Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Volite viski? Velike su šanse da ga pijete na pogrešan način!

Volite viski? Velike su šanse da ga pijete na pogrešan način!
1

Čisti viski, odnosno točenje pića sobne temperature u čašu bez ikakvih dodataka neće vam pomoći da izvučete maksimum iz ovog 'tekućeg zlata', tvrde istraživači koji su otkrili kako poboljašti okus

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ove greške najčešće svi činimo kod pripreme obične tjestenine

Većina ljudi misli da nema puno filozofije u pijenju viskija - treba ga natočiti kad je alkohol sobne temperature u čašu bez ikakvih dodataka. No, kao što će vam reći pravi ljubitelji i poznavatelji viskija, dodavanje kapi vode u vašu čašicu pojačat će miris i okus te aromatične, zlatne tekućine.

Okrenuvši se pomalo nekonvencionalnom korištenju računalnih simulacija, znanstvenici sada mogu točno objasniti zašto dodatak vode još više ističe okus tog pića.

3 bake bit će skupa u izolaciji: Pit ćemo vino i gledati 'Krunu'
3 bake bit će skupa u izolaciji: Pit ćemo vino i gledati 'Krunu'

- Okus viskija prvenstveno je povezan s takozvanim amfipatskim molekulama, koje se sastoje od hidrofobnih i hidrofilnih dijelova - objašnjava Björn Karlsson, koautor studije objavljene u časopisu Scientific Reports. 

To u osnovi znači da jedan dio molekula 'okusa' u viskiju privlači vodu, dok drugi dio odbija voda. A ispada da ova dvostruka struktura u jednoj takvoj molekuli poznatoj kao guaiakol ima veliki utjecaj na okus tog pića.

Guaiakol se obično nalazi u škotskim 'dimljenim' viskijima, a otprije se zna da uzrokuje taj karakteristični okus koji vole poznavatelji viskija, piše IFL Science.

Korištenjem računalnih simulacija na mješavini vode i etanola, istraživači su mogli vidjeti kako različite koncentracije dviju tekućina mijenjaju ponašanje molekula koje daju okus.

Nije sve u žestini

Otkrili su da je guaiakol ponajprije povezan s etanolom, jer se vjerojatnije veže za molekule alkohola. Kad je koncentracija alkohola iznad ili oko 70 posto, molekule alkohola s guaiakolom 'lebde' negdje oko sredine tekućine, što znači da sprječavaju isplivavanje okusa na površinu.

Odčepite odvod posve prirodno: Donosimo vam 3 dobra načina
Odčepite odvod posve prirodno: Donosimo vam 3 dobra načina

Kako se dodaje više vode, kao što je to primjerice tijekom flaširanja kad se koncentracija alkohola sruši na otprilike 45 posto, molekule alkohola teže se šire, što znači da više guaiakola ispliva na površinu.

Zanimljivo je da je kontinuiranim razrjeđivanjem do 27 posto došlo do povećanja guaiacola na mjestu gdje se susreću tekućina i zrak.

Pijenje viskija

To zauzvrat rezultira superiornijim okusom, nečim što su vam ljubitelji viskija mogli reći i prije. Iako razrjeđivanje dobrog viskija do 27 posto nekima može izgledati malo, kušači viskija znaju ga još više smanjiti, čak i do 20 posto.

S ledom nije tako dobra ideja

Razlog za to je što će led iznenada spustiti temperaturu viskija što će “sakriti” arome umjesto da ih pojača, a to može okus viskija učiniti tupim i monotonim. 

Zato, u kupovni viski slobodno dodajte koju kap vode i uživajte u još boljem okusu, sugeriraju istraživači smatrajući da bi ovi zaključci mogli pomoći da bolje shvatimo kako se određeni lijekovi kreću kroz tijelo.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Osam znakova koji govore da je vaš partner jako sretan s vama

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Ksenijom Marinković:

Pokretanje videa...

00:39
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu