Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ove namirnice morate uvrstiti u prehranu za jačanje imuniteta

Za jači imunitet jedite svježe kuhano i uravnotežene obroke
1

Donosimo TOP 15 namirnica koje treba uvrstiti u ljetni i jesenski meni ako želite osnažiti imunitet i pripremiti organizam da se obrani od virusa gripe i prehlade koji će vrebati zajedno sa koronom

VIDEO

Kroz kvalitetnu i uravnoteženu prehranu u pravilu možemo osigurati sve vitamine i minerale potrebne organizmu za pravilno funkcioniranje i obranu od bolesti. Kako ih u većini slučajeva naš organizam ne može proizvesti samostalno, raznovrsna prehrana je najbolji način da osiguramo njihov unos, kažu stručnjaci.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u prehrani

Pokretanje videa...

01:12

Tek povremeno, ako simptomi ukazuju na to da je vaš imunitet oslabio, možete si pokušati pomoći dodacima prehrani. No, kako je vrlo važno paziti na ravnotežu nutrijenata u organizmu, a sami ne možete provjeriti stanje, ne koristite dodatke prečesto, već naglasak stavite na prehranu. Također, ako se odlučite na dodatke prehrani, uvijek je bolje izabrati kombinaciju vitamina i minerala, nego ih uzimati pojedinačno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Upravo kasno ljeto i jesen, kad dozrijeva najviše voća i povrća, idealno su vrijeme da se posvetimo tome da kroz prehranu bildamo imunitet i čuvamo zdravlje. Pritom su nam podjednako važni svi vitamini i minerali te drugi vrijedni sastojci,  kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.  Za dobar imunitet, dodaje, treba jesti  namirnice domaćeg podneblja, svježe kuhane, odnosno spravljene kod kuće, tako da vodimo računa da načinom pripreme ne uništimo vrijedne sastojke hrane. Tako je povrće i voće najbolje jesti svježe, u salatama, odnosno kuhati na pari, kratko i u što manje vode. Tu vodu sačuvajte, pa ju koristite za pripremu povrtnih juha ili variva. 

20 namirnica protiv starenja: Rajčica štiti kožu od posljedica sunca, a limun čuva mladolikost
20 namirnica protiv starenja: Rajčica štiti kožu od posljedica sunca, a limun čuva mladolikost

Nastojte izbjegavati pirjanje ili prženje hrane, te namirnice koje sadrže rafinirani šećer: mliječne čokolade, kekse, industrijski proizvedene kolače, peciva, ali i mnoge vrste gotovih i polugotovih jela, industrijski proizvedenih sokova, dresinga za salate i slično, dodaje. 

- Višak šećera dovodi do naglog porasta, pa pada šećera u krvi, što narušava druge procese u organizmu. Osim toga, šećer poništava djelovanje minerala i doslovno ‘ubija’ imunološki sustav, jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, pojašnjava nutricionistica. Zato smanjite količinu šećera koju koristite kod pripreme kolača, a voćnu salatu, ako baš morate, zasladite s malo meda. 

Najskuplji recept na svijet košta vrtoglavih 140 milijuna dolara
Najskuplji recept na svijet košta vrtoglavih 140 milijuna dolara

- Za zdravi imunitet su nam posebno važne namirnice koje sadržavaju antioksidanse – vitamine A, C i E, te minerale cink i selen te namirnice koje sadrže biljne spojeve  polifenole. Također, vrlo su važne one  bogate beta-karotenom, poput žutog i narančastog voća i povrća te tamno zelenog lisnatog povrća, kao i one koje sadrže omega 3 masne kiseline, za koje je također dokazano da potiču imunitet – ističe nutricionistica.

Danko Vučinović

Dakle, sigurno nećete pogriješiti ako naglasak u prehrani bude na raznovrsnom povrću i voću,  te svim vrstama variva i cušpajza s povrćem, s kojima ćete unijeti i dovoljno tekućine koja je također važan čimbenik zdravlja. 
- Unosom dovoljno tekućine potičemo izmjenu tvari i izbacivanje štetnih tvari iz organizma, a za vrijeme toplih dana često zaboravljamo dovoljno piti, pa su cušpajzi i variva odlično rješenje – dodaje. 

Nemate vremena za kuhanje?Ukusna pita od blitve je rješenje
Nemate vremena za kuhanje?Ukusna pita od blitve je rješenje

Voće je uvijek bolje konzumirati cjelovito, najbolje kao međuobrok, jer ćete na taj način povećati unos vlakana, što također doprinosi zdravijoj probavi i izmjeni tvari.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme