Lifestyle

Komentari 1

Vodič kroz leću: Namirnica koju svatko treba uvrstiti u jelovnik

Vodič kroz leću: Namirnica koju svatko treba uvrstiti u jelovnik

Leća je hranjiva, ukusna i pristupačna hrana. Sadrži puno makronutrijenta i vitamina te može dugo stajati u dobro zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu

Kako se sezone mijenjaju, mijenja se i sadržaj smočnica - ali jedan sastojak bi trebao biti konstanta u njoj, a to je leća. Iako se može pripremiti na razne način pa i staviti u salatu tijekom toplih mjeseci, ipak tijekom zime ona je neizostavni dio prehrane.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u prehrani

- Leća je hranjiva, ukusna i pristupačna hrana. Sadrži puno makronutrijenta i vitamina te može dugo stajati u dobro zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu - objasnila je - Serena Poon, kuharica i nutricionistica. I ne samo to, već je i jako pristupačna jer se može nabaviti u bilo kojoj trgovini, dodaje. 

Zašto biste u svoju smočnicu dodali leću.

- Osim solidnog roka trajanja, postoje i prehrambeni razlozi za opskrbu lećom. Slično ostalim mahunarkama, ona je izvor biljnih proteina i vlakana, a sadrži i niz vitamina i minerala, poput folata, kalija, željeza i mangana - kaže Poon.

Uz to 'leća je bogata polifenolima, što je čini snažnim antioksidansom', kaže Poon, 'te štiti od upala i bolesti'. 

I ta su spomenuta vlakna oblik prebiotika (neprobavljivi sastojci hrane koji blagotvorno djeluju na zdravlje svojim probirnim učinkom na rast i/ili djelovanje bakterija u crijevima), koji održavaju crijevni mikrobiom.

Hranjivi sastojci među različitim vrstama leće uglavnom su slični, ali prema Poon 'jedna od istaknutih leća je vrsta beluga. Ova čvrsta, crna leća sadrži i antocijanine koji imaju snažna antioksidativna svojstva'.

Različite sorte leće i kako kuhati s njima.

Ako ste se odlučili kupiti leću i malo podebljati svoj jelovnik njome, naći ćete niz sorti u raznim bojama i veličinama. Pa kako znati koju vrstu kupiti i kako biste trebali kuhati s njima?

Ako imate neke upute na pakiranju, najbolje ih je slijediti, jer iako su profili hranjivih sastojaka slični, način kuhanja neće biti. Za općenitije pripreme, Poon je dala nekoliko savjeta kako kuhati svaku vrstu leće:

Smeđa i zelena leća savršen su izbor za juhu od leće ili za pire od leće. Da biste napravili jednostavan, hranjiv obrok, kombinirajte niz povrća s kuhanom lećom, povrtnim temeljcem i začinima te zagrijte na štednjaku - kaže Poon. 

Treba ju prije kuhanja isprati, a zatim dinstati oko 30 minuta, dok ne omekša.

Crvena (ili žuta) leća se obično koristi u indijskim curryjima i dalsima, a također se dobro uklapa u juhe.

Red lentils texture background. Close-up healthy organic lentil seed. Natural nutriotion diet

- Crvena leća ima slatkast i orašast okus koji se dobro slaže sa živim začinima - kaže Poon.

Treba im najmanje za pripremu, samo 15-ak minuta da omekšaju, ali neke se i raskuhaju. Ovo stvara kremastu teksturu, savršenu za variva.

Francuska leća se ponekad naziva i le puy leća, a ona 'je čvršća od drugih tipova leći i jako je dobra za priloge ili dodatke za salatu' kaže Poon i nastavlja da 'što se tiče okusa, dobro se kombinira s aromama poput češnjaka i luka'. 

- Volim napraviti jednostavan prilog s pripremljenom francuskom lećom, češnjakom, mrkvom, lukom i paprikom - kaže ona. Treba im oko 25 minuta da se idealno skuhaju, a kao i kod svih sorti, treba ih isprati prije kuhanja.

Leća Beluga, uz dodatne antioksidanse, izuzetno je elastične teksture. Poon objašnjava da 'je divan dodatak toploj salati ili nadjevu', ali i da voli 'miješati zemljanu leću od beluge sa svježim, hrskavim povrćem poput krastavca, crvenog luka i sve zajedno pripremiti na salatu'.

Da bi se dobro skuhala potrebno joj je oko 20 minuta na laganoj vatri.

Najčitaniji članci