Lifestyle

Komentari 1

Zašto tijesto za muffine treba ohladiti preko noći u hladnjaku?

Zašto tijesto za muffine treba ohladiti preko noći u hladnjaku?

Sljedeći put kada budete htjeli raditi muffine, utješite se spoznajom da je zapravo bolje tijesto napraviti noć prije. Ostavljanje tijesta da odstoji preko noći daje njegovim sastojcima priliku da bolje odrade svoj posao

Noćni boravak tijesta za muffine u hladnjaku može učiniti muffine još boljim - više nalik na one raskošne kupolaste, nevjerojatne muffine koje biste kupili u pekari. Evo zašto.

POGLEDAJTE VIDEO: Svi vole muffine

Ostavljanje tijesta da odstoji preko noći daje njegovim sastojcima priliku da bolje odrade svoj posao. Prema The Kitchnu, 'kako se tijesto za muffine odmara, škrob u brašnu ima više vremena da apsorbira vlagu iz jaja i tekućine u tijestu. Kao rezultat, škrob nabubri, dajući tijestu gušću i robusniju konzistenciju.'

Ključ za ovaj postupak je prašak za pecivo s dvostrukim djelovanjem. Prašak za pecivo (poput sode bikarbone) je sredstvo za dizanje koje pomaže da se tijesto diže. Sastoji se od lužine u prahu (natrijev bikarbonat, tzv. soda bikarbona) i kiseline u prahu (obično vinske kiseline) koje kad se navlaže reagiraju tako da tvore ugljični dioksid napuhujući muffine.

Zove se 'dvostruko djelovanje' jer reagira i stvara mjehuriće plina dvaput: jednom kada se pomiješaju mokri i suhi sastojci, a drugi put kada je smjesa izložena toplini. 

Ako vaše dizanje potječe samo od kiseline, poput mlaćenice i sode bikarbone, mjehurići se mogu rasprsnuti prije nego što se tijesto ispeče.

Vaš prašak za pecivo ima dvostruko djelovanje? Najvjerojatnije. Možda to nikada niste primijetili, ali prašak za pecivo u trgovini gotovo uvijek će na naljepnici reći 'dvostruko djelovanje'. 

Sljedeći put kada budete htjeli raditi muffine, Kitchn piše da se slobodno utješite spoznajom da je zapravo bolje tijesto napraviti noć prije i uštedjeti vrijeme sljedeći dan.

Jednostavno napravite tijesto prema receptu, poklopite i ohladite preko noći. Sljedećeg jutra izvucite ga izravno iz hladnjaka u pripremljeni kalup za muffine – napunite svaku čašicu za muffine do vrha kako biste postigli vrhunsku pekarsku visinu. 

Napomena: ohlađeno tijesto se neće otkotrljati s lopatice tako lako kao tijesto sobne temperature. Možete da lagano premazati uljem kako bi lakše klizilo u lim. Muffine ispecite po receptu. Rezultati će biti puno 'viši' i prozračniji.

Najčitaniji članci