Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Popustljiv roditelj mora znati da djeci trebaju pravila i granice

Želite biti prijatelj s djetetom? Ovo su mane takvog pristupa

Ako često ne znate reći djetetu 'ne', ne postavljate jasna pravila i granice te ne postavljate pred dijete jasna očekivanja, to nije dobro za njihov razvoj, upozoravaju stručnjaci

VIDEO

Niz varijabli utječe na to kako ćete odgajati svoje dijete te koji pristup pritom najčešće primjenjujete. Iako znanstvenici govore o četiri glavna  stila roditeljstva, ti se tipovi mogu preklapati i miješati, pa postoje i različite nijanse svakoga od tih pristupa. Jedan od tih stilova je i permisivno roditeljstvo: Pristup kod kojega je roditelj popustljivo prilagođava svoje odluke situaciji i djetetovim potrebama.

POGLEDAJTE VIDEO: Mentalno jaki roditelji ovo nikad ne rade

Pokretanje videa...

01:45

Što je permisivno roditeljstvo?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Permisivno roditeljstvo je prilagodljivo roditeljstvo, no ponekad se naziva i popustljivo roditeljstvo. Ovi roditelji naglašeno reagiraju na potrebe djeteta što nije loše, ali rijetko postavljaju očekivanja ili granice te promiču djetetovu osobnu odgovornost.

Kakav ste roditelj: Popustljivi, fleksibilni ili strogi s pravilima?
Kakav ste roditelj: Popustljivi, fleksibilni ili strogi s pravilima?

- Ovi su roditelji vrlo osjetljivi i topli, ali ne osjećaju se ugodno u ulozi onoga tko treba postavljati granice - kaže dr. Aliza Pressman, direktorica kliničkog programa u roditeljskom centru Mount Sinai.

Roditelji i djeca

- To su roditelji koji se ponašaju kao najbolji prijatelji djeteta - dodaje. 

- Oni rijetko kažu 'ne' svojoj djeci, obično koriste mito za oblikovanje ponašanja i općenito ne postavljaju čvrstu strukturu i pravila - kaže psihologinja, dr. Nicole  Beurkens te dodaje kako ovaj roditeljski stil, na žalost, dovodi do toga da djeca odrastaju bez pravila i  kasnije se bore s preuzimanjem odgovornosti, te lošije prolaze u školi i imaju problema sa samopoštovanjem. 

Kad oba roditelja rade, djeca brže razvijaju vještine i govor
Kad oba roditelja rade, djeca brže razvijaju vještine i govor

Kakvi su roditelji u odnosu na druge roditeljske stilove?

Koncept četiri različita roditeljska stila smislila je 60-ih godina psihologinja  Diana Baumrind, koja je proučavala djecu predškolske dobi i njihovo ponašanje. Potom je usporedila navedeno ponašanje s interakcijom roditelja i djece: strategijom postizanja discipline, količine nježnosti i topline koju roditelji pružaju, kako komuniciraju s djecom te kakva su njihova očekivanja vezana uz zrelost i samokontrolu djeteta. Definirala je četiri stila roditeljstva: autoritativni, neangažirani,  permisivni i autoritarni.  

Ostali stilovi:

Autoritativni stil: Roditelji su vrlo osjetljivi i podržavaju djecu, a istovremeno definiraju granice, strukturu, postavljaju jasna očekivanja i daju djetetu autonomiju u ostvarenju ciljeva. 
Neangažirani stil: Roditelji se ovdje vrlo malo uključuju u odgoj djeteta, emocionalno su distancirani i tjeskobni te ne pružaju djetetu nikakvu strukturu ili podršku. Djeca odgojena na taj način mogu imati problema u odnosima s drugim ljudima te manjak  samopoštovanja. 

Neposluh je samo jedna od faza odrastanja - roditelji, izdržite!
Neposluh je samo jedna od faza odrastanja - roditelji, izdržite!


Autoritarni stil: Postavlja jako velika očekivanja pred dijete, uz vrlo nisku osjetljivost za njegove potrebe. Roditelj se ponaša kruto,  kontrolirajući i ne reagira na djetetove emocionalne potrebe. Djeca koja su odgojena na ovaj način često postižu visoka postignuća, ali mogu razviti tjeskobu i kronični stres. 

Koje su karakteristike i primjeri permisivnog roditeljstva?

To su roditelji koji primjenjuju život bez pravila, odnosno bez dosljednih pravila.  
Probleme s djetetom rješavaju mitom.
Roditelji često žele biti 'najbolji prijatelji' djeteta i tako se ponašaju. 
Manje pažnje obraćaju na obrazovanje, izvannastavne aktivnosti i slično (ali nisu nužno nepažljivi prema djeci, samo su manje fokusirani na te detalje).
Puštaju djecu da sama donose odluke, što nije uvijek loše, ali može biti ako odluke nisu primjerene djetetovoj dobi. 

Vodič za sve uzraste: S koliko godina bi djeca trebala početi raditi kućanske poslove
Vodič za sve uzraste: S koliko godina bi djeca trebala početi raditi kućanske poslove

Kako promijeniti popustljive roditeljske navike?

Promjena navika zapravo je samo ispravljanje stila: Tako da primjenjujete više pravila, definirate strukturu i postavite više jasnih očekivanja pred dijete. U osnovi, tako da  stvarate granice unutar obiteljske jedinice.

- Sigurne granice koje postavlja roditelj smanjuju tjeskobu. Pravila i rutine, poput vremena obroka, vremena za spavanje, vremena za domaće zadatke i vremena koje mogu provesti pred računalom, koja roditelj postavlja i nadgleda, stvaraju predvidljivost u djetetovom životu. To kod njih smanjuje nesigurnost i anksioznost - kaže psihoterapeutkinja Krissy Pozatek.

- Roditelji ne bi smjeli podcjenjivati djetetove pokušaje da istražuju granice. Na primjer, kad dijete pregovara o tome da želi kasnije na spavanje, to je povezano s njegovim osjećajem sigurnosti jer djetetu omogućava da provjeri ima li ono više moći od odrasle osobe - pojašnjava. 

Lošija ocjena iz testa ne znači da si propalica, a na informacije roditelji i djeca dolaze zajedno
Lošija ocjena iz testa ne znači da si propalica, a na informacije roditelji i djeca dolaze zajedno

Jedan od jednostavnih načina za postavljanje pravila je definiranje tko treba obaviti neki kućanski posao te kada i kako.

- To je važna stvar: Istraživanje je pokazalo  da djeca koja imaju obavezu odraditi neke  kućanske poslove grade ključne  životne vještine. Poanta je u tome da oni nauče kako postati članovi svog domaćinstva koji daju doprinos, upravljaju svakodnevnim samodostatnim životnim vještinama koje su vam potrebne kada odrastete - kaže savjetnica za odgoj djece Caroline Maguire.

Djeca jednostavno kroz to uče kako ovaj će izgledati život kad jednog dana budu imali vlastitu partnersku zajednicu te se tako za nju pripremaju, donosi portal MindBodyGreen.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru