Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Za svaku pohvalu - eko tenisice nećete morati baciti u smeće

Adidas je odlučio proizvesti tenisice koje vlasnici mogu zauvijek nositi te koje se nikada neće uništiti i pritom postati zagađenje u okolišu - ako ih vlasnici vrate natrag u tvrtku

12 komentara

Još 2015. godine svjetski proizvođač sportske opreme Adidas surađivao je s tvrtkom Parley for the Oceans, koja 'prerađuje' plastiku iz oceana u sportske dresove (koje su nosili svi nogometni timovi u SAD-u), moderne tenisice i odjeću za jogu. 

Sljedećih godina proizvodio je sve više i više tenisica u suradnji s Parleyom, a ove godine su dogovorili koprodukciju s kojom će do kraja 2019. proizvesti preko 11 milijuna pari tenisica.

Ali tvrtka je odlučila otići korak dalje. Odlučili su se osmisliti i proizvesti tenisice koje vlasnici mogu zauvijek nositi, tenisice koje se nikada neće uništiti te neće postati zagađenje u okolišu - ako vlasnici stare parove tenisica vrate u Adidas.

Foto: Adidas

Kako ove revolucionarne tenisice funkcioniraju?

Dosad je samo gornji dio tenisice bio izrađen od prerađenih plastičnih niti i filamenata, a Futurecraft Loop, kako su nazvali svoje revolucionirane tenisice, su izrađene samo od jednog materijala: termoplastičnog poliuretana za višekratnu upotrebu (TPU). Uz to, tenisice ne zahtijevaju nikakva ljepila za spajanje. TPU je pretvoren u pređu, a potom je svaka tenisica u potpunosti ispletena te upletena s podlogom.

Foto: Adidas

Kada čovjek odluči da želi promijeniti tenisice može ih vratiti u bilo koju trgovinu s Adidasovim tenisicama, otkud će se poslati natrag u tvornicu gdje će se prvo očistiti od svih nečistoća koje su tenisice pokupile nošenjem, pa će se ponovo preraditi u niti i pretopiti u nove tenisice. 

To je ono što se naziva proizvodnim procesom 'zatvorene petlje' - apsolutno svaki dio tenisica se može ponovo iskoristiti. 

Vizija tvrtke je da zauvijek završe sa stvaranjem otpada. Nošenje istih cipela iznova i iznova samo je prvi korak. Kako bismo održali planetu zdravom, svi trebamo dati svoj doprinos pri uklanjaju plastičnog otpada, piše na njihovim stranicama. 

RAZVRSTAVANJE OTPADA Zagrepčanima stižu vrećice za plastiku: Evo što smijete baciti

Morate li kupiti Adidasove tenisice kako biste pomogli smanjiti onečišćenje plastikom? Naravno da ne. Ali svatko treba razmisliti o tome koliko plastičnog otpada stvara te smanjiti konzumaciju plastike na minimum.

TUŽNA SUDBINA: Ovaj horoskopski znak ne može naći sreću u ljubavi

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message