Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zagreb Design Week: Kako je pandemija utjecala na dizajn?

Zagreb Design Week: Kako je pandemija utjecala na dizajn?

Zagreb Design Week, u svom se ovogodišnjem izdanju, koje se održava do 6. rujna u Hali V iza Tehničkog muzeja, bavi aktualnom temom korone i 'nove normalnosti' u kontekstu dizajna

VIDEO

Korona je postala globalni problem broj jedan, a dizajn je rješenje. Natjerala nas je da stubokom promijenimo život. Od 'lockdowna' do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine, poručuju s festivala Zagreb Design Week koji je počeo u utorak bez uobičajenog svečanog otvorenja.

POGLEDAJTE VIDEO (kako razlikovati alergiju i koronu):

Pokretanje videa...

Alergija ili korona 01:26

Napominju kako je nova situacija utjecala i na dizajn - domovi su mnogima postali uredi pa ih treba prilagoditi, odjeća za posao sada dobiva novo značenje, promijenila se kultura prehrane, a i kulturni događaji konzumiraju se online pa je potreban drugačiji internet.

Concept Store na tisuću četvornih metara

Na tisuću četvornih metara prizemlja izložbenog prostora Hale V proteže se ZGDW Concept Store s ponudom proizvoda koji se mogu pronaći na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Nove proizvode predstavljaju Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc te prvi put Sobočan te dizajnerica Carmen Mikuš, a tu je i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta.

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze.

Tako je Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao instalaciju koja sučeljava "normalnost“ kakvu smo poznavali i "novu normalnost“. Izložba "Zagrebačka ambalaža“ iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj, od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata.

Košulje za ured: Top 10 krojeva za kreativan i chic poslovni stil
Košulje za ured: Top 10 krojeva za kreativan i chic poslovni stil

Svoje su radove na sedmom Zagreb Design Weeku predstavili i studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta iz Hrvatske te Austrije i BiH. Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na epidemiju - "Separated Together“ koja se bavi pitanjem zaštite okoliša i nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba "The Change Club“ predstavlja rad šesnaest dizajnera.

Uz izložbe, popratni program donosi glazbeni program u vrtu svake večeri, predstavljanja, modnu reviju, predavanje, radionice.

"ZGDW Award“ ove godine postala međunarodna

"ZGDW Award“ ove godine postala je međunarodna i dodijelila se u šest kategorija - Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.

Dobitnici za Grafički dizajn su Studio Tumpić/Prenc, za Gradske bazene Pula-Pola,  Hibird Books, za Gamebook te Rašić+Vrabec za 66. Pulski filmski festival.

Pandemija ne bira: Chanelov dućan u londonskoj Bond ulici u Londonu se zatvara radi gubitka
Pandemija ne bira: Chanelov dućan u londonskoj Bond ulici u Londonu se zatvara radi gubitka

U kategoriji Dizajna digitalnih komunikacija i dizajn interakcija pobijedili su Silina Senica Pintar (MiCreate), Hazelica (Plant Tinder) i Ana Pavičić (Vizualizacija hrvatskih zakona).

Za Produkt dizajn priznanja su dobili Veronika Rožmanc (OLI), Havranek+Lugonja (Neolit) i Sandra Maglov (Valja), za Dizajn interijera Clinica studio (Centar za posjetitelje Med dvemi vodami), Kancelarija za arhitekturu (House Franco) i Ivan Galić / NOP Studio (Platforma za promatranje biljaka Cret Dubravica).

Smanjite plastiku: Pet eko načina za pohranjivanje hrane
Smanjite plastiku:  Pet eko načina za pohranjivanje hrane

Priznanja u kategoriji Tekstilni i modni dizajn dobili su Onimado (The beauty of waste), Patrizia Donà (Qwerty Unique) i MORF (Between Fragments), a u Dizajnu društvenih inovacija Studio Aline Gerards (How it feels), Miret (97% ecological sneakers) te Rašić+Vrabec (Gledam dodirom).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa