Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Žene imaju drugačije simptome infarkta, jave se tjednima prije

Žene imaju drugačije simptome infarkta, jave se tjednima prije
1

Kod žena se zbog atipičnih simptoma infarkta miokarda otkriva kasnije ili prekasno, ponekad i prekasno za učinkovitu intervenciju, rekao je kardiolog Davor Miličić

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi

Muškarci i žene su skloni istim srčanim bolestima što se vidi u statistici prema kojoj od srca i krvnih žila umire oko 40 posto muškaraca i oko 50 posto žena u Hrvatskoj. Suprotno mišljenju, i žene umiru od bolesti srca i krvnih žila, čak više nego muškarci, samo što se kardiovaskularne bolesti kod žena pojavljuju 10 godina kasnije nego kod muškaraca.

Žene u generativnoj dobi hormonalni status štiti od razvoja ateroskleroze, no kad dođe do menopauze rizik bolesti se povećava i žene 10 godina kasnije pobolijevaju i umiru od kardiovaskularnih bolesti. Postotak umrlih od karcinoma dojke je tri posto, a od kardiovaskularnih bolesti 55 posto, pa brojevi dovoljno govore sami za sebe, kazao je akademik prof.dr.sc. Davor Miličić, dr. med., specijalist internist – kardiolog, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC Zagreb i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Istraživanja su pokazala da žene koje puše i imaju dijabetes po ulasku u klimakterij imaju čak četiri puta veće šanse za srčani udar od njihovih vršnjakinja. Prof. Miličić dodao je da postoje izvjesne razlike u simptomima infarkta miokarda između žena i muškaraca.

- Žene su sklonije atipičnim simptomima, dok je kod muškaraca bol iza prsne kosti u većini najvažniji popratni simptom. Ostali simptomi su opća slabost, oznojenost, zaduha, pretkolapsno stanje. Kod žena se zbog atipičnih simptoma infarkta miokarda otkriva kasnije ili prekasno, ponekad i prekasno za učinkovitu intervenciju. Stoga ih treba educirati da budu svjesne da i one nose kardiovaskularni rizik pa kod svih simptoma moraju reagirati, upozorio je prof. Miličić.

Kako se suočiti sa strahom? Ovo su preporuke iz Štampara
Kako se suočiti sa strahom? Ovo su preporuke iz Štampara

Pojasnio je da infarkt miokarda najčešće počinje naglim osjećajem boli koja se javlja u području iza prsne kosti. To može biti osjećaj boli, ali nije nužno. Katkad  se umjesto boli javlja pritisak, žarenje, pečenje i općenito osjećaj nelagode u prsima.

- Kod nekih to nije intenzivan osjećaj, a kod drugih je intenzivniji. Ako je riječ o tipičnom infarktu, bol može potrajati 15, 20 ili više minuta. Riječ je o kontinuiranoj boli koja se može postupno pojačavati, a praćena je općom slabošću i osjećajem straha. Pacijenta katkad oblije hladan znoj, ima intenzivan osjećaj lupanja srca te neugodan osjećaj da se nešto ozbiljno poremetilo u organizmu, kazao je.

Atipične simptome često imaju i dijabetičari. Oni imaju viši prag za osjet boli budući da su im oštećeni osjetni živci. Tako kod njih bol može biti blaža ili izostati, a prisutni su samo omaglica, znoj i nedostatak zraka. To vrijedi ako je riječ o infarktu koji zahvaća gornju stijenku srca, no ako je zahvatio donju stijenku javljaju se bolovi u gornjem srednjem dijelu trbuha i nalikuju boli zbog vrijeda želuca ili dvanaesnika. Kod nekih je bol prisutna i drugdje, a ne samo iza prsne kosti. Do dolaska Hitne čovjek treba mirovati, najbolje ga je polegnuti u vodoravan položaj. Pacijenta treba pomno nadzirati zbog mogućeg srčanog zastoja, tzv. fibrilacije ventrikula. Tada ga treba reanimirati, zaključio je dr. Miličić.

Tihi simptomi udara javljaju se i nekoliko tjedana ranije...

1. UMOR: Ako se arterije suze, srce prima manje krvi zbog čega radi puno teže. Zato se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.

2. KRATKOĆA DAHA: Ako srce dobiva manje krvi to znači da će pluća dobivati manje kisika nego što je normalno. Imate li problema s disanjem, što prije posjetite liječnika jer to može značiti kako se približava vrijeme srčanog udara.

3. SLABOST: Ako tijelo oslabi tj. osjećate slabost, to je zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkulira ispravno. Tada mišići ne dobivaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se srušite.

4. VRTOGLAVICA I HLADNO ZNOJENJE: Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je opasno po život. U takvoj situaciji osjetit ćete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorirajte ovakve znakove.

5. PRITISAK U PRSIMA: Imate li rane simptome srčanog udara vjerojatno ćete osjetiti i nemir u prsima, manju bol ili povišen tlak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

6. SIMPTOMI GRIPE ILI PREHLADE: Mnogu ljudi koji su preživjeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana prije imali simptome prehlade i gripe poput kašlja te groznice.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne možete se smiriti? Možda je kriva hrana koju stalno jedete

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje