Lifestyle

Komentari 1

Vrste soli i po čemu se razlikuju: Od obične stolne do himalajske, morske, košer soli i keltske

Vrste soli i po čemu se razlikuju: Od obične stolne do himalajske, morske, košer soli i keltske

Ne razlikuju se samo po okusu i teksturi, već i po sadržaju minerala. Otkrivamo koje su najpopularnije vrste i po čemu su posebne. Gledamo li zdravstvene prednosti, nema neke velike razlike

Chefovi i ljubitelji finog zalogaja općenito, vrstu soli biraju prvenstveno temeljem okusa, teksture, boje i praktičnosti.  Nečistoće, uključujući i minerale u tragovima, mogu utjecati i na boju i okus soli. 

POGLEDAJTE VIDEO Kako izgleda berba soli u Stonu:

I veličina zrna je važna u tome kako ćete doživjeti slani okus u ustima. Sol većih zrna može imati jači okus i dulje potrajati na jeziku. Međutim, ako se sol otopi u jelu, ne bi trebalo biti veće razlike u okusu između obične stolne soli i ostalih više gurmanskih. Također, volite li prstima posipati sol po hrani, lakše je baratati vrstom soli koja ima veća zrna, poput košer soli. 

Gledamo li zdravstvene prednosti, nema neke velike razlike. Do sada niti jedna studija nije uspoređivala zdravstvene učinke različitih vrsta soli. Međutim, kada bi se napravila takva studija, malo je vjerojatno da bi se pronašle velike razlike. Većina soli je slična po sastavu, sastoje se uglavnom od natrijevog klorida i malenih količina minerala.

Obična stolna sol

Obična stolna sol dobiva se iskopavanjem iz rudnika, a obično je vrlo sitna, većina nečistoća je uklonjena, a minerala ima u tragovima. Problem kod jako sitno mljevene soli je to što se zrna lako mogu slijepiti jedno za drugo stvarajući grude. To je razlog zašto proizvođači u njih dodaju sredstva protiv sljepljivanja.

Stolna sol je gotovo čisti natrijev klorid - 97 posto ili više, ali u mnogim zemljama sadrži naknadno dodani jod. Naime, jod se dodaje u kuhinjsku sol kako preventivna mjera nedostatka joda kod populacije, što je čest slučaj u svijetu, a nedostatak joda vodeći je uzrok hipotireoze, intelektualnih teškoća i raznih drugih zdravstvenih problema.

Stoga, ako odlučite ne jesti uobičajenu kuhinjsku sol obogaćenu jodom, pripazite da konzumirate drugu hranu bogatu jodom, poput ribe, mliječnih proizvoda, jaja i morskih algi.

Damir Špehar/PIXSELL

Morska sol

Ova popularna vrsta soli nastaje isparavanjem morske vode. Poput kuhinjske soli, uglavnom je to samo natrijev klorid. No, ovisno o izvoru i načinu obrade, obično sadrži razne minerale u tragovima poput kalija, željeza i cinka.

Što je morska sol tamnija, to je veća koncentracija nečistoća i hranjivih sastojaka. Međutim, zbog zagađenja oceana, morska sol može sadržavati i tragove teških metala poput olova te mikroplastiku - sitne ostatke plastičnog otpada. 

Za razliku od obične rafinirane soli, morska je sol često gruba, jer je krupnije mljevena. Ako je posipate po hrani nakon kuhanja, možda će imati drugačiji okus u ustima, snažniji od rafinirane soli. Minerali u tragovima i nečistoće koji se nalaze u morskoj soli također mogu utjecati na njezin okus - ali to se uvelike razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Himalajska ružičasta sol

Ona se vadi iz najstarijih i najvećih rudnika soli u Pakistanu. Dolazi iz rudnika soli Khewra, drugog najvećeg rudnika soli na svijetu. Himalajska sol često sadrži željezne okside (hrđu) u tragovima, što joj daje ružičastu boju. Također, sadrži male količine kalcija, željeza, kalija i magnezija, što je čini nešto nižom u koncentraciji natrija od obične kuhinjske soli.

Mnogi ljudi više vole okus himalajske soli od ostalih vrsta. Međutim, glavna razlika je jednostavno boja, koja svako jelo može učiniti vizualno privlačnijim.

Košer sol

Ova vrsta soli ima velika zrna što je čini pogodnom za postupak košeriranja (izdvajanja krvi iz mesa). Tradicionalni židovski zakon nalaže vađenje krvi iz mesa prije nego što se pojede. Budući da košer sol ima ljuskavu, grubu strukturu, osobito je učinkovita u vađenju te krvi.

Glavna razlika između obične soli i košer soli je struktura zrna. Kuhari smatraju da je košer sol, zbog zrna u obliku velikih pahuljica, lakše pokupiti prstima i rasporediti je po hrani. Košer sol ima nešto drugačiju teksturu i okus, ali ako dopustite da se otopi u hrani, nema neke razlike u odnosu na običnu kuhinjsku sol.

Prednost košer soli od obične stolne je u tome što je vjerojatnost da se zrna lijepe vrlo mala pa ne sadrži aditive protiv sljepljivanja, a ne sadrži ni jod.

Tijekom kuhanja valja imati na umu da je žličica košer soli teži daleko manje od žličice obične soli pa nemojte zamjenjivati jedno za drugo u omjeru 1: 1 jer vam jelo može biti previše slano ili bljutavo.

Keltska sol

To je vrsta morske soli koja je prvotno postala jako popularna u Francuskoj. Ima sivkastu boju i sadrži malo vode, što je čini prilično vlažnom. Keltska soli ma minerale u tragovima, a  količina natrija je nešto niža nego kod obične kuhinjske soli, prenosi healthline.com.

POGLEDAJTE 2. EPIZODU FIRME: Ono kad je kolegica bivša manekenka