Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Zaštita: Balzami usne njeguju i čuvaju od opasnog UV zračenja

Zaštita: Balzami usne njeguju i čuvaju od opasnog UV zračenja

Za zaštitu od štetnog utjecaja sunca stavljaju tvari koje umanjuju efekt štetnog UV zračenja, smanjujući mu energiju, a time se smanjuje mogućnost oštećenja stanica kože

VIDEO

Balzami za usne najviše se koriste za ovlaživanje, njegu te zaštitu usana od, primjerice, vjetra i hladnoće. Ali danas imaju sve više tvari koje štite usne od štetnog sunčeva zračenja. 

I ljeti se usnice isušuju, i tad pomažu balzami, koji ih štite i od pojave ragada, odnosno usjeklina te oštećenja zbog izlaganja suncu. Proizvode se od masnih tvari i voskova, koji su glavni sastojci. Dodaju se i ovlaživači i protuupalne tvari, vitamini te mirisi. Postoje obojeni ili najčešće bezbojni balzami, pa ih mogu koristiti i muškarci. Svi balzami čije smo deklaracije proučavali sadrže neki oblik voska, najčešće bijeli vosak (cera alba), a služe uglavnom kao emolijensi - tvari koje omekšavaju kožu, povećavajući gibljivost i čuvaju vlažnost. 

More za svakog: Problematična koža isto može uživati na plaži
More za svakog: Problematična koža isto može uživati na plaži

Takav sastojak je i ulje sjemenki ricinusa, bogato vitaminom E i ricinoleinskom kiselinom, koja pomaže zacjeljivanju, a ima i antibakterijska svojstva. Čest sastojak je i karite (shea) maslac iz sjemenki afričkog drveta shea, koji ima vitamine A i E, a poznat je po tome da čuva kožu od isušivanja. Mnogi u balzame stavljaju i ulja avokada, badema, kokosa... U njih stavljaju i bojila te mirise, no kod balzama radi se o strogo ograničenom broju provjerenih tvari kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava, jer zapravo dio proizvoda se redovito i proguta.

Za zaštitu od štetnog utjecaja sunca stavljaju tvari koje umanjuju efekt štetnog UV zračenja, smanjujući mu energiju, a time se smanjuje mogućnost oštećenja stanica kože. Mnogo je ovakvih tvari, a važna svojstva su im stabilnost, nehlapivost te to da ne uzrokuju iritaciju kože. Iako imaju i konzervanse protiv kvarenja, treba ih koristiti najdulje 12 mjeseci od otvaranja.

Koža pamti loše sunčanje: Ne stavljaj parfem i nosi naočale
Koža pamti loše sunčanje: Ne stavljaj parfem i nosi naočale

Balzami mogu imati različite zaštitne faktore koji govore koliko više vremena smijemo biti na suncu, a da ne pocrvenimo u odnosu na vrijeme bez stavljanja preparata. 

Ako netko ima osjetljivu kožu koja pocrveni nakon deset minuta, nakon nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom 15, koža će imati reakciju nakon 150 minuta. Proizvod s SPF 15 apsorbira oko 93 posto UV zraka, SPF 30 97 posto. Iako stručnjaci tvrde da je SPF 30 dovoljan za zaštitu kože, treba izbjegavati najjače sunce. 

Fotolia

Napravite ga sami od voska, ulja i kakaa

Rastopite na parnoj kupelji malo prirodnog voska, maslac po želji (kokosov, shea),  dodajte malo kakaa ili cikle radi boje, nekoliko kapi eteričnog ulja slatke naranče. Ohladite. Uživajte.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života