Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Zagreb je jutros bio drugi grad po onečišćenju zraka u svijetu

Zagreb je jutros bio drugi grad po onečišćenju zraka u svijetu

Prema podacima sa stranice IQ Air, Zagreb je danas od 10 do 13 sati bio drugi grad u svijetu po zagađenosti zraka, s indeksom 179, no nije bilo nikakvih priopćenja o tome da se građani trebaju čuvati

VIDEO

I na stranicama Ministarstva gospodarstva  i održivog razvoja o kvaliteti zraka u Hrvatskoj moglo se iščitati podatke o lošoj kvaliteti zraka, no službenih priopćenja o tome iz HZJZ nije bilo. 

Prema tim podacima, na mjernoj stanici Zagreb-3, u naselju Dugave, danas u 10 sati izmjerena je razina lebdećih čestica PM-10 od 133.03, zbog čega je indeks kvalitete zraka označen kao vrlo loš. Istodobno, na mjernoj stanici Zagreb-1 kod dvorane Lisinski izmjerena je razina PM-10 čestica od 64.48, zbog čega je indeks kvalitete zraka na tom području također označen kao loš. 

Još tri hrvatska grada imala su lošu kvalitetu zraka, i to Koprivnica i Kutina izuzetno lošu, a Slavonski Brod vrlo lošu, navodi se na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovih dana imamo zagađenje PM10 i PM2,5 u skoro cijeloj Europi pojašnjava - Marko Marić, voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji nam je poslao snimku stanja u cijeloj Europi, sa stranica Europske agencije za okoliš. 

Unatoč tome, u petak nije bilo posebnih upozorenja da se građani trebaju posebno čuvati. 

- Povećane vrijednosti PM 2,5 i PM10 bilježi se više puta tijekom godine, no treba promatrati i razdoblje tijekom kojega ta izloženost traje i razumjeti o kakvim je vrijednostima riječ. Naime, ako usporedite ove podatke o PM 64 na postaji Zagreb 1, to je loša kvaliteta zraka, no granica je 50 i nije riječ o tako velikom povišenju. S druge strane, na postaji Zagreb 3, u Dugavama, indeks 133 jest visok, no ako razdoblje izloženosti nije dugo, to neće izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje. Naravno da bi bilo idealno da ne prelazimo idealne vrijednosti, ali nekoliko sati te izloženosti neće odmah bitno utjecati na zdravlje - kaže dr. Pavle Jeličić, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Zbog toga i nema posebnih upozorenja za građane. 

- Da bismo shvatili o kakvom je riziku riječ, treba reći da svatko tko će ovo pročitati, pa onda zapaliti jednu cigaretu, s tom cigaretom unosi oko PM 500 čestica zagađenja, dakle višestruko više nego što je to izmjereno u petak Zagrebu. Ako popušite kutiju cigareta na dan, sami možete procijeniti što više ugrožava naše zdravlje - pojašnjava sugovornik. 

Biljka koju je idealno saditi kraj autoceste - smanjuje zagađenje
Biljka koju je idealno saditi kraj autoceste - smanjuje zagađenje

Dodaje kako se povišene vrijednosti ova dva PM faktora obično bilježe u zimskom periodu, u sezoni grijanja, kada su aktivna kućna ložišta, odnosno ne treba ga povezivati sa industrijskim zagađenjem. 

- To je problem na koji još uvijek ne možemo značajno utjecati, jer većina građana nema novca za prelazak na grijanje na solarni pogon, koje ne proizvodi zagađenje - dodaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana