Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zbogom fejk ljepoto: Izgleda li umjetno stvarno i bolje ili ne?

Zbogom fejk ljepoto: Izgleda li umjetno stvarno i bolje ili ne?

Sjećam se sredine 90-ih po mnogim stvarima - Justinu Timberlakeu, iPodu, ali najviše od svega ih pamtim po laži - preko noći je svima kosa postala gušća i dulja, a sve je mirisalo na kvarcanje

VIDEO

Urednica Beauty rubrike u britanskom ELLE-u Katy Young kaže kako je danas, što se beauty trendova tiče, oko nas sve 'fejk' ili lažno: kosa, nokti i ten, a kod mnogih je djevojaka to tek početak popisa. Young je sada u 42-oj, a već neko vrijeme pokušava održati svoju prirodnu ljepotu i ne želi, kaže, nikad više podleći trendovima koji nas uvjeravaju da je fejk i ljepše.

Evo što kaže:

Neki dan sam kolegicama pokazala svoju fotografiju sebe iz 2007. Žena na slici se zagledala u nas preplanula - prava djevojka s lokalnog miss natjecanja u Teksasu. To nije dio života koji inače dijelim s drugima, uglavnom mi ne bi ni vjerovali da sam to ja. Istina ponekad ni ja ne vjerujem i čudim se da nisam napravila ništa umjetno na sebi.

Fotolia

Sad imam 42 godine. Kosa mi već sijedi, a rutina šminkanja mi je jednostavna. Ali, kad je o ljepoti riječ,12 godina je cijeli životni vijek - dovoljan da trendovi dođu, odu i opet se vrate zbog čega samo odmahnem rukom kad gledam ove nove permutacije ljepote - napumpane usne, konturiranje, 'skin taping' (doslovno lijepljenje bočnih strana lica sa selotejpom kako bi se lice 'ispeglalo' ).

Sjećam se sredine 90- h po mnogim stvarima - Justinu Timberlakeu, iPodu, ali najviše od svega ih pamtim po laži - akrilni plastični nokti  su u sve zapinjali, preko noći je svima kosa postala gušća i holivudski se produljila, a sredstvo za samotamnjenje se osjećalo u zraku.

Imala sam 29 godina i tek sam izašla iz šestogodišnje veze - osjećala se ponovno živa. Željela sam biti netko drugi ... a svijet ljepote obećao mi je to i ispuniti. 

Moja je blijeda koža nestala s tjednim posjetima solariju (350 kn) rijetke, lomljive trepavice zamijenjene su s gustim setovima ekstenzija trepavica (1.300 kn), obrve su mi postale savršeni polumjeseci zahvaljujući microshading metodi (1.700 kn), a nokti mi se mijenjaju tjedno, od slatkog Frencha do vamp crvene (100 kn). 

Zašto neki odvjetnici siječanj nazivaju 'Mjesecom razvoda'
Zašto neki odvjetnici siječanj nazivaju 'Mjesecom razvoda'

Briga o tome kako izgledam pomogla mi je da, kad sam bila najranjivija, ostavim dojam kako sam dobro - sjećam se kako mi je majka čestitala kako odlično izgledam nakon što me dečko ostavio. A bila sam slomljena.

Chic Studio

U početku je uspijevalo -jer lažno osunčana koža i podebljana kosa nisu imale vremena za slomljeno srce i plakanje i osjećala sam kao da imam kontrolu nad nečim. Ali problem s kontrolom je taj što - čim se izgubi, sve se razriješi.

Čim su se u mom tjednom beauty kalendaru ljepote pojavili sitni problemi - od toga da se razboljela djevojka koja mi je radila manikuru - i u mom romantičnom dnevniku bi se pojavile  pukotine. Jer, više nisam bila sigurna što je 'stvarno'

Bila sam umorna, još uvijek sama i kosa mi je bila iscrpljena od više mjeseci feniranja, a morala sam se i uvjeriti da će se onaj tko vrijedi biti uz mene i dugo nakon što nestane fejk preplanulost. Ali koliko sam zapravo blijeda bez kvarcanja i  kakva mi je uopće prirodna boja kose? Pa, bila sam spremna saznati.

Po čemu mirišu slavne dame? Ovo su njihovi omiljeni parfemi
Po čemu mirišu slavne dame? Ovo su njihovi omiljeni parfemi

Malo po malo, moja prirodna boja kože počela se isticati - blijeda i ružičasta, a bankovni se račun oporavio. 

Dreamstime

Moja kosa je izgubila zlatnu nijansu i otkrila se lijepa, meka kosa, trepavice su bile tanke ali su mi se oči vidjele po prvi put u par godina. Osjećala sam se živom i stvarnom - i sretnom što znam da sam to 'samo ja'.

No, lažiranje je izgleda i dalje veliki posao, a dovoljno je pogledati jednu epizodu Love Islanda da shvatite da trepavice i ekstenzije nisu nestale i da su pristupačne injekcije i kirurški zahvati mladim ženama (i muškarcima) dali mogućnost da lažu koliko žele.

Što se mene tiče, opet sam se zaljubila - u osobu u koju sam našla ispod oklopa. Da li bi danas imala toliko samopouzdanja da nisam nagomilala svu tu kozmetičku artiljeriju? Nisam baš sigurna. Kako kažu, ponekad na početku morate i fejkati', kaže Young u svojoj Elle kolumni.
 

POLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...