Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Znakovi da možete imati krvni ugrušak: Kašalj, bol u prsima...

Znakovi da možete imati krvni ugrušak: Kašalj, bol u prsima...
1

Krvni ugrušci mogu izazvati duboku vensku trombozu ili plućnu emboliju. Zato budite na oprezu i nemojte zanemarivati simptome navedene u tekstu jer bi moglo završiti kobno

VIDEO

Većinu vremena krvni ugrušci su korisni. Kad se ozlijedite, krv se treba 'stvrdnuti' i skupiti na mjestu kako bi se zaustavilo krvarenje. No ponekad se ugrušci dogode kada nisu potrebni, a to može stvoriti probleme, posebno ako se formiraju u dubokim venama u blizini vaših mišića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:32

- Kada se krvni ugrušci formiraju u dubljem sustavu, oni mogu biti bolni i vrlo opasni - kaže Luis Navarro, liječnik i osnivač Centra za liječenje vena u New Yorku. Ovakva vrsta ugruška naziva se duboka venska tromboza, ili DVT. DVT-ovi su poput prepreka u vašoj krvnoj magistrali jer uzrokuju prometne gužve u vašoj cirkulaciji i sprečavaju protok krvi koji održava vaš sustav u pogonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stvari mogu postati još ozbiljnije ako se DVT odvoji od svog izvornog mjesta i otputuje u pluća. Tada nastaje plućna embolija (PE), ugrušak koji sprečava pluća da dobivaju potreban kisik i krv. To može oštetiti i pluća i druge organe, a može završiti i kobno. Neki su ljudi skloniji imati DVT-u od drugih, pa bi bilo dobro ostati izvan svih čimbenika rizika. Također je pametno znati prepoznati simptome jer ih često možemo previdjeti, a brzi tretman je ključan, tvrdi dr. Navarro.

Na ovih 6 znakova morate pripaziti:

Oticanje u jednom od udova

Natečena noga ili ruka jedan je od najčešćih znakova duboke venske tromboze.

- Krvni ugrušci mogu blokirati zdrav protok krvi u nogama, te krv može ostati iza ugruška, što uzrokuje oticanje - objašnjava dr. Navarro. Budite sumnjičavi ako vam noga ili ruka brzo natekne, pogotovo ako je popraćeno bolovima.

Bol u nozi ili ruci

Bol kod duboke venske tromboze obično dolazi i u kombinaciji s drugim simptomima poput otekline ili crvenila, ali ponekad može biti i samostalna. Bol kod krvnog ugruška lako se može zamijeniti grčevima u mišićima ili s naprezanjem, zbog čega problem često ostaje nedijagnosticiran. Bol će se pojaviti dok hodate ili kada savijate stopalo prema gore.

Crvenilo na koži

Iako je istina da je modrica vrsta krvnog ugruška, to nije ona vrsta zbog koje morate brinuti. Duboku vensku trombozu ne možete vidjeti golim okom. Možda ćete vidjeti promjene u obliku modrica, ali vjerojatnije je da ćete vidjeti samo crvenilo. DVT uzrokuje crvenilo na udu gdje se ugrušak dogodio i čini ruku ili nogu toplima na dodir.

Bol u prsima

Zbog boli u prsima možete pomisliti da imate srčani udar, ali to bi mogla biti i plućna embolija.

- I plućna embolija i srčani udar imaju slične simptome - kaže dr. Navarro. Međutim, bol kod plućne embolije je oštra i ubodna, a najgora je kada duboko udahnete. Bol kod srčanog udara često zrači iz gornjih dijelova tijela poput ramena, čeljusti ili vrata. Najveći je smisao zapravo u vašem disanju, kod plućne embolije se bol neprestano pogoršava sa svakim udahom. U svakom slučaju, liječnička pomoć vam treba odmah, pa pozovite hitnu.

Kratkoća daha ili ubrzani puls

Krvni ugrušak u plućima usporava protok kisika. Kada je kisika malo, otkucaji srca se povećavaju kako biste pokušali nadoknaditi nestašicu kisika. Osjećate li vibriranje u grudima i imate problema s dubokim udisajima, vaše bi vam tijelo moglo signalizirati da imate plućnu emboliju. Također možete osjećati slabost ili se čak onesvijestiti. Brzo potražite liječničku pomoć ako imate neki od ovih simptoma.

Neobjašnjiv kašalj

Ne možete prestati kašljati i dovoljno dobro udahnuti, imate visoke otkucaje srca ili bol u prsima? To bi mogli biti znakovi plućne embolije. Kašalj je tada suh, a ponekad se može iskašljavati sluz i/ili krv. Ako ste u nedoumici što se tiče simptoma, najbolje je da nazovite svog liječnika ili idete ravno na hitnu pomoć, piše Men's Health.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...