan pokret, savjetuje Lepcin. 

- Mnogi početnici se odlučuju za polučučanj ili laički rečeno ‘plitki’ čučanj jer im djeluje jednostavnije. Napredni vježbači polučučanj koriste kada žele raditi isključivo na masi mišića kvadricepsa. No ako želite snažna i zategnuta bedra te čvrstu guzu, duboki čučanj je prava vježba za vas jer obuhvaća više mišića (gluteus, biceps femoris, kvadriceps...) - zaključuje trenerica Martina Lepcin.

U paralelni čučanj spuštajte se pod kutom od 90 stupnjeva

Noge postavite u raskoračni stav, stopala razmaknite u širini ramena, tijelo uspravite, a pogled usmjerite prema naprijed. Pritom bi težina trebala biti na petama i vanjskom dijelu stopala. Spuštajte se do pozicije dok kut između natkoljenice i potkoljenice ne bude 90 stupnjeva, objašnjava Andrijašević.

Kako se rade čučnjevi

  • Fleksibilni kukovi, a stražnjica je podvučena
  • Leđa su čvrsta, uključite sve mišiće zdjelice
  • Pogled je usmjeren prema naprijed
  • Prsa van, a ramena povucite prema natrag
  • Koljena su u ravnini s vrhovima prstiju
  • Prsti su lagano okrenuti prema van
  • Stopala su čvrsto na podlozi, a oslonac je na petama
  • Udišite dok se spuštate u čučanj
  • Izdišite dok se podižete u raskorak
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'