Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vrtlarenje će uskoro biti svima lako, a roboti će obrezivati vrt

Vrtlarenje će uskoro biti svima lako, a roboti će obrezivati vrt

Automatizacija i računalno potpomognuto dizajniranje siju sjeme kućnih vrtova budućnosti. Uz novonastale usluge dizajnerskih vrtova i robota za obrezivanje ruža, vikendi provedeni radeći u vrtu bit će produktivniji

VIDEO

Dokazano je da vrtlarenje unosi radost u naše živote, a pokazalo se da ima i pozitivne zdravstvene posljedice. No, kako sve više nas po prvi put otkriva radosti rada u vrtu, za početak je potrebno neko osnovno znanje o biljkama, uređenju okoliša i tlu. Što, gdje i kada saditi?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Suosnivač startupa Draw Me A Garden (DMAG) (hrv. Nacrtaj mi vrt), Florent De Salaberry,shvatio je da su upravo to najčešće nepoznanice koje ljude sprječavaju da zasuču rukave i krenu s projektom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poput IKEA-e

„Mnogi se žele baviti vrtlarenjem, ali nemaju iskustva ili samopouzdanja za započeti”, kaže francuski tehnološki poduzetnik.

DMAG je usluga koja se pruža preko aplikacije i web-stranice te nudi prilagođene 3D planove za dizajn vrtova. Time pomaže vrtlarima početnicima da s lakoćom transformiraju bilo koji komad zemlje u prekrasan, održiv vrt. Naziv tvrtke inspirirala je knjiga za djecu „Mali princ” u kojoj princ traži od pripovjedača da mu nacrta ovcu kako bi započeo razgovor i izgradio odnos.

De Salaberry kaže da DMAG na sličan način koristi digitalne alate kako bi pomogao ljudima da izgrade odnos s prirodom i svojim vrtom. Usluga DMAG pomaže klijentima da osmisle svoj vrt iz snova, pružajući im kreativne ideje, savjete za sadnju i, najvažnije od svega, dostavu svih biljaka na kućni prag. De Salaberry također navodi da je usluga DMAG posebna po tome što klijentima pruža mogućnost da budu vlasnici svoje kreacije.

- Znamo da je skupo platiti drugima da dizajniraju vaš vrt, a osim toga, teško se i ponositi na takvo što. DMAG nastoji vrtlarstvo učiniti jednostavnim i povoljnim te klijentima osigurati sredstva kako bi sami vodili svoje projekte - kaže De Salaberry.

Vrste vrtova

Klijenti lociraju svoj vrt online putem satelitske karte. Zatim navode sve već postojeće značajke vrta kao što su terasa, dječje igralište te odabiru željeni stil vrta, npr. engleski ili mediteranski.

Zaštitite i ojačajte biljke
Zaštitite i ojačajte biljke

Iza kulisa, DMAG-ov algoritam odzujat će s tim podacima i uz znanje o okruženju (vrsta tla, nadmorska visina, smjer sunca) kreirati kartu savršenog vrtnog dizajna. Klijenti mogu vizualizirati dizajn koristeći alate za 3D mapiranje dostupne na web-stranici usluge DMAG. Kvalificirani krajobrazni arhitekt pomaže u procesu projektiranja, a klijentu se na razmatranje dostavljaju brojne mogućnosti planiranja.

Vrtlarski majstori

Rezultati su spremni gotovo odmah.

- Glavna zamisao uvijek je bila omogućiti klijentima korištenje usluge u bilo kojem trenutku i bilo gdje, a potrebno je svega nekoliko sekunda za dobivanje prvih rezultata - navodi De Salaberry.

 Nakon što se izvrše daljnje sitne dorade, dostavlja se 3D prikaz, a klijenti se mogu opustiti i čekati isporuku biljaka i uputa za uzgoj. Uobičajena dostava sastoji se od 200 do 300 biljaka. Dostavljaju se s biorazgradivim kartonskim podijima koji su izrezani na točnu veličinu vrta i uputama za pomoć vrtlarima da ih posade. Do sada je DMAG tim svoje usluge pružio raznoraznim vrtlarima iz Francuske, Belgije i Luksemburga, a prosječni izdaci bili su oko 1500 €.

De Salaberry uspoređuje svoj koncept vrta „ključ u ruke“ s načinom na koji je IKEA napravila revoluciju u dizajnu kuhinja. Nastoje se proširiti na tržišta drugih europskih država te u SAD, a nadaju se da će im mnogi slati upite kako bi započeli svoje vrtlarsko  putovanje i tražiti od njih da nacrtaju njihov vrt.

Gospodar vrtova DMAG pomaže vrtlarima kreirati savršen prostor za vrt, a TrimBot2020 mogao bi im pomoći u održavanju. TrimBot2020, zamisao stručnjaka za računalni vid i robotiku, profesora Boba Fishera sa Sveučilišta u Edinburghu, jedan je od prvih robotskih uređaja za vrtlarenje čiji je posao mnogo više od pukog košenja travnjaka

Na temelju modificirane komercijalno dostupne robotske kosilice, ovo autonomno vozilo obrezuje ruže, podrezuje živice i oblikuje dekorativno grmlje, a da se pritom sam automatski kreće vrtom. Kako bi to bilo moguće, robot koristi kamere koje mu pomažu u izradi 3D karte vrta, robotske škare i veliku procesorsku snagu računala.

- Sadrži deset kamera koje zajedničkim snagama kreiraju 3D model vrta, baš kao što to čine naše oči - kaže Fisher.

Saznajte kako će vam preživjeti biljke - dok ste vi na godišnjem
Saznajte kako će vam preživjeti biljke - dok ste vi na godišnjem

Ove kamere pomažu robotu da dobije pogled od 360 stupnjeva na kompleksni teren vrta. Robot također uspoređuje ono što vidi s ručno izrađenom kartom koju dostavljaju klijenti. TrimBot na zapovijed oživi te se otkotrlja do grma i skenira ga kako bi napravio računalni model te biljke.

- Jednom kada vidi gdje se nalaze sve stabljike, ispruži svoju robotsku ruku s rezačem i krene s rezanjem - navodi Fisher.

Što je vrt bez robota?

Komercijalno ciljno tržište TrimBot tima jesu vrtlarska poduzeća odgovorna za održavanje parkova, vrtova i rekreacijskih područja. U tim slučajevima, smatraju da robot može preuzeti poslove obrezivanja, dok se vrtlar bavi složenijim poslovima. Dok komercijalnu budućnost TrimBota tek treba utvrditi, stvarne koristi možda tek trebaju doći na red inkorporacijom tehnologije u „mozgove” sljedeće generacije vrtnih robota.

- Roboti na otvorenom nevjerojatno su izazovni - kaže Fisher. Uobičajeni izazovi uključuju stalne promjene rasvjete, mnoštvo različitih nijansi zelene i varijacije na terenu. Za rad s trenutačnim robotskim kosilicama obično je potrebno da korisnik označi točno područje koje treba pokositi i da sam postavi robota na adekvatno mjesto za početak rada. Tehnologija TrimBota trebala bi omogućiti robotima sutrašnjice da to sami izvedu.

- S TrimBot projektom pokazali smo što će biti moguće u budućnosti - navodi Fisher.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje