Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Zdrave boje za rezance - sipa, špinat, buča, kakao, šafran...

Zdrave boje za rezance -  sipa, špinat, buča, kakao, šafran...
1

Tijesto se boja pireom blanširanog ili sirovog povrća, a dodaju se i začini poput cimeta i muškatnog oraščića, ovisno kakvu boju i okus želite dobiti

VIDEO

Domaći rezanci kuhaju se samo pet minuta, a ako u kuhinji imate ciklu, sipu, mrkve, batat ili špinat nemate izgovora zašto ne napraviti i tjesteninu u boji. Najcjenjeniji začin na svijetu, šafran, obojit će tjesteninu u žuto, a špinat ili pesto od bosiljka u zeleno

- Osnovni i najjednostavniji recept za domaću tjesteninu je 350 g glatkog brašna, malo soli, tri umućena jajeta, malo vode ili ulja. Mijesi se desetak minuta dok ne postane nježno i glatko. Zatim se podijeli u loptice te se odmara najmanje 20 minuta u hladnjaku umotano u prozirnoj kuhinjskoj foliji, a idealno je da stoji dva sata - objašnjava Zdravko Perić, glavni chef kuhinje hotela Le Meridien Lav u Splitu i stručni suradnik portala Gastro.hr. 

Zelenu tjesteninu napravite od špinata ili bosiljka, crvenu s ispasiranom mrkvom, a narančastu od batata. Skuhajte ili ispecite slatki krumpir, pa ga ispasirajte s malo soli i maslinova ulja. Dodajte pire u osnovni recept za tjesteninu i dobro umijesite. Važno je ostaviti tijesto u hladnjaku barem 20 minuta da odmori. 

Nakon toga razvaljajte i narežite na trake ili kvadrate ako pripremate raviole. Ako koristite mašinicu, umijesite tijesto pa ga razvaljajte na dasci do debljine koja može proći kroz mašinicu. Provlačite ga do najtanje dimenzije i od njega napravite tagliatelle. Odvojite ih jedne od drugih kako se ne bi zalijepile i sušite blizu prozora ili na propuhu. 

Dreamstime

Savršeno obojena tjestenina: Idealan omjer pirea od povrća i brašna je 50:50

Ako tjesteninu želite obojiti ili aromatizirati, možete to učiniti s gotovo svime što zamislite. Od svježeg začinskog bilja pa sve do cimeta, papra, čilija, kajenskog papra, muškatnih oraščića, šafrana, suhih gljiva i česnjaka u prahu, objašnjava Zdravko Perić. Kod dodavanja začina za bojanje, uvijek ih prije dodavanja brašna umijesite s jajima radi svilenkaste teksture i elastičnosti koju prouzrokuje gluten iz brašna. 

Ako kao boju ili aromu dodajete pire od povrća (cikla, brokula, peršin, mrkva, celer korijen, bosiljak ili neka druga začinska biljka) smanjite količinu brašna i nadomjestite pireom od povrća. Idealan omjer je 50:50, a ako je pire vlažan dodajte još brašna dok ne dobijete konzistentnu smjesu.

Dreamstime

Zeleni rezanci s piletinom

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 250 g kukuruznog brašna, 2 jaja, 200 g špinat, sol,  pesto: 200 g rukole, 5 češnjeva češnjaka, 100 g prženih pinjola, 150 ml maslinova ulja, sol; 300 g pilećih prsa, sol, papar, maslinovo ulje, cherry rajčice za posluživanje

Priprema: Prosijte brašno i dodajte jaja i sol. Umijesite i dodajte pire skuhanog špinata. Premijesite tijesto pa omotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Još jednom kratko izmijesite tijesto i podijelite na nekoliko loptica. Razvaljajte i narežite na duguljaste rezance. 

Kuhajte pet do šest minuta. Za to vrijeme, prepržite začinjenu piletinu na ugrijanu ulju. Prepržite pinjole u tavi, pa maknite da se ohlade. Operite rukolu i stavite u multipraktik. Dodajte češnjak i izmiješajte. Zatim polako ulijte maslinovo ulje te sol i papar. Poslužite pesto uz tjesteninu s piletinom i rajčicama.

Pixsell

Domaći široki rezanci obojeni crnilom od sipe

Sastojci: 500 g brašna, 4 žličice crnila sipe, 5 velikih jaja, žlica ulja, prstohvat soli, 200 g sipe, 200 g lignje, češnjak, peršin, rajčice, maslinovo ulje

Priprema: Prosijte brašno, dodajte sipino crnilo, jaja, malo ulja i soli te zamijesite elastično tijesto. Vode dodajte samo ako je tijesto previše suho. Pokrijte folijom i ostavite da odstoji pola sata. Razvaljajte ga i napravite rezance u mašinici za tijesto. Popržite sipu i lignje na češnjaku i ulju, dodajte rajčice, peršin i vino te poslužite uz kuhanu tjesteninu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro