Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Zagađeni zrak može uzrokovati ćelavost, uništava bitan protein

Znanstvenici su otkrili da čestice u ispušnim plinovima uništavaju protein za rast kose. Tako veći rizik da će biti ćelavi imaju oni koji su često u automobilskim kolonama ili na užurbanim prometnicama

Foto: Dreamstime
4 komentara

Novo istraživanje Europske akademije za dermatologiju i venerologiju otkrilo je da čestice u zagađenom zraku utječu na rast i zadržavanje kose. 

Izložili su stanice s ljudskog tjemena različitim koncentracijama prašine i čestica dizela, a onda su nakon 24 sata testirali uzorke da bi vidjeli kako je to utjecalo na specifične proteine u stanicama. Saznali su da prisutnost prašine i čestica dizela smanjuje razinu proteina odgovornog za rast kose.

PUNA KUĆA Obitelj Petković ima 11 djece: 'Proslavili smo 95 rođendana'

Studija je ustanovila da izloženost istim česticama smanjuje i razinu proteina odgovornih za zadržavanje kose, ovisno o dozi zagađenih čestica - što znači da veća zagađenost znači i veći gubitak proteina za rast i zadržavanje kose.

POLICAJAC IZ MEĐIMURJA 'Imao sam rak dojke, dijagnozu sam čekao predugih 7 godina'

- Dok je veza između zagađenosti zraka i ozbiljnih bolesti poput raka, bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti već ustanovljena, bilo je jako malo studija o tome kako zagađenje utječe na ljudsku kožu i pogotovo kosu. Naše istraživanje objašnjava kako zagađenje djeluje na folikule kose i pokazuje direktnu vezu između zagađenja i gubitka kose - rekao je voditelj istraživanja Hyuk Chul Kwon.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message