Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vlasnik Daniel: Trudim se naći najstarije primjerke naših djela

Vlasnik Daniel: Trudim se naći najstarije primjerke naših djela
1

Bavimo se vraćanju hrvatske knjižne građe koja svjedoči našoj povijesti i običajima. Većina tih knjiga tiskana je vani te ih je teško naći, kaže Daniel Glavan, vlasnik antikvarijata Biblos

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Najljepše police za knjige: Nađi inspiraciju za vlastito uređenje

Antikvarijat postoji od 2003. godine. Ponuda stare i rijetke hrvatske građe te rijetkih knjiga temelje je našeg poslovanja. No držimo i knjige druge tematike iz humanističkih znanosti i filozofije. Imamo ponudu lijepe književnosti, ali i slikovnica, kaže Daniel Glavan, vlasnik antikvarijata Biblos u Zagrebu. 

Daniel obilazi sajmove diljem Europe i regije kako bi 'vratio' naše književno blago. 

- Temeljno se bavimo repatrijacijom hrvatske knjižne kartografske građe što znači povratak hrvatskog kulturnog i kartografskog blaga jer većina tih knjiga je tiskana vani - kaže Daniel te dodaje da je tematika knjiga usko vezana uz hrvatsku povijest, kulturu i identitet. 

POGLEDAJTE VIDEO: Rijetki primjerci hrvatske književnosti

Pokretanje videa...

03:36

- Tri su važna elementa kojima težimo, a barem jedan treba biti zadovoljen. Prvi je da je autor Hrvat, drugi da je tematika vezana za Hrvatsku i  treći da je knjiga tiskana u Hrvatskoj. Sva tri zadovoljavaju prvo izdanje Priča iz Davnina koja je tiskana davne 1916. godine u Zagrebu, a izdavač je Matica hrvatska - kaže Daniel koji se najviše od svega voli dati u potragu za često nepoznatim blagom naše zemlje. 

Najskuplja i najvrjednija knjiga je djelo poznatog dobrovačkog povjesničara Ludovika Crijevića Tuberona. Knjiga je izdana 1603. godine na latinskom. Dobro je očuvana, a opisuje europska povijesna zbivanja u 15. i 16. stoljeću, prije svega ratove protiv Osmanskog carstva u našim krajevima. U jednom poglavlju govori o povijesti Dubrovnika. Cijena joj je 20 000 kuna.

- Knjiga govori i o položaju obespravljenih slojeva pučanstva te kritizira visoke crkvene krugove zagovarajući vjersku toleranciju ne samo prema pravoslavcima i protestantima već i prema muslimanima. Zbog takvih stavova je 1734. godine knjiga završila u vatikanskom Indexu zabranjenih knjiga. To su razlozi zbog kojih je ova knjiga izuzetno rijetka - kaže Daniel te dodaje da se opisima turskih prilika iz ove knjige služio i Gundulić kako bi dočarao život u vrijeme Osmanskog carstva u svom slavnom djelu Osman.  

Prije par god Hrvatski institut za povijest je preveo je ovo izdanje na hrvatski jezik. U Europi postoji tek par primjeraka ovog izdanja.  

- Ima i oznake bivših vlasnika, odnosno ex libris. Zadnji poznati vlasnik je bio Ivo Dubravčić koji je bio najznačajniji hrvatski sakupljač knjiga. Ona je 2005. godina izložena u Hrvatskom povijesnom muzeju te je izabrana kao jedna od sto najvažnijih hrvatskih knjiga - kaže. 

Papir je tanak, ali jako dobro očuvan. Na gornjem zaglavlju knjige autor je potpisao sebe kao Ludovik Tuberon Dalmatinac. 

- Fenomenalno je da je on već tada na kraju knjige napisao i kazalo te lijepo dao opise ključnim likovima i mjestima te na kraju napisao i 'Finis' - priča Daniel listajući najvrjedniju knjigu iz svoje kolekcije. 

Cijene su visoke zbog jako malog broja primjeraka naših djela iz 16. stoljeća koje je poznato kao zlatno doba hrvatske književnosti. Tada od  nas nisu ništa bile bolje velike europske nacije koje su bile središte kulture i književnosti.

- Hrvatska je u tom periodu 16. i 17.  stoljeća imala stotinjak autora. Što se tiče naše književnosti i historiografije, mi smo tada bili među vodećim europskim nacijama. Hrvatska je na južnoslavenskom području do 1918. godine bila kulturni hegemon. Nažalost ulaskom u prvu Jugoslaviju stvari se mijenjaju. Mi smo imali više autora u 16. stoljeću nego Nizozemci, Belgijanci i neke druge nacije koje su daleko ispred nas. Mi smo bili uz bok Talijanima, Englezima...- tvrdi Daniel.

Takva knjižna građa je većim djelom ostala izgubljena

- Knjiga Ludovika Crijevića Tuberona izašla je 1603. godine. To je bilo vrijeme kada je Hrvatska bila predziđe kršćanstva. U borbama i ratovima puno je biblioteka izgubljeno. Tijekom Drugog svjetskog rata također je puno knjiga uništeno. Iz ideoloških razloga biblioteke su se uništavale. Knjiga je kod nas uvijek bila na margini. Poznati intelektualci odlazili su iz Hrvatske iz političkih razloga pa su s njima odlazile i knjige - tvrdi Daniel.

