Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Znate li zašto vidite Mjesec tijekom dana? Evo odgovora

Mjesec je izravno u liniji sa Suncem jednom mjesečno pa dobivamo puni Mjesec. To znači da se izdiže točno onako kako zalazi Sunce i obrnuto. To se događa u ostatku mjeseca

REUTERS/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
15 komentara

Jedna od najranijih stvari koje naučite je da je Sunce velika žuto-bijela kugla na nebu tijekom dana, dok Mjesec mijenja oblik i svijetli noću. To je većinom istina. No, sigurno ste primijetili kako se ponekad pojavi usred poslijepodneva.

POGLEDAJTE VIDEO:

No, zašto se to događa? Tijekom dana ne možete vidjeti nijednu zvijezdu, ali Mjesec je ponekad vidljiv.

To je povezano s položajem mjeseca na nebu. Kako se Mjesec vrti oko Zemlje, tako se i Zemlja okreće oko Sunca. Javljaju se percipirani 'pokreti' Mjeseca i Sunca koje vidimo na nebu. I zato je Mjesec izravno u liniji sa Suncem jednom mjesečno pa dobivamo puni Mjesec. To znači da se izdiže točno onako kako zalazi Sunce, i obrnuto. Ostatak mjeseca (oko 29,5 dana) nisu precizno postrojeni na taj način, što znači da Mjesec može biti vani prije zalaska Sunca ili nakon izlaska, ovisno o tome je li prije ili nakon punog Mjeseca.

Abstract hands while praying at blue full moon with stars VRIJEDI POKUŠATI Trik kako privući mnogo novca u život tijekom punog Mjeseca

Najbolje vrijeme da vidite dnevni Mjesec je kada je on pod kutem od 90 stupnjeva sa Suncem, odnosno kada je on u prvoj ili posljednjoj fazi tromjesečja. Za vrijeme mladog Mjeseca, kada ga ne možete vidjeti noću, jer je njegova svijetla strana okrenuta od Zemlje, Mjesec je i dalje 'vani' tijekom dana, ali je preblizu suncu. Sunčeva svjetlost ga u potpunosti skriva.

Iako svijetli, on ne pušta nikakvu svjetlost sam od sebe, već odražava svjetlost Sunca.

Winter weather Jan 11th 2017 I VI NE SPAVATE? Pazite! Pun Mjesec u nedjelju donosi loš san i iscrpljenost

I dalje se pitate zašto tijekom dana ne možete vidjeti zvijezde? Space.com tvrdi da zapravo možete, no trebate jako dobro gledati. Mjesec je puno bliže Zemlji od bilo koje od tih zvijezda, zbog čega izgleda svjetlije. Ali tijekom dana biste kroz dobar teleskop mogli vidjeti više nebeskih tijela, poput Venere, Jupitera i još neke zvijezde.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message