Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

Zbog korone je rodila u komi, bebu upoznala 5 tjedana poslije

Alicia Kappers oboljela je od korona virusa u zadnjem tromjesečju trudnoće no za razliku od svog prvorođenog sina i supruga, ona je nije lako podnijela. Rodila je u induciranoj komi

Foto: Screenshot/youTube
4 komentara

Za Aliciu Kappers i Ziada Razzaka dolazak druge bebe nije bio ni najmanje jednostavan. Već neko vrijeme željeli su svom trogodišnjem sinu Zayneu podariti brata ili sestru, ali začeće je trajalo poduže. U međuvremenu je Alicia ostala trudna. No u 31 tjednu trudnoće, krajem ožujka hospitalizirana je u bolnici u Cincinnatiju zbog korona virusa. 

Njihov sin Zayne je početkom ožujka imao temperaturu i bio je umoran, ali majka ga je liječila i ozdravio je. Potom je suprug obolio, patio je od umora i glavobolje, a izgubio je i osjećaj mirisa i okusa. 

- Poprilično smo sigurni da je virus procirkulirao kroz cijelu našu obitelj - ispričao je Ziad (37) za CNN. 

POGLEDAJTE VIDEO: U zagrebačkom Retkovcu osvanuo mural posvećen junacima u borbi protiv korona virusa

Majka, Alicia počela se osjećati loše tjedan dana poslije supruga. Zabrinula se da je riječ o korona virusa jer joj se zdravlje pogoršavalo. 

Muž ju je potom odveo u bolinicu TriHealth Good Samaritan u Cincinnatiju 24. ožujka. U roku od nekoliko sati stavili su je na ventilator. 

USPJEH LIJEČNIKA KBC-A ZAGREB 'Presadili smo prvo srce otkad traje epidemija korona virusa'

- Ne znam jesu li mislili hoće li se izvući. Počeli smo razgovarati o sigurnim načinima poroda - priča Zaid. 

Liječnici su Aliciu okrenuli na trbuh, kako bi joj povećali dotok kisika u pluća i kako bi mogla disati lakše. Također su joj dali lijek remdesivir kao dio kliničkog ispitivanja. 

Foto: Screenshot/youTube

Sestre bi Ziada nazvale svako jutro u 6  i postavile mobitel na Alicijino uho. Ona je bila pod sedativima, ali Ziad joj je pričao o njihovom sinu i smiješnim uspomenama kako bi je razveselio i motivirao da se nastavi boriti. 

Kada je Alicia dobila trudove, dva mjeseca prije termina, doktori su je odlučili poroditi. Rodila je u medicinski induciranoj komi. 

- U to vrijeme sam bio uzrujan zbog njenog zdravlja. Dobit će bebu i neće ga upoznati tako dugo. Ovako porod ne treba izgledati - ispričao je Ziad. 

Svog drugog sina Laitha, ni jedno ni drugo nisu mogli odmah upoznati. 

Nakon što je rodila, Alicijino zdravlje se poboljšalo, ali oporavak je bio jako spor. I dalje je bila spojena na ventilator, a morali su joj napraviti i traheotomiju kako bi joj olakšali skidanje sa sedativa. 

COVID ZAHOD Hrvat smislio toalet koji može otkriti imate li korona virus

Nekoliko je tjedana prošlo prije nego je Alicia bila u potpunosti svjesna te saznala da je rodila sina. 

- Sjećam se kada sam otišla u kupaonicu prvi put otkako sam se probudila i ugledala ožiljak. Pomislila sam: O Bože, pa tu nikad nisam imala ožiljak. O da, to je od carskog reza - ispričala je Alicia. 

U trenutku poroda, tata Ziad je bio u 14-dnevnoj karanteni. Kada je upoznao svog sina, bio je negativan na korona virus, a rezultate testova malenog su još čekali. Donijeli su mu ga i izolacijsku sobu, nosio je masku, naočale i zaštitno odijelo kada je Laitha prvi put držao u naručju. 

Nisam mu smio dirati kožu, ali bilo je bolje išta nego ništa - ispričao je. 

Dječak je bio negativan na korona virus.

Alicia je u međuvremenu svoj 40. rođendan dočekala u bolnici, gdje je bila više od mjesec dana. Kada je odlazila sestre i medicinsko osoblje su je ispratili pljeskom te bijelim i žutim pom pomima. 

- Brinuli su o našoj obitelji s velikom posvećenošću, proslavili Alicijin rođendan i otpratili nas kao da smo obitelj - kaže Ziad. 

No budući da se dječak rodio kao nedonošće, Alicia je kući otišla bez njega. Kada ga je Ziad donio doma par dana kasnije, mogla ga je prvi put uzeti u naručje. 

Alicia je pobijedila virus, ali je i dalje bila jako slaba. I dalje prima kisik, a snaga joj se polako vraća. Još uvijek teško priča zbog rane od traheotomije. 

KORONJATA - TERAPIJA Izradite doma pinjatu u obliku korona virusa i - razvalite je

Iako je sretna što je konačno doma sa svojom obitelji, ovoj majci definitivno nije lako, a krivnja je prati jer se ne može normalno brinuti o svom sinu. 

Ne može ustati i podići ga niti se brinuti o njemu trenutno. 

- Osjećam se krivom ali moram razumjeti da mi je on spasio život - zaključila je Alicia. 

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message