- Često se zna dogoditi da u centru Zagreba pronađem bolje knjige u podrumu nego što ih ljudi imaju u domovima. Nakon 1945. godine dolazi do promjene te su se mnoga velika djela iz 19. stoljeća selila u podrum. Ljudima to nije bilo zanimljivo i nisu bili svjesni koliko vrijede. Prvi privatni antikvarijati kod nas nastaju tek pred rat, oko 1989. godine - kaže. 

- Putujem po Europi i regiji i pokušavam naći izgubljeno. Većina naših knjiga iz tih vremena tiskana je u Italiji i Njemačkoj. Jako puno naših knjiga sam pronašao u Beču i Budimpešti jer smo 800 godina dijelili suživot s Mađarima i Austrijancima - kaže. 

- Ludovik je pisao na latinskom, iako je tada već postojala književnost na hrvatskome jeziku poput djela Marulića i Zoranića. Tako da mi je san pronaći neku knjigu iz 16. stoljeća pisanu na hrvatskom jer su to jako rijetki primjerci. Jednom sam samo imao pola petog izdanja Marulićeve Judite iz 1627. godine - kaže.

Na pitanje je li mu teško odvojiti se od knjige, odnosno 'iskopanog' blaga kada se nađe kupac, odgovara da je, ali da nažalost, ne može biti samo kolekcionar.

Privilegij za hrvatske čitatelje: Knjiga nastala prije 100 godina
Privilegij za hrvatske čitatelje: Knjiga nastala prije 100 godina

Putopis talijanskog opata 'Traveles into Dalmatia' Alberta Fortisa iz 1778. godine je vrlo zanimljiva knjiga o povijesti, kulturi i običajima iz Dalmacije. Daniel ju je pronašao na engleskom. Cijena joj je 19 000 kuna. 

 - Ovo je englesko izdanje nadopunjeno je s podacima o Cresu i Osoru. Ta knjiga je postigla veliku slavu i bila hit. Krajem 18. stoljeća popularna su bila putovanja Azijom i Afrikom, dok je Dalmacija za europske zemlje bila nepoznati kraj. Ovo je prvi detaljan putopis kroz Dalmaciju. Ovdje se nalaze i fotografije narodnih nošnji iz Imotskog kraja, fotografija planine Marijan kod Splita te naša arheološka nalazišta. Knjiga je prepuna zemljopisnih karata. To je tada bilo zanimljivo pa je knjiga u četiri godine prevedena na francuski, njemački, švedski i engleski - kaže Daniel.

Jedno od značajnijih, a mnogima i najpoznatijih djela iz Danielove riznice koja je obilježila djetinjstvo svim generacijama je izuzetno rijetko prvo izdanje Priča iz davnina iz 1916. godine, hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Cijena je 2700 kuna. 

- Brlić je bila kandidat za Nobela. Svi tvrde da bi ga i dobila da nije bila žena. Ovo prvo izdanje ima i lijepe ilustracije. Jako je dobro očuvana. Može bez problema čitati, ne razlikuje se puno od današnjih jer nije pisana arhaičnim hrvatskim u velikoj mjeri s obzirom da je ona u to vrijeme bila jedna od najpismenijih ličnosti. Savršeno je očuvan primjerak - kaže te dodaje da je zadnja vlasnica knjige jedna Zagrepčanka.

Online članstvo u KGZ, a NSK uvela 'drive in' povrat knjiga
Online članstvo u KGZ, a NSK uvela 'drive in' povrat knjiga

Grafičku mapu parka Maksimira iz 1853. godine izradio poznati slovački slikar Ivan Zasche. Predgovor je posvećen zagrebačkom nadbiskupu Juraju Hauliku. Sve stranice i fotografije u knjizi dobro su očuvane, a cijena joj je 9000 kuna. 

- Knjiga je na njemačkom jeziku, a u njoj se nalazi 12 prekrasnih fotografija parka 'Jurjavas', odnosno Maksimira koji i danas izgleda vrlo slično. Kupio sam je u Beču na jednoj aukciji i košta 9000 kuna. Više primjerka ove knjige sam prodao. Čak je i Park Maksimir od nas kupio jedan primjerak. Zascheov album je vjerojatno najljepše i jedno od najvažnijih djela posvećenih gradu Zagrebu - kaže Daniel. 

Tu je i knjiga sa znamenitim fotografijama poznatog fotografa Hinka Krapeka koji je obradio Slunj i Plitivčka jezera iz 1888. godine. Knjiga je pripadala narodnom zastupniku Ivanu Jagiću, brat poznatog slavista Vatroslava Jagića, a to mu je darovao kao što piše u posveti, osnivač Hrvatskog pedagoškog muzeja Stjepan Širola. Ovo je jedna od prvih monografija Plitvičkih jezera, a dobro očuvan primjerak stoji 7000 kuna. 

U antikvartijatu mogu se naći i zemljovidi iz različitih razdoblja u povijesti Hrvatske, a posebno je zanimljiv zemljovid Dalmacije velikog formata iz 1689. godine. Precizno ga je ucrtao Cantelli da Vignolla Giacomo, koji je zbog točnosti geografskih podataka i toponima najznačajniji kartograf našeg područja. Prikazuje županijski ustroj Dalmacije prije prodora Turaka, a predstavlja vrlo važan izvor za proučavanje srednjovjekovnog teritorijalno-upravnog sustava. Zbog dobre očuvanosti i rijetkosti njegova cijena je 12 000 kuna. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života