Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Za maline i jagode bez otrova koristite ocat i sodu bikarbonu

Budite na oprezu! Jagode su na 10., a maline na 12. mjestu po zagađenosti pesticidima, a zbog njihove hrapave površine teško ih je dobro očistiti samo vodom

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
22 komentara

Bobičasto voće ne dozrijeva nakon berbe, već se odmah počinje kvariti. Stoga je vrlo važno pravilno ga sačuvati kako bi mogli uživati u njemu još dugo nakon završetka sezone. Osim toga, kupovno voće sadrži velike količine toksina zbog čega ga treba temeljito prati.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1199712 / ]

- Voće i povrće sve je veći izvor ostataka pesticida, a jedan od indikatora zagađenosti organizma pesticidima je majčino mlijeko u kojem je pronađen velik dio toksina – upozorava nutricionistica Alma Bunić iz nutricionističkog savjetovališta Nutriforma.

Ovi toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega. Kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i kronične bolesti, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. 

- Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu. Kod malina i jagoda zbog hrapave površine pesticide je teže očistiti, tako da su  borovnice puno bolji izbor ako govorimo o bobičastom voću - napominje Bunić. 

Voće je stoga potrebno temeljito oprati, a pritom je najbolje koristiti ocat i sodu bikarbonuAlkoholni ocat izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu. Voće se prvo ostavi namakati u octu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode.

 - Želimo li u sezoni,  kada je voće nutritivno najbogatije, sačuvati ga za kasnije, onda je zamrzavanje najbolji način. Voće treba zamrzavati odmah nakon branja. Tako ne gubi na kvaliteti, a zaleđeno se može čuvati od osam do 12 mjeseci - savjetuje nutricionistica.

1. Operite octom i sodom

Voće stavite u otopinu octa i vode u omjeru 1:4 pa u vodu s dodatkom sode bikarbone. Foto: Marko Prpic/PIXSELL

2. Isperite ocat i sodu iz voća

Voće temeljito isperite pod mlazom vode da ne bude kiselo ili slano, savjetuje Bunić. Foto: Marko Prpic/PIXSELL

3. Prije zamrzavanja osušite

Prije zamrzavanja ili spremanja u hladnjak osušite ga na zraku ili papirnatom ručniku. Foto: Marko Prpic/PIXSELL

  • Najbolje je jesti organsko voće ili eko hrvatsko, koje se može isprati samo vodom, savjetuje nutricionistica.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message