Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Znate li zašto su koi ribe tako posebne? Neke koštaju milijune

Koi ribe su se počele uzgajati u Japanu 1700-ih godina zbog različitih boja i uzoraka. Njihova boja je i njihova najvažnija osobina, a najtraženije su one s plavim i crvenim mrljama

Young Koi
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL
4 komentara

Riba koi može izgledati kao velika zlatna ribica, međutim, to je ipak vrsta šarana i jedna je od najskupljih ljubimaca na svijetu. Naime, jedna je 2017. godine osvojila prvo mjesto na Japan Koi Showu 2017. godine i stoji za jednu od najskupljih koi riba ikad prodanih. Cijena joj je bila 1,8 milijuna dolara (11,8 milijuna kuna).

Koi ribe su se prvo počele uzgajati u Japanu 1700-ih godina kada su ih poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom riže počeli uzgajati zbog različitih boja i uzoraka. I baš kao što su kod nas cijenjene razne vrste pasmina pasa, tako i Japanci uzgoj koi riba shvaćaju vrlo ozbiljno.

Postoje redovita natjecanja koi riba u kojima suci, ali i kupci obraćaju pažnju na zdrav izgled kože ribe, na veličinu, oblik tijela te na koino graciozno kretanje po vodi. Najvažnija osobina je ipak boja. Najbolja je ona koja ima dobar balans boja i uzoraka. Na primjer, postoje koi ribe sa svijetlo plavim mrljama, s velikim crvenim mrljama na leđima, ili potpuno metalno zlatnim.

VIDEO: ULOV U VODICAMA Ribar u more vratio ribu tešku 200 kila: 'Ma neka živi beštija'

No najčešće pobjedu odnose koi ribe samo s tim trima uzorcima. Takve su najvrjednije i svake godine osvajaju gotovo sve glavne kategorije na natjecanjima. A što riba bolje izgleda, to je kupac više spreman platiti.

Postoje i male, jeftine koi ribe za par dolara, ali onim najboljima se cijena ipak penje na desetke tisuća dolara.

Neke vrste koi riba iznimno su cijenjene, bez obzira na to što potječu od šarana, od njih ih izdvajaju žarke boje, koje su na šaranima tamne i neutralne, nimalo privlačne kupcima.

GRČKI HACHIKO Pas se 18 mjeseci ne miče s mjesta gdje je vlasnik poginuo

Koi u svojoj koži imaju šest vrsta stanica u boji. One mogu biti crvene, žute, crne, bijele, plave ili metalik. Kako bi dobili lijep, crvenkasto-narančast uzorak poput onog na ribi od 1,8 milijuna dolara, morate odabrati ribu koja ima bijelo tijelo i puno velikih crvenih mrlja. Treba naglasiti da su crvena i bijela važne boje u japanskoj kulturi jer predstavljaju radost i čistoću.

'VIDITE POČETAK I KRAJ' Najkraća dionica dosad: Riba preplivao 12 metara do Prežbe

Nadalje, što je koi riba svjetlija i bjelija, to je njezina cijena veća. Postoji oko 120 vrsta koi riba. Za usporedbu, oko 200 vrsta pasmina pasa ima na svijetu. No uzgoj koi riba je puno teži jer jedna koi riba može odjednom roditi stotine tisuća ribica.

A tada govorimo o milijunima koje uzgajivači moraju uložiti u njihov uzgoj i održavanje.

Uzgajivač velikog šampiona koi ribe od 1,8 milijuna dolara čekao je čak devet godina da ju proda na dražbi. Odnio je svjetski rekord, a ne samo da je uzgajivač dobio veliki povrat ulaganja u uzgoj, već i neprocjenjiv ugled u koi zajednici uzgoja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message