Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Vodič za sve uzraste: S koliko godina bi djeca trebala početi raditi kućanske poslove

Vodič za sve uzraste: S koliko godina bi djeca trebala početi raditi kućanske poslove

Djeca koja obavljaju kućanske poslove bolje prolaze kasnije u životu, tvrde znanstvenici. Takvi zadaci mogu popraviti i mentalno zdravlje djece zato što se na taj način osjećaju uključeno i važno

VIDEO

Kućanski poslovi mogu vašu djecu naučiti važnim životnim lekcijama, ali morate paziti kada ćete ima dati neki od zadataka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Brightside donosi preporuke za kućanske poslove koje mogu obavljati i djeca te s koliko godina bi ih trebali početi obavljati. Poslovi u svakoj novoj dobnoj skupini uključuju poslove iz svih prethodnih dobnih skupina.

2-5 godina - učenje redoslijeda

Maloj djeci poslovi bi trebali pomoći da razviju nove vještine i pokazati im da svaki zadatak ima početak, sredinu i kraj - oblačite se, nosite odjeću, a zatim odjeću stavljate u košaru za rublje. Najlakši domaći zadaci naučit će ih kako u budućnosti veće projekte rastaviti na manje korake.

Predloženi poslovi: čišćenje igračaka i knjiga, stavljanje rublja u košaru za prljavi veš, slaganje kreveta i čišćenje tanjura nakon jela.

Pandemijsko Martinje 2020.: Jesti, piti i veseli biti, ali vino nemojte piti uz slatko i masno
Pandemijsko Martinje 2020.: Jesti, piti i veseli biti, ali vino nemojte piti uz slatko i masno

6-7 godina - učenje kako pomoći i rad u timu

U ovoj dobi djeca mogu više pomoći po kući. Ovo je dobro vrijeme za usađivanje važnosti timskog rada i pomaganja drugima: djeca vam mogu pomoći u kuhanju, postavljanju stola, izradi popisa namirnica i donošenju potrebnih predmeta iz trgovine. A briga o obiteljskom ljubimcu ne samo da ih uči da pomažu, već je i zabavna. Općenito, dijete će se osjećati uključeno i imat će priliku bolje se povezati s članovima obitelji.

Predloženi poslovi: pomoć u pripremi obroka, pomoć u kupovini namirnica, postavljanje stola, hranjenje kućnih ljubimaca i zalijevanje biljaka.

8-9 godina - razumijevanje da sve ima svoje mjesto

Kako djeca odrastaju, mogu preuzeti veću odgovornost za sebe, poput organiziranja vlastitih stvari, na primjer. Moraju shvatiti da oko njih postoji sustav u kojem je sve na svojem mjestu. Trebali bi organizirati svoj životni prostor tako da svaka stvar, školski pribor, igračke i odjevni komadi idu na svoje mjesto. Na taj način dijete uči biti dosljedno i kako održavati urednim svoj životni prostor.

Predloženi poslovi: organiziranje svojih stvari, slaganje rublja, istovar perilice posuđa i spremanje pribora za jelo i posuđa.

10 načina na koje vas partner može varati, a da to nije seks
10 načina na koje vas partner može varati, a da to nije seks

10-11 godina - postaju sve više samodostatni

Sada je vrijeme za veće zadatke. U ovom trenutku mogu se uvesti poslovi na koje utjecaj ima i vrijeme, poput pakiranja ručka ili pripreme doručka prije škole. Složeni, višeslojni poslovi poput pripremanja doručka potiču djecu da planiraju unaprijed i smisle potrebne korake za izvršavanje zadatka. To će djeci pomoći u njihovim vještinama upravljanja vremenom i rješavanja problema.

Predloženi poslovi: spremanje doručka, pakiranje ručka za školu, pražnjenje kanti za smeće, uklanjanje smeća, brisanje prašine, usisavanje i preuzimanje pošte.

12-15 godina - postavljanje prioriteta

Tinejdžerima poslovi mogu pomoći u stvaranju samopoštovanja ako se osjećaju sposobnima i dobivaju povjerenje, ili drugim riječima, ako ih se tretira kao odrasle. Dakle, uvođenje novih poslova prilagođenih njihovoj dobi može učiniti čuda za motivaciju tinejdžera. Važno je naučiti ih samodisciplini i načinu postavljanja prioriteta, pa im pružanje fleksibilnosti i slobode oko poslova može biti dobra ideja.

Predloženi poslovi: pranje automobila, pranje rublja, dvorišni radovi, čišćenje, košnja travnjaka, mijenjanje posteljine, glačanje, šivanje gumba i pranje prozora.

Šest najempatičnijih znakova Zodijaka: Oni osjećaju baš sve
Šest najempatičnijih znakova Zodijaka: Oni osjećaju baš sve

16+ godina - priprema za odrasli život

Adolescenti su već prilično kompetentni i samodostatni pa njihovi poslovi uključuju sve što bi normalna odrasla osoba trebala biti u stanju raditi. Oni uključuju upravljanje novcem i rješavanje izvanrednih situacija. Međutim, iako će sve ove vještine definitivno pomoći tinejdžerima da postanu bolji kasnije u životu, to ne znači da biste sve poslove trebali prevaliti na svoje dijete. 

Predloženi poslovi: kupovina, kuhanje obroka, održavanje automobila, odlazak po namirnice, promjena žarulja, dubinsko čišćenje kućanskih aparata (poput odmrzavanja zamrzivača) itd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'