Lifestyle

Komentari 91

Zbog mini-vrta u Zagrebu dobili kaznu od 900 kuna, Martina i Boris odlučni da neće platiti

Zbog mini-vrta u Zagrebu dobili kaznu od 900 kuna, Martina i Boris odlučni da neće platiti

Martina Živković i Boris Novković krajem svibnja odbili su platiti iznos od 350 kuna zato što su posadili cvijeće na javnoj gradskoj površini, pa im je sada stigla službena kazna od ukupno 900 kuna

Nakon što su odbili platiti polovicu kazne prema obavijesti o počinjenom prekršaju, zbog toga što su 23. travnja ove godine posadili mini vrt na javnoj površini oko stabla u Preradovićevoj ulici ispred broja 14, Martina Živković i Boris Novković zadnjeg dana kolovoza dobili su i službenu kaznu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Martina Živković o vrtu koji je posadila nakon potresa

Kazna  je određena prema članku 95. st. 1. točke 10. Odluke o komunalnom redu -  prema kojem je na javnim zelenim površinama zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja - a prema Rješenju koje je stiglo, sada bi trebali platiti po 700 kuna svaki, te još po 200 kuna za troškove postupka.

U obrazloženju se ističe da su pri određivanju visine novčane kazne u obzir uzete sve okolnosti koje utječu na njenu visinu, te se 'izrečena novčana kazna u propisanom minimumu smatra primjerenom težini prekršaja i njegovim posljedicama'. 

No, valja podsjetiti da su i obavijest prema kojoj bi Martina i Boris trebali platiti polovicu iznosa, kao i  konačna kazna, stigli nakon što je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare objavio da ju neće morati platiti, reagiravši na prosvjede velikog broja građana koji su i sami počeli saditi mini vrtove oko drveća u blizini svojih kuća.

- Ne znam zašto smo ipak dobili kaznu, no mogu reći da je nećemo platiti. Postoji rok od 8 dana za prigovor, pa ga sada pripremamo, pa ćemo vidjeti što će uslijediti dalje. Spremni smo na sve što dalje slijedi, kakav god postupak bio, no nećemo platiti - kaže nam prilično razočarano Martina.

Dodaje kako je taj mini vrt sada potpuno pogažen, te da dosad nije čula da je nekome naplaćena kazna zbog toga što gazi travu na toj javnoj površini, ili da su kažnjeni oni koji tu uriniraju.     

Martina dodaje kako nije stvar u novcu, nego u činjenici da su, sadnjom cvijeća na toj maloj površini pokušali napraviti nešto lijepo za grad i građane i skrenuti misli od posljedica potresa koji se dogodio dan prije toga, te da tom sadnjom sigurno nisu narušili stanje, jer je taj komadić zemlje i prije bio izgažen i prepun čikova.

- Zato stojimo kod toga da nećemo platiti kaznu, kakav god postupak dalje bio i što god budemo trebali proći - dodaje.

Najčitaniji članci