Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Za samca: Mini stan u centru Zagreba - ima tek 12 kvadrata

Za samca: Mini stan u centru Zagreba - ima tek 12 kvadrata
10

U centru Zagreba našli smo jedan od najmanjih stanova na tržištu. Ima sve što treba samcu - kupaonicu, kuhinju, dnevni boravak i sve je - na dohvat ruke

VIDEO

Po uzoru na Pariz i Tokio, i u Zagrebu (ali i u cijeloj u Hrvatskoj) sve je više minijaturnih stanova koji se prenamjenjuju iz tavanskih ili podrumskih prostora ili pregrađivanjem većih stanova.

POGLEDAJTE VIDEO (pet načina kako možete ugrijati dom):

Pokretanje videa...

Pet načina kako da dom učinite toplijim zimi bez povećanja računa za grijanje 00:31

Jedan takav pronašli smo u centru Zagreba, u Primorskoj ulici. Broji svega 12 kvadrata i jedan je od najmanjih koji smo ikad vidjeli. Malih stanova, od 15-ak ili 20-ak kvadrata, objašnjava nam agent nekretnina, Luka Prica, u centru Zagreba sve je više. Donedavno je samcima idealna bila garsonijera do 30-ak kvadrata, no kako su cijene skočile, a cijene malih stanova su i više od prosječnih cijena “običnih” dvosobnih stanova, odlučuju se i na manje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Privucite novac: Držite u stanu bosiljak, spuštajte WC dasku...
Privucite novac: Držite u stanu bosiljak, spuštajte WC dasku...

- Ljudima se sve više sviđa koncept malih stanova, a to se pogotovo odnosi na ljude koji žive sami. Čak i ako se za njega moraju kreditno zadužiti, kredit obično ne prelazi njihove realne mogućnosti. Drugi su razlog sve više cijene kvadrata pa nije ni čudno da se ljudi odlučuju skučiti u skučenijim prostorima, s mišlju da ih jednoga dana zamijene većim ili da kupe veći, a manji stan ostave za kratkoročni ili dugoročni najam radi popunjavanja kućnog budžeta - objašnjava nam Luka Prica iz Starling nekretnina.

Trend kupnje takvih malih stanova u podrumskim prostorijama raste iz godine u godinu pa agent kaže kako su oni postali izuzetno traženi i samo za dnevni najam. Mali je ulog, a veliki dobitak.

- Od ovakvog malog stana može se povući oko 230 eura, za dugoročni najam, ili 500-600 eura neto za kratkoročni najam, pogotovo ako se nalazi na dobroj poziciji - kaže.

Ovo nije prvi minijaturni stan koji je prodao, iako ih do prije tri godine nije ni preuzimao jer, objašnjava, za suterenske stanove nije bilo baš interesa.

- Sad imamo već predbilježene kupce, pa takav stan ode u roku od tri ili četiri dana - kaže.

Objašnjava i da otkako je u Hrvatskoj sve bolja ponuda namještaja, kod nas je porastao nivo uređenosti stanova za najam pa se sve više iznajmljivača odlučuje na estetske zahvate, uklanjanje starog i dotrajalog namještaja te zamjene s relativno jeftinim, ali namještajem koji će jedno vrijeme služiti svrsi.

U Hrvatskoj povukli dva, ostala su četiri lijeka protiv žgaravice
U Hrvatskoj povukli dva, ostala su četiri lijeka protiv žgaravice

Unatoč tome što je životni prostor koji si mladi mogu priuštiti sve manji i manji, bitno je da ipak ima priliku ispuniti sve osnovne životne funkcije. Ovaj stan u Primorskoj za sada nije uređen, a prvotno je prenamijenjen iz drvarnice. Prozor gleda na dvorište, a kupaonica je odvojena i također ima mali prozor. Stan je zapravo jedna prostorija u kojoj u jedan kut stane kauč na razvlačenje, a u drugi kuhinja.

Kupila ga je djevojka koja nije iz Zagreba, a cijena cijelog stana, s ulaznim prostorom od tri dodatna kvadrata, bila je 26.000 eura. Za nju samu to je idealno, pa čak i kad joj majka dođe u posjet, tu će biti dovoljno mjesta, govori Luka Prica.

Koliko god skučen bio, mali stan, ako u njega nije tek “nabacan” stari namještaj bez ikakve organizacije, itekako posjeduje svoj šarm.

Uređenje nije toliko zahtjevno. Skromna kvadratura zahtijevat će mnogo manje financijskih izdataka, ali je izuzetno bitno da pri tome namještaj bude iskombiniran po mjeri.

Pametna rješenja tu su najvažnija kako bi se prostor iskoristio do maksimuma. Stručnjaci kažu kako je najbolje kombinirati trajne materijale, kinetičke elemente i po mjeri rađene detalje jer ovi stančići otkrivaju kako se itekako može živjeti u malim prostorima uz zadržavanje svih uvjeta potrebnih za ugodan život. Tu se mora upotrijebiti sva mašta - kako biste u “sobičak” ugurali sve što treba.

Organiziranost i urednost nešto je što ovi prostori zahtijevaju, pogotovo ako to za nekoga postaje stalan životni prostor. U njemu do izražaja dolazi svaki komad namještaja koji je viška, svaki stolac, slika, ormarić ili stolić...

- Principu uređenja i projektiranja koje arhitekti i dizajneri prate kod opremanja ovakvih prostora je princip uređenja brodskih kabina. Svaki centimetar je bitan, svaki centimetar mora biti iskorišten i funkcionalan - kaže agent Luka Prica.

U produžetku čajne kuhinje ovog stana u Primorskoj nadovezuje se sklopivi stol i samo dva stolca. Krevet je zapravo trosjed na razvlačenje, koji se svaki dan posprema, tako da sredina prostorije ostaje prazna i kako bi se olakšalo kretanje. S lijeve strane od ulaza smješten je TV i integrirani ormar, koji nije dublji od 50 centimetara kako ne bi ulazio previše u prostor.

Beskućnica sa zlatnim glasom: Očarala svijet arijom u metrou
Beskućnica sa zlatnim glasom: Očarala svijet arijom u metrou

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Pokretanje videa...

10:33

PRINC HARRY ŠOKIRAO JAVNOST OVIM POTEZOM: 'Ne želim da Meghan završi kao moja majka'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam