Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Zamrzavanje jajnika: Možemo li odgoditi menopauzu i rađanje?

Zamrzavanje jajnika: Možemo li odgoditi menopauzu i rađanje?
1

Britanski stručnjaci upozorili su da pionirska metoda koju nude privatnici, kojom se navodno može odgoditi menopauza i rađanje, nije dovoljno istražena i nisu poznate dugoročne posljedice

VIDEO

Britanski stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog novog medicinskog postupka za koji se tvrdi da ženama omogućuje odlaganje početka menopauze za više od deset godina, koji nude neki stručnjaci za humanu reprodukciju. Upozoravaju da njegova sigurnost po zdravlje žene te uspjeh još nisu dovoljno provjereni, a neke žene već su se odlučile za postupak i platile ga najmanje 6000 funti, ili oko 52.800 kuna.

Postupak trenutno izvode samo privatni liječnici, a prema dostupnim podacima dosad mu se podvrglo 11 žena. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

Prof. Simon Fishel, vodeći stručnjak za IVF u ProFamu, firmi sa sjedištem u Birminghamu koja je osmislila i pionirski provodi taj postupak, kaže da se njime povećavaju šanse za to da žene u zrelijim godina rađaju te da se lakše bore protiv zdravstvenih problema povezanih s menopauzom, poput srčanih bolesti i slabljenja kostiju. 

Postupak podrazumijeva kirurško odstranjenje malog dijela jednog jajnika, koji se zatim oblikuje u sitne trake i smrzava, da bi se kasnije mogle dijeliti i vraćati natrag.  

Tijelo 'odustane' od ovulacije: Manje seksa, ranija menopauza
Tijelo 'odustane' od ovulacije: Manje seksa, ranija menopauza

- Što se ranije ukloni dio jajnika, veća je šansa da postupak bude uspješan i da se postignu rezultati - kaže prof. Fishel. Dvije su mogućnosti: Ako žena u zrelim godinama još želi rađati, jednom izvađen i zamrznuti dio jajnika umeće se nazad u jajovod, a ako joj je cilj samo da lakše prebrodi menopauzu, može se staviti u dio tijela koji je dobro opskrbljen krvlju, obično ispod pazuha.

Prof. Fishel kaže kako je cijeli postupak tek u eksperimentalnoj fazi, no neke njegove faze već su dokazano uspješne. Kaže i da se s ovom metodom kod nekih žena menopauza može odgoditi i za 20 godina, što ovisi o tome koliko su jajnici u fazi kad je jedan dio vađen bili aktivni. Zato je dobro da se to obavi što ranije, dok je žena u naponu fertilne dobi.   

Ranija menopauza povećava rizik od zdravstvenih problema
Ranija menopauza povećava rizik od zdravstvenih problema

- Sličan postupak liječnici su uspješno primijenili kako bi pomogli ženama koje se liječe od raka jajnika, kod kojih postoji rizik da izgube funkciju jajnika, pa postoji dovoljno informacija i možemo reći da je postupak siguran - kaže on. 

No, dr. Melanie Davies, predsjednica britanskog Udruženja za zaštitu plodnosti upozorava da 'zdrave žene ne bi trebale prolaziti operaciju koja im inače nije potrebna kako bi sačuvale neku buduću plodnost i osigurale nadomještanje hormona'. 

- Znamo da se plodnost može obnoviti u određenom omjeru kod žena koje su imale rak. Ali nijedna zdrava žena još nije prošla kroz ovo i ne postoje dokazi da će dio jajnika koji se izuzima i zamrzava trajati više od 10 godina. Dakle, to će biti od ograničene pomoći za nadomještanje hormona - kaže dr. Davies. Dodaje kako je s druge strane postojeća hormonska nadomjesna terapija dobro istražena i široko dostupna za žene koje ju žele uzimati. 

Menopauza: Poremećaji sna su teži ako su ženi izvađeni jajnici
Menopauza: Poremećaji sna su teži ako su ženi izvađeni jajnici

- Za žene koje žele povećati šanse da dobiju dijete kasnije u životu, daleko bolji postupak je zamrzavanje jajašca, nego ova nedokazana tehnika profesora Fishela - dodaje.

Ta liječnica članica je i Medicinskog savjetodavnog odbora britanskog društva za menopauzu, pa upozorava i da potencijalni utjecaj uklanjanja tkiva jajnika na dugoročnu funkciju jajnika, uključivo i plodnost, zahtijeva puno više istraživanja te detaljniju procjenu. 

Dreamstime

Uz hormonsku nadomjesnu terapiju, koja može ublažiti mnoge pridružene simptome menopauze, posebno vrućicu i noćno znojenje, žene si mogu pomoći izborom prehrane koja je uravnotežena, sadrži malo masnoća i visoki udio kalcija, koji pomaže jačanju kostiju i zaštiti srca.

Četiri dame otvoreno ispričale o promjenama u menopauzi
Četiri dame otvoreno ispričale o promjenama u menopauzi

Redovito vježbanje pomoći će da se smanje anksioznost i stres, te također zaštititi od srčanih bolesti, a preporučuje se i prestanak pušenja i izbjegavanje alkohola, što može pridonijeti tome da se smanje valunzi. 

Unatoč zabrinutosti koju iskazuju njegovi kolege, kći profesora Simona Fishela, 22-godišnja Savannah, želi nastaviti s postupkom koji je osmislio tata. Za BBC je kazala kako još ne želi djecu i ne planira ih, jer voli svoj posao i ima puno stvari koje želi odraditi prije rađanja, pa u ovoj metodi vidi rješenje za mogućnost da se na djecu odluči puno kasnije nego što bi zbog opadanja plodnosti morala.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom