Lifestyle

Komentari 3

Želite li koristiti menstrualnu čašicu, neke stvari morate znati

Želite li koristiti menstrualnu čašicu, neke stvari morate znati

Riječ je o higijenskom proizvodu za žene namijenjenom za višekratno korištenje. To je malena, fleksibila silikonska ili gumena čašica u obliku lijevka, a služi za prikupljanje krvi

Jeste li među onima koji su razmišljali o tome da prestanete koristiti tampone i uloške i prebacite se na menstrualnu čašicu? Ta promjena nije jednostavna za mnoge žene jer su navikle nositi se s menstruacijom uz pomoć drugih higijenskih proizvoda, no Indianexpress tvrdi kako je riječ o promjeni koja je dobra za zdravlje i okoliš istovremeno.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se mijenja tijelo tijekom ciklusa

Citirajući Healthline, navode kako je menstrualna čašica higijenski proizvod za žene namijenjen višekratnom korištenju.Riječ je o malenoj, fleksibilnoj silikonskoj ili gumenoj čašici u obliku lijevka, a služi za prikupljanje menstrualne krvi te se postavlja u vaginu. Prije nego što kupite čašicu, svakako promislite o tri važne stvari koje morate imati na umu prije nego što je nabavite.

1. Pronađite odgovarajuću veličinu

Menstrualne čašice uglavnom dolaze u dvije veličine, malenoj i velikoj. Male čašice su savršene za djevojke mlađe od 30 godina koje još nisu rodile. No ako ste stariji od 30 i rađali ste jedanput ili više puta, bolji odabir je velika čašica. Ne kupujte čašicu razmišljajući o tome koliko vam je obilna mjesečnica nego koliko imate godina. Male čašice su od 35 do 43 milimetra u promjeru, dok su velike između 43 i 48 milimetara.

2. Kako se koriste

Kad ste odlučili koja vam veličina odgovara, sljedeći je korak naučiti kako je ispravno koristiti. Najbolji način je čučnuti i umetnuti je. Možete podignuti jednu nogu na zahodsku dasku ili sjesti na zahod raširenih nogu, a svakako je preporuka da vježbate umetanje kad nemate menstruaciju. Ako ste zabrinuti da bi krv mogla procurjeti jer niste pravilno umetnuli čašicu, nosite uložak dok se ne uvježbate.

Prije umetanja čašicu savinite ili pritisnite kako biste je lakše postavili. Svakako je morate isprazniti nakon najviše šest sati te sterilizirati u kipućoj vodi kako biste je očistili.

3. Je li udobna?

Ako ste čašicu umetnuli na ispravan način, nećete je uopće osjećati. Možete plivati ili trčati s njom bez brige da će tekućina iscuriti. No treba vremena da se na nju prilagodite. Ako u bilo kojem trenutku tijekom korištenja osjećate nelagodu ili čak bol, svakako se konzultirajte s ginekologom.

 

Najčitaniji članci