Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Voćni sok i đumbir pomažu kod manjka sna i previše alkohola

Voćni sok i đumbir pomažu kod manjka sna i previše alkohola

Novogodišnje slavlje podrazumijeva uživanje u alkoholu, često i neumjereno. Pojedinci će to požaliti već sljedećegh jutra, pa donosimo savjete kako izbjeći mamurluk i liječiti ga

VIDEO

Glavobolja, dehidracija, mučnina i vrtoglavica samo su neke od tegoba povezanih s pretjeranom konzumacijom alkohola. Ne postoji univerzalni lijek ni čarobna tableta koja može otkloniti smetnje, no ublažit će ih tradicionalni domaći provjereni lijekovi koje već imate u svom hladnjaku.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti protiv mamurluka

Pokretanje videa...

01:22

- U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nezaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha - pojašnjava prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke i klinička nutricionistica na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb.

Simptomi mamurluka, objašnjava ona, rezultat su dehidracije i intoksikacije organizma. Ako to želite izbjeći, nemojte piti ili pijte umjereno. Ako to nije moguće, valja znati kako piti da biste izbjegli najteže posljedice.

Ima spasa: Doktor otkrio lake trikove kako izbjeći mamurluk
Ima spasa: Doktor otkrio lake trikove kako izbjeći mamurluk

- Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane. Isto tako, valja znati da pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja i crnog vina, uzrokuju jači mamurluk nego pića poput gina i vodke koja ne sadrže metanol. Unatoč ljekovitim svojstvima koja se pripisuju crnom vinu, ono kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog sadržaja molekule tiramina koju nalazimo i u zrelim sirevima - istaknula je Vranešić Bender.

Željko Hladika/24sata

Usto, pjenušac sadrži visoku koncentraciju aromatskih spojeva i češće uzrokuje glavobolju. Savjetuje i da prije konzumacije alkohola popijete puno vode te jedete masniju hranu. Ako te metode nisu pomogle, možete sljedećeg jutra posegnuti za prokušanim namirnicama koje zasigurno imate pri ruci i koje će pomoći u ublažavanju tegoba. Tako će voćni sokovi zahvaljujući voćnom šećeru fruktozi suzbiti simptome, dok će suha hrana poput krekera ili prepečenca održavati razinu šećera u krvi stabilnom i dati osjećaj sitosti.

Japanski super napitak: Liječi mamurluk, utječe na rast kose
Japanski super napitak: Liječi mamurluk, utječe na rast kose

- Korijen đumbira poznata je prirodna pomoć kod mučnine, a njegovu djelotvornost kod simptoma mamurluka potvrdilo je i nekoliko znanstvenih istraživanja. S obzirom da đumbir ima vrlo intenzivan okus, konzumirajte ga u obliku čaja ili dodajte u svježe cijeđene sokove od voća i povrća. Također, popijte kavu i konzumirajte puno vode - savjetuje prof. Vranešić Bender.

Kaže i kako je poželjno jesti hranu poput iznutrica, cjelovitih žitarica, mlijeka, jaja, mesa, ribe i zelenog lisnatog povrća te banana, orašastih plodova i mahunarki. Tajni sastojak tih namirnica je vitamin B.

- Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6 - istaknula je prof. Vranešić Bender.

Stop mamurluku: Đumbir liječi mučninu, a kavu izbjegavajte
Stop mamurluku: Đumbir liječi mučninu, a kavu izbjegavajte

Usto, jedite puno juha i variva, a pritom prednost dajte nemasnim povrtnim juhama i varivima pripremljenima od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća.

- To povrće obiluje klorofilom koji je poznat kao čistač jetre, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari. Topla juha od rajčice je odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol, a poznati je borac protiv mamurluka - zaključila je dr. Vranešić Bender.

'Ne dehidriramo dok pijemo, a voda neće spriječiti mamurluk'
'Ne dehidriramo dok pijemo, a voda neće spriječiti mamurluk'
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje