Kuhanje i namakanje "osvježit" će povrće poput rajčice ili paprike, a i voće se može namočiti i kuhati. Sušeno voće i povrće idealne su zdrave grickalice pune vitamina
Zimnica na drugi način: Od krem-juhe do zdravog čipsa
Namočite ili kuhajte suhu hranu prije nego što je iskoristite u receptima. Neke namirnice zahtijevaju i namakanje i kuhanje.
Kad je riječ o povrću, treba ga namakati u vodi od pola sata do sat i pol, a onda kuhati. Ima povrća koje ne morate namakati, nego ga je dovoljno samo skuhati (na primjer, povrće za juhu koje se kuha u juhi). Voće možete namočiti pa kuhati u vodi u kojoj se namakalo, bez dodavanja šećera.
No dobar dio voća možete pojesti u suhom stanju umjesto grickalica. Imajte na umu da se rehidracijom povećava opasnost od kvarenja hrane pa jedanput namočene namirnice potrošite što prije.
Kompot od sušenog voća
Sastojci: 3 šalice sušenog voća prema izboru, 2 šalice kipuće vode , žličica cimeta, šećer prema želji
Priprema: Potopite voće u prokuhanu vodu na 20 minuta. Zatim kuhajte još 20 minuta pa dodajte cimet i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi i poslužite.
Pita od sušenih jabuka
Sastojci: 3,5 šalice sušenih jabuka, 2 šalice vode, 3/4 šalice šećera, žličica cimeta, kora za pitu
Priprema: Kuhajte jabuke u vodi dok ne omekšaju. Dodajte šećer i cimet. U lim za pečenje stavite koru za pitu. Na vrh stavite jabuke i pecite u pećnici 30 minuta na 180 stupnjeva.
Pita od sušenih višanja ili trešanja
Sastojci: 3 šalice sušenih višanja/trešanja, 3 šalice kipuće vode, 1/2 šalice brašna, šalica šećera, kora za pitu
Priprema: Zalijte višnje ili trešnje s kupićom vodom i močite 30 minuta. Zakuhajte pa dodajte šećer i brašno da se zgusne. U lim za pečenje stavite koru za pitu, ulijte smjesu i pokrijte korom. Pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta.
Sušeni kukuruz
Sastojci: Šalica sušenoga kukuruza, 4 šalice kipuće vode, 2 žličice šećera, 1/2 šalice mlijeka, žličica brašna, žličica margarina, sol i papar prema želji
Priprema: Namočite kukuruz u toplu vodu i pustite da odstoji 30 minuta. Kuhajte dok kukuruz ne omekša, što može potrajati i do jedan sat. Ocijedite i dodajte preostale sastojke. Kuhajte još pet minuta miješajući često kako ne bi zagorjelo.
Krem-juha od rajčica
Sastojci: Žličica sušene rajčice u prahu, pola šalice kipuće vode, žličica brašna, 1/2 šalice mlijeka
Priprema: Da biste dobili prah od sušenih rajčica, izmiksajte ih u multipraktiku. Dodajte vodu i pirjajte. Uspite brašno i, miješajući, ulijte mlijeko. Kuhajte i miješajte kako ne bi zagorjelo i stvorile se grudice.
Rehidrirajte namirnice
Jabuke: Na šalicu nasjeckane suhe jabuke dodajte 1,5 šalicu tople vode i potopite jabuke na pola sata
Mahune: Na šalicu mahuna ili graha dodajte malo više od dvije šalice vode, namačite 1,5 sat
Repa: Na šalicu repe dodajte nešto manje od tri šalice kipuće vode i potopite na 1,5 sat
Mrkva: Na šalicu vode dodajte malo više od dvije šalice kipuće vode i namačite oko jedan sat
Kukuruz: Na šalicu vode dodajte malo više od dvije šalice kipuće vode
Luk: Na šalicu luka dodajte dvije šalice kipuće vode i potopite luk na sat vremena
Breskve: Na šalicu bresaka dodajte dvije šalice tople vode i potopite na sat i 15 minuta
Kruške: Na šalicu krušaka dodajte 1 i 1/3 šalice tople vode te potopite na sat vremena
Grašak: Na šalicu graška dodajte 2,5 šalice kipuće vode i potopite oko pola sata
Krumpir: Na šalicu krumpira dodajte 1,5 šalicu kipuće vode i ostavite pola sata
Čips koji vole svi ukućani
Sastojci: slatki krumpir, grah zelenček, repa, celer, cikla, mrkva i slično korjenasto povrće
Priprema: Možete sve namirnice ostaviti u komadu pa ispeći u pećnici dok ne omekšaju. Druga je mogućnost da ih sušite sirove, nakon što ste ih malo potopili u vruću vodu. Narežite na trake, odnosno štapiće i stavite u dehidrator. Za razliku od kupovnih čipseva i krekera, koji sadrže pojačivače okusa i tjeraju vas da posegnete za još, ova grickalica bit će nešto tvrđa. Neke štapiće morat ćete držati malo u ustima dok ne omekšaju pa malo žvakati, što će vas držati zauzetima, pa ćete tako unijeti vrlo malo kalorija.
Ako želite, korjenasto povrće možete narezati i na tanke kriške (najbolje ćete to postići pomoću nožića za guljenje) pa propirjajte na malo ulja i soli. Zatim stavite u aparat za dehidraciju i na niskoj temperaturi sušite od 30 do 60 min. Tako sušeno treba pojesti odmah, a imat će slani okus kao i pravi čips.
Voće u staklenci: Slastan okus džema, pekmeza ili kompota