Lifestyle

Komentari 23

Zbog tjelesne aktivnosti bit ćete samouvjereniji, sretniji i puno motiviraniji za dnevne izazove

Zbog tjelesne aktivnosti bit ćete samouvjereniji, sretniji i puno motiviraniji za dnevne izazove

Tjelesna aktivnost ima mnoge blagodati za naše zdravlje, a jedna od njih je očuvanje i unaprjeđivanje naše emocionalne dobrobiti. Kada se više krećemo smanjujemo negativne osjećaje i loša raspoloženja

Bavljenje tjelesnom aktivnošću pomaže nam da se osjećamo dobro, psihički, fizički i mentalno. Mnoga istraživanja potvrdila su dobre strane tjelesne aktivnosti, a to je da ona utječe na poboljšanje raspoloženja, smanjuje depresiju i znakove tjeskove, poboljšava razinu energije i pozitivino djeluje na spavanje. Ovi rezultati dokazani su u svim dobnim skupinama bez obzira na socioekonomski status i zdravlje pojedinaca, prenosi HZJZ. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kretanje i bilo kakva tjelesna aktivnost luči neurotransmitere i hormone kao što su endorfin, dopamin, serotonin. Nadalje, ona poboljšava cirkulaciju, zagrijava tijelo i smanjuje mišićnu napetost. Pretilost, debljina, sjedenje i nikakva tjelesna aktivnost smanjuju samopouzdanje i uspješan život, dok bavljenje bilo kakvom tjelesnom aktivnosti potiče na zdravije životne odabire te  olakšava nošenje sa životnim izazovima i brigama. Bitno je napomenuti kako nas tjelesna aktivnost neće spriječiti da se naljutimo, ali svakako pomaže u rješavanju mnogih problema i omogućava bolje nošenje s emocijama.

Već i 10 minuta bržeg hoda povećava razinu energije i ugodnog raspoloženja. Pokazalo se kako su osobe nakon tjelesne aktivnosti zadovoljnije, mirnije i budnije nego nakon dužeg mirovanja i sjedenja.

Tjelesna aktivnost prepoznata je i u prevenciji razvoja kao i u tretmanima liječenja mentalnih bolesti i poremećaja. Njezine koristi dobro nadopunjuju osnovne terapijske oblike kao što je psihoterapija i farmakoterapija. Osim toga, poboljšava njihovu djelotvornost te doprinosi boljoj kvaliteti života. 

Najbitnije je shvatiti kako mentalno zdravlje čuvamo ulažući u našu emocionalnu dobrobit, a to možemo postići sa svakodnevnom tjelesnom aktivnošću i redovitim kretanjem. Napravite korak dalje, napravite promjenu i potaknite druge oko sebe na iste. Promijenite svoj život i usvojite zdravije navike.

Najčitaniji članci