Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Voda s jabučnim octom pomaže 'otopiti' višak masti na trbuhu

Voda s jabučnim octom pomaže 'otopiti' višak masti na trbuhu
1

Istraživači su otkrili da dvije žlice jabučnog octa na dan pomažu ljudima na dijeti u gubitku gotovo dvostruko više kilograma u tri mjeseca - u odnosu na one koji nisu pili jabučni ocat

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

Odlično za gubitak viška kila

Razlog tome je to što kiselina iz jabučnog octa potiskuje apetit, ubrzava metabolizam i smanjuje zadržavanje vode u tijelu. Znanstvenici imaju teoriju da remeti probavu škroba u tijelu, što rezultira ulaskom manjeg broja kalorija u krvotok.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:10

Prema jednom istraživanju, uzimanje jedne ili dvije žlice (15 ili 30 ml) jabučnog octa pomiješanog s vodom na dan, i tako tri mjeseca, pomoglo je ljudima s viškom kilograma da u prosjeku izgube između 1,2 i 1,7 kilograma.

Istraživači su došli do zaključka da dvije žlice jabučnog octa dnevno mogu pomoći ljudima koji su na dijeti izgubiti gotovo dvostruko više kilograma u tri mjeseca - u odnosu na one koji nisu konzumirali jabučni ocat, pod uvjetom da su imali podjednake prehrambene navike i tjelesnu aktivnost, prenosi healthline.com.

Skidanje 'šlaufa': Navike koje vam usporavaju put do vitkosti
Skidanje 'šlaufa': Navike koje vam usporavaju put do vitkosti

Doprinosi boljem radu probave

Teorija je da jabučni ocat povećava kiselost u želucu, što pomaže našem organizmu u stvaranju pepsina, enzima koji razgrađuje bjelančevine. Stoga, nije loše popiti vodu s jabučnim octom prije obroka -  jednu do dvije žlice (15 do 30 ml) u čaši vode neposredno prije jela.

Također, jedan od najstarijih načina korištenja jabučnog octa pomiješanog s vodom je za umirivanje iritiranog želuca. Osim toga, ova kombinacija dobra je i ta ublažavanje grčeva u crijevima te za smirivanje proljeva.

Štiti od nekih bolesti

Popularni razlozi za uzimanje jabučnog octa su i zaštita od bolesti srca, smanjivanje rizika od pojave raka i u borbi protiv infekcije. Naime, studije napravljene na životinjama sugeriraju da jabučni ocat može smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka te usporiti razmnožavanje  bakterija, ali takva istraživanja nisu provedena na ljudima.

Ipak, postoji nekoliko studija koje su otkrile da su ljudi, koji redovito jedu salate s preljevima na bazi jabučnog octa, pod manjim rizikom od pojave srčanih bolesti i nakupljanja viška masnoća u trbuhu.

Provjerite curi li vam negdje u kući voda - vrlo je jednostavno
Provjerite curi li vam negdje u kući voda - vrlo je jednostavno

Pomaže nakon vježbanja

Aminokiseline iz jabučnog octa rastvaraju mliječnu kiselinu koja se stvara u mišićima kod vježbanja ili velikog stresa, a to pak izaziva osjećaj umora. Osim toga,jabučni ocat  sadrži enzime i kalij koji pomažu da se čovjek osjeća manje umornim. Dodajte malo octa u vodu (žlicu do dvije) i popijte.

Ublažava grčeve u nogama

Za ublažavanje noćnih grčeva u nogama jabučni ocat je idealan jer sadrži kalij, a grčevi se pojavljuju upravo zbog niske razine tog minerala u tijelu. Umiješajte 2 žličice jabučnog octa i žličicu meda u čašu tople vode i to popijte.

Apple peel

Jabučni ocat možete napraviti sami

Ovaj ocat možete raditi od cijelih jabuka, ako imate viška, ili od ostataka nakon konzumacije - kore i sredine gdje su koštice. Ukoliko ne jedete jabuke često pa nema puno ostataka, tada ih sakupljajte u zamrzivaču dok ne dobijete dovoljnu količinu za izradu octa. 

U staklenku stavite jabuke narezane na manje komade ili ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litru vode se stavi otprilike trećina šalice šećera. Staklenku prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte. 

Nakon otprilike tjedan dana tekućina postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u staklenku pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri tjedna. Znat ćete da je jabučni ocat gotov kada se pojave mjehurići u tekućini. Jabučni ocat čuvajte na hladnijem mjestu. 

Pogledajte u videu kako ga napraviti:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku