Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Vojnički vodič za preživljavanje - nikad ne palite vatru u pećini

Vojnički vodič za preživljavanje - nikad ne palite vatru u pećini
1

Ako su vam ruke vezane upotrijebite zube i povucite uže prema sebi. Zatim pokušajte istodobno trljati zglobove kako bi izbavili ruke. Nemojte jako povlačiti da ne zategnete uže

VIDEO

Pripadnici američke ratne mornarice fizički su i psihički obučeni tako strogo da uče pod svaku cijenu ostati živi. Oni su najbolji kada je u pitanju bijeg iz stvarno teških situacija. Puno toga možemo naučiti od njih i iz njihovog iskustva, posebno kada je riječ o preživljavanju u pustinji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18
  • Ako ste u vodi vezanih ruku i nogu zaronite i odgurnite se nogama od dna kao da skačete. Kada se vratite na površinu savijte leđa glavom prema dolje i ispravite se kako bi mogli udahnuti i tako ponavljajte pokret.
  • Ako se nađete na planini bez vode uvijek nizbrdo tražite čistu vodu jer teče u tom smjeru. Kada se uspaničite, zamislite uspjeh i usredotočite se na male ciljeve. Tako nećete previše razmišljati o potencijalnim opasnostima i povećat ćete si šanse za preživljavanje dobrom organizacijom. 
  • Ako se nađete u mutnoj vodi ili blatu, zauzmite pozu s trbuhom prema dolje iskrivite leđa te ćete tako brže doći do zraka jer će on lakše ući u pluća.
  • Ako se izgubite u divljini, slijedite male potoke jer oni obično vode do prostranih i razvijenih područja. Mali potoci se na kraju spajaju s većim rijekama. Ove vode do razvijenih područja u kojima možete potražiti pomoć.
  • Nikad ne ložite vatru unutar pećine. Toplina vatre može uzrokovati urušavanje stijena. Ako se nalazite u pećini i trebate se ugrijati, bolje to učinite ispred. 
  • Ako su vam ruke vezane upotrijebite zube i povucite uže prema sebi. Zatim pokušajte istodobno trljati zglobove kako bi izbavili ruke. Nemojte samo jako povlačiti da dodatno ne zategnete uže.
  • U slučaju da u vašoj neposrednoj blizini eksplodira bomba lezite na trbuh, prekrijte glavu rukama, prekrižite noge i držite usta otvorena. Položaj na trbuhu s prekrivenom glavom i prekriženim nogama daje veću sigurnost. Usta trebate otvoriti kako biste spriječili da vam bubnjići i pluća ne stradaju od detonacije.
Velika vojna vježba kod Slunja: 'Pokazali su snagu zajedništva'
Velika vojna vježba kod Slunja: 'Pokazali su snagu zajedništva'
  • Sa sobom nosite šibice u metalnoj ili plastičnoj kutijici te ju prekrijte voskom. To će stvoriti vodootpornost i spriječiti da se smoče. 
  • U slučaju smrzavanja, zagrijte područje toplom vodom, a zatim svaki prst zamotajte u pamuk i zavoje. U takvim situacijama morate odmah reagirati. Nikada ne koristite vruću vodu jer će to pogoršati stanje i ne trljajte zaleđenu kožu, piše Bright Side. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM

Pokretanje videa...

15:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku