Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Zašto mačke i psi ne mogu jesti čokoladu ili neku drugu hranu?

Zašto mačke i psi ne mogu jesti čokoladu ili neku drugu hranu?
4

Ako volite hraniti mačku psećom hranom ili psa mačjom hranom, stanite. Ipak, psi trebaju uravnoteženiju prehranu nego mačke, a hrana za mačke ima previše masti, kalorija i proteina za njih

VIDEO

Čokolada sadrži tvari koje koje su opasne za ljubimca. Jedna od njih se zove teobromin. Ljudski metabolizam se prirodno brine za ove tvari, za razliku od onog ljubimaca. I zato vi možete bezbrižno jesti čokoladu. Međutim, to ne funkcionira na ovaj način za mačke, odnosno pse. Još jedna opasna komponenta je kofein.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Poklon svim čitateljima 24sata: Higijenski rupčić za vaše ljubimce VIDEO

Kada se ove tvari nakupljaju u mačjem tijelu, mogu dovesti do stvarno ozbiljnih problema, poput ubrzanog rada srca i disanja, drhtanja, napadaja, pa čak i otkazivanja jetre i kome. Za njih su opasne sve vrste čokolade - poluslatka, mliječna, pa čak i bijela s malim postotkom kakaa. Također, tu su i čokoladni kolačići, krafne, kolačići i bomboni. Čokoladni sladoled možda i nije toliko opasan što se tiče kakaa, ali također ima šećera i laktoze iz mlijeka, pa je još jedan zabranjeni slatkiš. Čokolada je također otrovna za pse, ali opasnost ovisi o njihovoj veličini.

Ideje kako pretvoriti dvorište u ljetni raj za psa - i cijelu obitelj
Ideje kako pretvoriti dvorište u ljetni raj za psa - i cijelu obitelj

Kofein u kavi, čaju, pa čak i u zrnu ili talogu, kao i kola i energetska pića, mogu biti kobni za pahuljastog člana obitelji. Ubrzava otkucaje srca i disanje, čini ih nemirnima i može doći do drhtanja mišića kao ranih simptoma.

Umjetni zaslađivač ksilitol također je loš za sve kućne ljubimce bez iznimke, a može se naći u slatkišima, žvakaćim gumama bez šećera, pasti za zube, pekarskim proizvodima i mnogim dijetalnim namirnicama. Najopasniji je za pse. Bilo bi bolje da hrana koja ga sadrži bude izvan njihovog dohvata.

Ni mačke ni psi ne trebaju luk u bilo kojem obliku - u prahu, sirovom, kuhanom ili dehidriranom, u svojoj prehrani. Češnjak je pet puta jači od luka, pa ga također treba isključiti.

Nikada nemojte svojoj mački dati tanjurić s mlijekom, komadić sira ili drugog mliječnog proizvoda. Većina mačaka ne može probaviti laktozu, pa bi im to uzrokovalo ozbiljne želučane probleme. Isto vrijedi i za pse. Mliječni proizvodi kod njih mogu izazvati alergije na hranu.

Grožđe i grožđice nisu najbolja poslastica za ljubimca. Čak im mala količina može naštetiti. Rani simptomi bili bi tromost kod pasa i hiperaktivnost kod mačaka.

Masni ostaci s mesa i kostiju, i kuhani i nekuhani, mogu mački ili psu uzrokovati probleme s probavom. Kosti su opasne za oboje jer se njima mogu ugušiti. Također mogu postati prepreka u probavnom sustavu.

Sirova jaja i meso mogu biti razlog za trovanje mačaka hranom zbog nekih bakterija u njima. Sirovi bjelanjci također sadrže protein koji mački može izazvati probleme s kožom i dlakom. Loša je i sirova riba, jer sadrži enzim koji uništava vitamin B, koji je za mačke jako važan. Kada ga nemaju dovoljno, mogu imati neurološke probleme.

Ako volite hraniti svoju mačku psećom hranom ili svog psa mačjom hranom, stanite.

Vodič kako ljubimcu olakšati ove paklene dane i prepoznati toplinski udar kod životinje
Vodič kako ljubimcu olakšati ove paklene dane i prepoznati toplinski udar kod životinje

Ako netko od njih slučajno proba zalogaj hrane drugih vrsta, neće biti tako loše. Ipak, mačkama je redovito potrebna prehrana koja je bogatija proteinima te određenim vitaminima i masnim kiselinama. Hrana za pse nema dovoljno ovih nutrijenata. Psi trebaju mnogo uravnoteženiju prehranu nego mačke, a hrana za mačke ima previše masti, kalorija i proteina za njih. To bi moglo dovesti do pretilosti i ozbiljno uznemiriti njihove trbuščiće.

Avokado može štenetu izazvati alergije na hranu. Kaki, breskve i šljive su također zabranjene jer imaju sjemenke ili koštice.

Kad tijesto s kvascem uđe u želudac mačke ili psa, ono učini svoju prirodnu stvar - digne se. To može rastegnuti trbuh ljubimca i zadavati mu bol. Dok pečete, ne ostavljajte tijesto na mjestu gdje ga ljubimac može grickati.

Samo nekolicina sirovih ili pečenih makadamija oraha može učiniti psu štetu. Čak i ako traži čips ili perece, nikada ih ne dajte svom štenetu. Previše soli učinit će ih žednima, a može im izazvati i neugodne želučane probleme.

Masnoća je loša za kućne ljubimce. Njihovu suhu hranu uvijek čuvajte u dobro zatvorenoj manjoj posudi. Prerađena ljudska hrana kao što su kobasice ili konzervirana hrana te pomfrit i kečap također su loša ideja. Imaju previše soli i drugih konzervansa, donosi Bright Side.

Kako ukloniti dlake i mrlje od ljubimaca s tepiha? Ovo je trik
Kako ukloniti dlake i mrlje od ljubimaca s tepiha? Ovo je trik
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja