Zapamtite da osjećaj gladi često dolazi iz glave bez obzira je li želudac pun ili prazan. Pa tako čeznete, na primjer, za čokoladom jer to znači predah i kratak osjećaj zadovoljstva
Zamislite kako ćete se osjećati ako pojedete taj kolač i još 6 super trikova za vitkiju liniju
- Tajna nije u tome da se jede manje, već da čovjek bude opušteniji kad je hrana u pitanju jer tad će birati zdravije namirnice - kaže profesorica Jane Ogden sa Instituta za psihologiju u Londonu. Otkrila je nekoliko dobrih trikova kada je hrana i prejedanje u pitanju.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Glad nije razlog za grickanje
Hrana igra previše važnu ulogu u našim životima. Zato, treba se naviknuti jesti tri obroka dnevno - doručak, ručak i večeru, a grickanje između obroka zaboraviti. Ako se glad i pojavi, s većim zadovoljstvom ćete dočekati glavni obrok, a i želudac će se naviknuti na taj ritam.
Pravilo žudnje od tri minute
Zapamtite da osjećaj gladi često dolazi iz glave bez obzira je li želudac pun ili prazan. Pa tako čeznete, na primjer, za čokoladom jer to znači predah i kratak osjećaj zadovoljstva.
Ali, ako se strpite i suzdržite od posezanja za hranom tri minute od pojave žudnje za njom, taj osjećaj će nestati i više nećete imati želju baš to pojesti. Te tri minute se zabavite s nečime, pričajte s kolegom itd. Bit će lakše izdržati.
Kako ćete se osjećati kad pojedete kolač?
Nije lako odoljeti slasnom kolaču koji samo čeka da ga uzmete i zagrizete. Ali, tada se trebate sjetiti da će osjećaj zadovoljstva dok jedete trajati jako kratko, a osjećaj krivnje, prenatrpanog želuca ili višak kilograma dugo. Ne isplati se!
Jede se za stolom, u miru
Kako i gdje jedete je vrlo važno, i to treba biti za stolom, a ne ispod njega, na kauču ispred televizora, u hodu na ulici itd. Naime, ako sjednete za stol i jedete, mozak će to dobro zapamtiti, odnosno registrirat će da ste jeli. Tad će se žudnja za nekom hranom neće pojavljivati tako često kao ni lažni osjećaj gladi.
Ne budite podložni raznim utjecajima
Na primjer, ne treba slijepo slijediti recept poznatog kuhara ta TV-u prepunog nezdravih sastojaka, već trebate razmisliti svojom glavom i preurediti isti recept da bude zdraviji.
Recimo, umjesto bijelog brašna staviti integralno. Isto tako ne treba slijepo izbjegavati nezdravu hranu već si povremeno priuštiti kolač, sladoled, gazirani sok itd. Ljudi ne vole zabrane pa čak i ako ih sami sebi postavljaju. Treba biti realan i razuman.
Sviđa vam se nezdrava hrana, pa?
Okusi koji su vam se sviđali cijelog života lako možete zamijeniti onima koje nikad niste voljeli, i zavoljeti ih. Recimo, brokula i integralni kruh su vam uvijek bilo "fuj", ali lako mogu postati ukusni ako im date priliku, a to se neće dogoditi izbjegavanjem tih namirnica.
Važno je promijeniti rutinu i nekad "fuj" hrana će postati ukusna jer navike na neke okuse ostale su možda iz djetinjstva, a ljudi su često robovi navika i ne vole promjene pa ih i izbjegavaju.
Kupujte jednostavnu hranu
Puno je bolje kupovati hranu koja nema deklaracije s opširnim opisima jer se radi o jednostavnim namirnicama. Primjerice, to su voće i povrće, riba, meso, riža, tjestenina, sir, konzerva rajčice itd. Izbjegavajte kupovati gotova i polugotova jela, radije obrok pripremite sami, tako ćete znati što jedete i u svakom slučaju ćete jesti zdravije, piše Daily Mail.