Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Za mirisne slastice: Napravi svoju aromu cimeta, vanilije...

Za mirisne slastice: Napravi svoju aromu cimeta, vanilije...
1

Prema bakinu receptu: Prirodne ekstrakte bez sintetskih kemikalija iskoristite za kolače, tople napitke... Domaći ekstrakti jeftiniji su od kupovnih i bez umjetnih boja

VIDEO

Najveća mana prirodnih ekstrakata koji se mogu kupiti na policama trgovina sa zdravom hranom je visoka cijena, a oni jeftiniji sadrže umjetne boje i mirise. Kako biste tomu doskočili, za tili čas možete pripremiti svoje arome od orašastih plodova, agruma, kave ili začinskog bilja poput metvice. Za bazu iskoristite votku i ulijte je u bočicu. Dodajte ostale sastojke, protresite i pričekajte od tri do šest tjedana. Svakih nekoliko dana protresite bočicu. Spremljeni u ukrasne boce s natpisom “protresi me”, domaći ekstrakti mogu poslužiti kao prigodan dar za blagdane ili rođendane. Iskoristite ih za pripremu kolača i drugih slastica, toplih napitaka poput vruće čokolade, kuhanog vina ili punča. 

Za ekstrakt od naranče, mandarine, limuna ili limete najbolje je iskoristiti neprskane plodove. Operite ih u otopini octa i vode te narežite kore na trake. Stavite u bočicu te prelijte votkom ili kombinaciju ruma i brendija. No za, na primjer, ekstrakt od cimeta najbolje je upotrijebiti što neutralniji alkohol koji neće prevladati. Za ekstrakt od kave upotrijebite zrna, a možete ga iskoristiti za pripremu tiramisua, žitnih pločica ili dodati nekoliko kapi u frape od banane. Volite li egzotične okuse, isprobajte i ekstrakt kokosa. 

Na kokosovu orahu najprije potražite tri tamna udubljenja te ih probušite odvijačem koji prethodno dezinficirajte u alkoholu kako biste uklonili sve bakterije. Tekućinu koja se nalazi unutra izlijte te ga pomno razbijte pomoću bata za meso ili tupom stranom kuhinjske sjekirice pazeći pritom da se ne ozlijedite. Odvojite nožem bijelo meso od kore te ga usitnite na manje komade koji stanu u staklenku ili bočicu. Kriške prelijte alkoholom. Kad su ekstrakti gotovi, možete ih procijediti kroz gazu kako biste uklonili komadiće voća, kave ili začina.

Aroma badema 

Nasjeckajte očišćene bademe, no ne presitno. Stavite ih na dno bočice pa prelijte votkom. Ostavite da odstoje od četiri do šest tjedana. 

Metvica 

Natrgajte šaku listića metvice pa ih lagano zgnječite u mužaru. Stavite ih u staklenku ili bočicu te prelijte alkoholom. 

Ekstrakt cimeta 

Štapiće možete ostaviti cijele ili narezati na manje komade. Stavite ih u staklenku i prelijte alkoholom. Ostavite da odstoje od tri do šest tjedana. 

Mirisna vanilija 

Prepolovite mahune po duljini, ali ne do kraja. Stavite ih u staklenku ili bocu u koju ste ulili votku. Ostavite šest tjedana i svakih nekoliko dana protresite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koliko traju u vezi: Bik voli do kraja života, Lavu sve brzo dosadi, a Vaga je jako izbirljiva
ASTRO LJUBAVNI ODNOSI

Koliko traju u vezi: Bik voli do kraja života, Lavu sve brzo dosadi, a Vaga je jako izbirljiva

Ribe su oličenje vjernosti. One sanjaju o tome da život provedu s jednim partnerom. Strijelci imaju problema s vezivanjem, u ljubavi su ponekad nestabilni i znaju biti skloni preljubu

Čudesna Dejana nema ruke, ali je položila vozački: 'Ja sam majka i sportašica, mogu sve!'
NEVJEROJATNA SNAGA VOLJE

Čudesna Dejana nema ruke, ali je položila vozački: 'Ja sam majka i sportašica, mogu sve!'

Dejana Bačko nevjerojatna je žena, koja je usprkos invaliditetu ostvarila sve u životu. Za svakodnevne zadatke koristi noge i ništa je ne može zaustaviti
ANKETA: Najmanje koliko novca bi trebalo dati za krizmu?
ZANIMA NAS VAŠE MIŠLJENJE

ANKETA: Najmanje koliko novca bi trebalo dati za krizmu?

Kako se radi o velikom koraku za dijete, običaj je i darivati ga izdašnije, a najčešće se daje novac. Ispunite anketu i u komentarima nam napišite što ste vi dobivali kao djeca