Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Zavirite u stan s predivnim pogledom na centar Zagreba: 'Kupljen je u vrlo lošem stanju'

Zavirite u stan s predivnim pogledom na centar Zagreba: 'Kupljen je u vrlo lošem stanju'
15

Kupca je privukao jedinstveni pogled na noću osvijetljeni grad i Medvedgrad. U potpunosti je adaptiran i savršeno tlocrtno raspoređen, a uz to je zadržao udobnost i luksuz...

VIDEO

Ovaj stan je kupljen u vrlo lošem stanju, spreman za potpunu adaptaciju i reorganizaciju prostora. To su oni stanovi koje gledate na oglasu i teško vam je naći i jedan motiv koji bi vas privukao da ga zamislite kao novi dom. Vlasnik je zbog iskustva i dobrog osjećaja prepoznao potencijal u velikim prozorima s predivnim pogledom, ali i mogućnosti odličnog rasporeda koje ovakav tlocrt nudi. Zbog kompaktnog tlocrta se iz samo 57 m2 uspjelo izvući dvije odvojene sobe, a stan je zadržao udobnost i luksuz, govori nam arhitektica Sofija Vrtarić, koja se inače bavi velikim projektima, pa je uređenje interijera za nju kontrast u kojem istinski uživa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Par transformirao školski bus u dom 01:57

Vlasnik stana uredio ga je za sebe.

- On je mladi poslovni čovjek koji je vrlo konkretno znao koje su mu bitne vrijednosti pri kupnji i uređenju stana. To su lokacija, iskorištenost svakog kvadrata, svjetlo i pogled. Od samog početka cilj mi je bio postići jednostavnost, ali i luksuz, udobnost, urbanost s originalnim detaljima koje je investitor stavio na listu želja - kaže arhitektica.

Posebnost ovoga stana na četvrtom katu definitivno je pogled koji seže od centra grada preko prepoznatljivih povijesnih građevina Zagreba, sve do Sljemena i noću osvijetljenog Medvedgrada.

- Pogled je čaroban i prostor je organiziran tako da se sve vidi iz dnevnog boravka, kuhinje i iz svake stolice uz stol za blagovanje, zahvaljujući velikim francuskim prozorima. Velika spavaća soba, manja soba i kupaonica orijentirane su na dvorišnu, mirnu stranu i također otvorene velikim prozorima. Odlično je to što u istom stanu imate urbanost centra grada u prostorima za boravak te mir i tišinu u spavaćem dijelu - dodaje Sofija iz Motovuna, koja već dugo živi i radi u Zagrebu.

Jednostavnost i luksuz, naglašava, postignuti su korištenjem osnovnih materijala kamena, čelika i drveta. Prema navedenom pomislili biste da se radi o hladnoj, pomalo industrijskoj atmosferi, no zapravo je sasvim suprotno. Ovaj stan je primjer kako se ne treba bojati koristiti različite "sirove" materijale, samo treba prepoznati u kojem omjeru ih se postavlja da neki od njih - ne preuzmu atmosferu.

U stanu je projektirano i rađeno nekoliko većih elemenata, ostalo je dopunjeno pomno promišljenim, unikatnim komadima gotovog namještaja.

- Na ulaznom dijelu potrebno je bilo proširiti otvor u nosivom zidu pa su se kao nadvoj 'ubacile' dvije čelične grede i ostavljene su vidljive. One namjerno nisu tretirane, nego su ostavljene da malo korodiraju u narančastu boju i zatim premazane da se korozija zaustavi kad je postignut željeni izgled. To su bile neformalne preporuke, s vremenom ćemo vidjeti funkcionira li pristup, no za sada se čini uspješno. Elegantna tamno siva kuhinja, koja čini cjelinu s dnevnim boravkom, jednostavnih je linija i nastavlja se u visoke elemente koji završavaju nišom za odlaganje odjeće na ulazu. Niša je obložena inoksom, koji se kasnije ponavlja kao poleđina u kuhinji. Kuhinju od dnevnog boravka dijeli komad zida i nekoliko tankih 'I' čeličnih stupova u nizu tako da se s obje strane dobije dojam većeg prostora. S druge strane pregrade imamo kontinuiranu klupicu s jastucima ispod prozora čiji je nastavak regal za TV s perforiranim inoks vratima - govori Sofija Vrtarić.

Stol za blagovanje, dodaje, neplanirano je napravljen iz ostatka radne kuhinjske ploče od laminama, keramičke ploče velikih dimenzija, koji je posljednje vrijeme vrlo tražen, a za njega su posebno izrađene čelične noge. Pridružena su mu četiri dizajnerska drvena Artisan stolca, a dizajnerska polica Shtef, zaigrani luster i kožni kauč zelene boje preostali su elementi dnevnog boravka.

Dizajnerica interijera objasnila kako unijeti proljeće u dom: 'Žuta prostoru daje energiju'
Dizajnerica interijera objasnila kako unijeti proljeće u dom: 'Žuta prostoru daje energiju'

- U spavaćoj sobi, osim kreveta, ponovljen je motiv klupice ispod prozora na kojoj je zimi čarobno sjediti i hvatati tople zrake sunca s juga. Manja soba u službi je raskošne garderobe s kaučem na izvlačenje za goste. U nastavku je mali, ali funkcionalan balkon na dvorišnoj strani - govori nam stručnjakinja.

Kupaonica je definitivno postavljala najveće izazove.

- Trebalo je u stan donijeti i ugraditi ogledalo dimenzija 1,5x3 metra iz jednog komada. Nasuprot ogledalu je naizgled zid s ugrađenim vodokotlićem sav u keramičkim pločicama, no na potisak se otvaraju krila iza kojih su plitke police za odlaganje s rasvjetom na senzor. Element s umivaonikom je napravljen također iz jednog komada u tehnologiji LG HI-MACS od prirodnog akrilnog kamena - priča nam Sofija.

Topao, urbani i mladenački dojam postignut je izborom detalja kao što su luster dizajnera Ingo Mauera, veliki zidni zvučnik kružne forme Bang & Olufsen, umjetnine, zidne tapete s ilustracijama...

Stan u Varaždinu za nju i njega: On ima pisoar, ona zlatni ormar
Stan u Varaždinu za nju i njega: On ima pisoar, ona zlatni ormar

- Posebno bih naglasila pomno izabrane biljke i po narudžbi izrađene betonske posude za biljke u raznim bojama. I rasvjeta je važan element u stvaranju atmosfere prostora. U ovom stanu projektirana je tako da omogući razne vrste poželjnih ambijenata. Svaka je lampa dimabilna (prekidači kontroliraju intenzitet svjetla) i spojena s ozvučenjem, roletama, grijanjem i klimom na sustav 'smart homea'. Preko mobilne aplikacije jednim klikom može se namjestiti željena atmosfera. Ambijentalna rasvjeta daje ugođaj, a posebno su osvijetljene radne površine i mjesta za čitanje - zaključuje arhitektica. 

Cooltura na zagrebačkoj Sigečici izgleda poput muzeja: Krase je stvari s Hrelića i darovi gostiju
Cooltura na zagrebačkoj Sigečici izgleda poput muzeja: Krase je stvari s Hrelića i darovi gostiju

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh