Lifestyle

Komentari 4

Zašto jesti kiseli kupus: Bogat je vlaknima, vitaminima C i K...

Zašto jesti kiseli kupus: Bogat je vlaknima, vitaminima C i K...

Kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a istraživanja su pokazala da probiotici pomažu u smanjenju nekih probavnih simptoma kao što su plinovi, nadutost, zatvor

Kiseli kupus je u suštini fermentirani kupus. Tijekom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici ili 'žive bakterije', a ti probiotici daju kiselom kupusu većinu njegovih zdravstvenih prednosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kiseli kupus obiluje dijetalnim vlaknima i sadrži vitamine C i K, kalij, kalcij i fosfor. Korisni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su za dobro probavno zdravlje. Sadrži i enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule što zauzvrat pomaže tijelu da apsorbira više hranjivih tvari.

Također, jača imunološki sustav. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sustava. Čvrsta crijevna sluznica sprječava da neželjene tvari ili toksini 'cure' u tijelo i time uzrokuju imunološki odgovor. Te iste bakterije također mogu podržati prirodna antitijela i smanjiti rizik od infekcija.

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana koja vam pomažu da dulje ostanete siti. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate probioticima kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od pretilosti, ali potrebno je još istraživanja na tu temu, piše BBC.

 

Najčitaniji članci