Dok su prijateljice Andrijana Ivana razmišljale o poslu koji pokrenuti, pijuckale su sokiće od svježeg voća i povrća i upravo su se oni pokazali kao najbolja ideja
Zdravi napici: Svježi sokovi će vam uljepšati baš svaki dan
Kada su prije nekoliko mjeseci prijateljice Andrijana Knez (37) i Ivana Školnik (38), pijuckajući omiljeni koktel od svježeg voća, razmišljale o tome kakav posao pokrenuti u Andrijaninu prostoru koji je stajao prazan, pogled im se zaustavio upravo na sokiću koji su ispijale. Taj je sokić, točnije smoothie, dobio središnje mjesto u njihovu prostoru i postao svojevrsnim načinom povezivanja ljudi u okolini kojima je ponuđen.
- Kad smo otvorile Sokić, pokazalo se da su ljudi željni takve priče i vrlo brzo su nam počeli redovito dolaziti, i to ljudi svih dobi - govori nam Ivana koja dodaje da, uz ponuđene, mogu osmisliti sokić prema željama.
Andrijana dodaje kako im češće mladi sugeriraju neke okuse na koje su navikli, pa traže da izostave neke namirnice koje im se čine čudne, ali da se često daju i nagovoriti da probaju nešto novo, đumbir na primjer. Tada se iznenade kad im prija nešto za što su mislili da ne vole.
I tako se, dan po dan, oko sokića počela stvarati cijela priča koja danas ima i više poglavlja i djelatnosti nego što je samo ponuda zdravih pića. Paralelno s uređenjem Andrijanina prostora na Trešnjevci, u kojem je nekad vodila galeriju na koju još podsjećaju neki njezini kipići, ali danas u novom kontekstu, osnovale su udrugu za promicanje zdravog života, edukacije i umjetnosti Točka i crta, u kojoj su pokušale ujediniti sve svoje interese. Tako je Ivana, povjesničarka umjetnosti, željela da u sklopu udruge bude i prostora za održavanje jezičnih, likovnih i sličnih edukativnih radionica koje se i održavaju sa školskom djecom. Istodobno s time u prostoru smoothie bara organiziraju se i različite promocije i izložbe, što je pak važno Andrijani koja je završila kiparstvo u Školi primijenjene umjetnosti. Tako je Smoothie bar Sokić postao prostor pravih kreativnih proplamsaja. Zanimljivo je da će vam, kad prvi put navratite u bar, ponuditi da se učlanite u njihovu udrugu. Članarina iznosi 10 kuna i uz učlanjenje dobijete smoothie prema izboru.
- Članovi nemaju nikakve obveze prema udruzi, ali mogu sudjelovati u njenu radu, ako žele, i davati prijedloge. Sve sugestije ozbiljno razmotrimo i svako nam je dobrodošao, baš kao što ozbiljno poslušamo želje gostiju i miješamo im sokiće prema osobnim željama. Tako smo jednoj kombinaciji dali ime Helenin sokić, jer smo ga napravile prema Heleninu ukusu - kaže Ivana i dodaje da su im se svi susjedi učlanili u udrugu. Okosnicu njihove ponude čine sezonske namirnice koje dobavljaju od ekoloških proizvođača, a ono što nemaju, poput limuna, đumbira ili ananasa, nadopune na obližnjoj Trešnjevačkoj tržnici. Ali u budućnosti, napominju, namjeravaju stvoriti mrežu svojih dobavljača pa i same proizvoditi što više potrebnih namirnica.
- Dio namirnica će uskoro doći iz mojeg vrta. U Vrapču kod roditelja uskoro će biti i paradajza, salate i mrkvica, a imamo i još ponešto posađeno na nekoliko lokacija. Imamo nešto zemlje koju smo sada odlučile iskoristiti - govori Andrijana i pokazuje namočena sojina zrna koja će za dan, dva postati tofu, glavni sastojak njihovih zdravih sendviča. Vesele se što su uz njih mnogi probali nešto novo, pa i njihova djeca, Ivanin sin Jasha (9) i Andrijanin Vinko (11), koje su zaposlile na dijeljenju letaka, svaki dan prihvate neki novi okus. Prijateljice dodaju da je zasad dobro i nek potraje, i samo nek im blender izdrži, jer on je, osim njihove neiscrpne kreativnosti, glavno oruđe u Sokiću.
Živahni crvendać
Sastojci: 1 veća rajčica, 1 mango, 1 čili papričica, nekoliko listića svježeg bosiljka, šalica leda, 2 dl vode,1 šalica kockica lubenice
Priprema: Odaberite zrelo voće, u naponu svježine. Lubenicu narežite na kocke i stavite je u blender. Rajčicu, prema želji, možete oguliti i maknuti joj sjemenke, te je dodajte u blender. Mango ogulite i narežite na manje komade te ga također dodajte lubenici i rajčici. Čili papričici također možete maknuti sjemenke kako bi sok bio nešto blaži. Voću dodajte svježi bosiljak, led i vodu te blendajte dok ne dobijete žitak, gladak sok. Natočite u čaše prema želji i u svaku čašu zataknite slamčicu. Svaki napitak možete, prema želji, ukrasiti komadićem voća ili listićem bosiljka.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!