Lifestyle

Komentari 2

Zbog maski nastaju i maleni prištići u nosu, no ima rješenja

Zbog maski nastaju i maleni prištići u nosu, no ima rješenja

Prištići mogu nastati i u nosu, a kako je riječ o osjetljivom području, teško ih je liječiti te mogu uzrokovati bolnost i otečenost tkiva i sluznice. Stručnjaci kažu da ih je najbolje ne dirati

Dermatolozi ističu kako je pojava prištića u nosu povezana sa začepljenjem pora koje nastaje zbog viška sluzi tijekom prehlade, ili pak zbog prljavštine s prstiju ako ste ih gurali u nos, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO: Kakve se sve maske prodaju

No odnedavno se pojavio još jedan vrlo specifičan uzrok: maska za lice. Dapače, pojavu prištića stručnjaci su definirali kao "maskne" te utvrdili kako se pojavljuju oko usta i na području brade, ali i u nosu.

Zašto maske utječu na nos

Ako pravilno nosite masku, onda ste njome prekrili nos.

- Okluzivna priroda zaštitne maske stvara vlažno i toplo okružje pod njom, što vodi do pojačanog lučenja znoja i sebuma. A to vodi do upale, iritacije i buktanja prištića - kaže dermatologinja Hadley King dodajući kako područje lica koje prekrivamo maskom uključuje nos, usta i bradu, a oni su najosjetljiviji za pojavu prištića.

Kaže kako se ljudi skloni aknama zbog nošenja maske dodatno bore protiv prištića, a problem je što i u nosu imamo pore.

- To su iste pore kakve imamo na koži, pa se jednako tako mogu začepiti. To će rezultirati nastankom prištića - kazala je dermatologinja.

Ako nikad niste imali prištiće u nosu, a sad su učestali, možda je razlog nošenje maske.

Kako ih liječiti

Naravno da prištići nisu izgovor za nenošenje maske. Akne su naporne, no alternativa nenošenju maske je puno gora. Maske su važne u zaštiti od COVID-19 bolesti te sprječavaju širenje zaraze.

Prištići u nosu pak su posebno naporni i bolniji su te se teže liječe od drugih vrsta prištića. Zato je najbolje ne dirati ih.

- Ako je prištić unutar nosa bolan, možete na područje staviti vrući oblog koji će pomoći ublažiti tegobe. Prištić mora proći sam od sebe, a nipošto ga ne dirajte i ne pokušavajte istisnuti - kaže Nicole Hatfield, osnivačica tvrtke Radiant Beings Wellness & Beauty.

Ako ipak smatrate da su tegobe takve da nešto morate poduzeti, King savjetuje da nabavite kremu za akne.

- Prištići će se s vremenom raspasti, no ako su tegobe prevelike, možete uzeti i sastojke poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida te ih oprezno nanijeti - savjetuje ona ističući kako je ključna riječ "oprezno" jer je riječ o dijelu tijela koje ne valja natopiti kemikalijama.

Akne zbog nošenja maske su učestale i bolnije su te ih je teže liječiti. Ipak, najbolje je ne dirati ih, a u slučaju potrebe preparate valja koristiti s krajnjim oprezom.

Najčitaniji članci