Lifestyle

Komentari 0

Znanstvenici objasnili zašto se hrana lijepi i za keramičku tavu ili onu presvučenu teflonom

Zašto se hrana lijepi i za tave neljepljivog dna? Rješenja ima

Češki znanstvenici definirali su da je za lijepljenje hrane za tavicu odgovorna 'termokapilarna konvekcija', proces zbog kojeg se ulje iz sredine posuđa povlači prema rubovima

Proces koji se naziva 'termokapilarna konvekcija', odgovoran je za to što vam se hrana lijepi i u tavi koja je posebno dizajnirana baš zato da se namirnice ne bi lijepile, tvrde Aleksandra Fedorčenko i Jan Hruby, članovi Češke akademije znanosti i stručnjaci za dinamiku fluida i termofiziku, koji su proveli istraživanje o ponašanju ulja na vrućim, ravnim površinama.

POGLEDAJTE VIDEO: Zatvorenik u SAD-u ima svoj kulinarski show

- Ovdje je i eksperimentalno objašnjen fenomen lijepljenja hrane prilikom prženja na tavi - stoji u uvodnoj rečenici istraživanja koje je objavljeno u časopisu  Physics of Fluids.

Za svoj eksperiment, Fedorchenko i Hruby testirali su dvije tave s posebno dizajniranim dnom da se hrana ne bi lijepila: jednu presvučenu keramičkim česticama i  drugu s teflonskim premazom. Površine posuda bile su prekrivene tankim slojem suncokretovog ulja, a zatim su, koristeći gornju kameru, znanstvenici izmjerili brzinu kojom su se suhe mrlje stvarale i rasle dok su se posude zagrijavale.

Znanstvenici su primijetili da se, dok su se posude zagrijavale odozdo, na masnom filmu pojavio gradijent temperature (promjena temperature). To je pak stvorilo gradijent površinske napetosti, koji je usmjeravao ulja od središta posude prema rubovima. Tekućine s visokim površinskim naponom snažnije vuku okolne tekućine. 

Ovo je izvrstan primjer termokapilarne konvekcije na djelu: Pojave u kojoj gradijent površinskog napona prisiljava tekućinu (u ovom slučaju, ulje) da migrira prema van. Jednom kad se to dogodi, hrana se prikladnije zalijepi za središte posude, što je rezultat 'stvaranja suhog mjesta u tankom filmu suncokretovog ulja', tvrde autori studije. 

Fedorchenko i Hruby zapravo su stvorili formulu za izračunavanje 'brzine vlaženja', koja mjeri brzinu povlačenja kapljica ulja.  Znanstvenici su također identificirali uvjete koji dovode do suhih mjesta na tavici, što je rezultiralo sljedećim savjetima:

- Da bi se izbjeglo neželjeno stvaranje suhog mjesta, treba primijeniti sljedeći skup mjera - jednu ili više njih: Povećati količinu ulja tako da cijela tavica bude premazana uljem, zagrijavati je umjereno, koristiti posude s debljim dnom te miješati hranu dok ju kuhate - pišu autori, a prenosi portal Gizmodo. 

Ukratko, sve ste to vjerojatno i do sada intuitivno znali, osim, možda, toga da treba birati tavicu s debljim dnom. 

Najčitaniji članci