Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Zbog luka se plače, ali ovo su razlozi zašto bi ga trebalo jesti

Oštar okus luka odlično se uklapa s brojnim jelima pa ga tako pripremamo u dinstanom, kuhanom, kiselom, sušenom i svježem obliku. A evo zašto je on zapravo zdrav

Foto: Dreamstime
2 komentara

Luk raste pod zemljom kao lukovica i blizak je rođak češnjaku i poriluku, piše Shape. Dolazi u velikom rasponu boja, no najčešće u domaćinstvima koristimo žuti luk jer je univerzalan i jednako odgovara svakom tipu pripreme hrane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na lošem je glasu zbog intenzivnog mirisa i činjenice da će mnogi proplakati dok ga čiste. Naime, riječ je o reakciji koju uvjetuje činjenica da luk sadrži tvar alicin, koja se, kada dođe u dodir sa zrakom, pretvara u sumporni spoj. On reagira s vlagom u oku proizvodeći tragove sumporne kiseline koja peče, pa oko proizvodi suze kako bi ispralo tragove tog spoja. Ovaj neugodan efekt može se umanjiti ako dobro ohladimo luk u ledenoj vodi pola sata prije čišćenja.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara te dijabetesa, ističe dr. Rui Jai Liu sa Sveučilišta Cornell. Kaže i kako istraživanja pokazuju da su ljudi koji jedu takav tip hrane sretniji.

- Trebali biste jesti raznoliko voće i povrće, a luk je svakako dio zdravog jelovnika, nastavio je. Luk sadrži spojeve fenole koji djeluju kao antioksidansi te smanjuju aktivnost slobodnih radikala u organizmu. Vanjski omoti luka bogatiji su antioksidansima od središta, tvrde autori studije objavljene u Journal of Food Science and Technology. Dodatno, luk je jeftina namirnica kojom možete vrlo brzo postići preporučeni dnevni unos voća i povrća od 9 do 13 serviranja.

- Luk je dostupan i lagano se skladišti. Možete ga jesti sirovog ili skuhati - nastavlja dr. Liu. No luk ima i drugih pozitivnih zdravstvenih aspekata.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Snižava rizik razvoja raka dojke

Nedavna studija u časopisu Nutrition and Cancer otkrila je da su žene koje su često konzumirale luk i češnjak imale manju mogućnost za razvoj raka dojke. Razlog za to su sastojci luka, tzv. S-alilmerkaptocistein i kvercetin koji usporavaju širenje stanica raka.

SUPER ZA ŽENE 5 razloga zašto je dobro jesti mladi luk, posebno zeleni dio

Snižava razinu šećera u krvi

Ljudi koji jedu češnjak i luk imaju manji rizik od inzulinske rezistencije, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu  Journal of Herbal Medicine. Zdrave razine inzulina pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi te na taj način spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Pomaže koži

Časopis Nutrient nedavno je objavio da ljudi koju konzumiraju luk i češnjak imaju 20 posto manji rizik od razvoja melanoma. Isti zaštitni učinak imaju mahunarke, maslinovo ulje i jaja.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Štiti crijeva

Asia Pacific Journal of Clinical Oncology tvrdi da ljudi koji jedu luk imaju čak 79 posto manji rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma.

Štiti srce i bubrege

Tijekom studije koja je trajala šest godina, znanstvenici su otkrili da ljudi koji jedu luk i druge lukovice imaju 64 posto manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, njih 32 posto ima manji rizik nastanka bubrežnih bolesti, a 26 posto ih je imalo manji rizik od visokog tlaka.

Štiti glasnice

Više od tri porcije luka na tjedan može za 31 posto sniziti rizik razvoja raka glasnica u usporedbi s onima koji ga jedu manje, tvrde autori studije objavljene u Molecular Nutrition and Food Research. Navode i kako luk pomaže smanjiti rizik razvoja tumora glave i vrata.

Foto: Dreamstime

Kako jesti luk

Ovisno o vrsti luka, možete ga kombinirati na milijun načina, tvrdi nutricionistica Elizabeth Shaw. Preporučuje sljedeće:

1. Dodajte kriške luka salati. Narežite luk na vrlo tanke kriške i dodajte ga svježeg salatama poput krastavca, špinata ili zelenoj salati. Za salate je najčešći izbor srebrenac ili tzv. bijeli luk zbog svojeg blagog okusa, a ako ga držite sat vremena prije upotrebe u hladnoj vodi, do izražaja će doći njegova slatkoća.

Healthy woman teeth and dentist mouth mirror TVRDE STOMATOLOZI Vegetarijanstvo može biti loša odluka za zdravlje vaših zubi
2. Ukuhajte ga za juhe. Žuti luk je najbolji odabir kad je riječ o juhama, varivima i umacima.

- Kako biste dobili punoću okusa, ukuhajte ga prije dodavanja ostalih sastojaka. Na žlici maslinova ulja prepržite sitno narezan luk dok ne postane proziran, i to je to, možete početi dodavati ostale sastojke - preporučuje Shaw.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
3. Narežite ga na kockice i dodajte salatama s tjesteninom. Za taj tip jela izvrstan odabir je sitno nasjeckana ljutika koju možete i marinirati u octu ili kvasini.

4. Grilajte ili pržite luk. U ovoj kombinaciji recepata najbolje odgovara ljubičasti luk čiji je okus slatkast i intenzivan.

- Kako biste istaknuli aromu, dodajte malo maslinova ulja te sol i papar - ističe Shaw i kaže da će uz ove začine luk najbolje prijati u sendvičima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message