Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Ženski razgovori o debljini i izgledu ne popravljaju 'stvar'

Trećina žena gotovo se svakodnevno žali prijateljici kako je debela te bi trebala početi vježbati, no što više o tome priča, više se osjeća loše, otkriva istraživanje

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Razgovori o fizičkom izgledu i tjelesnim proporcijama uobičajene su teme "ženskih" razgovora, a oko 93 posto žena redovito razgovara o svojoj težini, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Wisconsin. Najčešće teme takvih razgovora su osjećaj napuhanosti, propitkivanje sugovornice "jesu li debele "i "kukanje" oko toga kako im odjeća loše stoji te kako bi trebale početi vježbati. Trećina žena gotovo svakodnevno o tome razgovara, a stvarna tjelesna težina nema velikog utjecaja na učestalost razgovora. 

Kontraefekt

Njihova svrha je prijateljsko tješenje i međusobno uvjeravanje žena da dobro izgledaju, no efekt je upravo suprotan, objavili su znanstvenici. Izmjerili su indeks tjelesne težine volonterki i potom ispitali njihovo zadovoljstvo vlastitim izgledom, kao i koliko često vode takve razgovore s prijateljicama. Uočili su da što je žena češće započinjala takve teme, bez obzira na to je li idealne težine ili ne, to se ona lošije osjećala.

Zbog toga su zaključili kako takvi razgovori ne povećavaju samopouzdanje, i najbolje je da se što rjeđe vode. Pozitivna strana razgovora o težini su zajednički dogovori o planu vježbanja ili promjene prehrane, no oni su poprilično rijetki, smatraju istraživači.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message