Obavijesti

Lifestyle

Komentari 87

Žohari vam napadaju dom? Evo kako ih se riješiti bez kemikalija

Žohari vam napadaju dom? Evo kako ih se riješiti  bez kemikalija

Žohari se pojavljuju u mnogim kućanstvima, osobito ljeti. Stoga valja znati kako ih se učinkovito zauvijek riješiti prirodnim sredstvima koje mnogi već imaju kod kuće

VIDEO

Žohari su štetočine s kojima će se mnogi obračunati pozivom dezinfekcijskoj službi. S druge strane, pojedinci su svjesni kako najbolja sredstva kojima će se riješiti žohara već imaju u svojim ormarićima.

POGLEDAJTE VIDEO: Imenujte žohara po bivšem i njime nahranite merkata

Pokretanje videa...

00:50

Stručnjaci za suzbijanje štetočina tvrde da se žohara možete učinkovito riješiti uz pomoć pet prirodnih sredstava, a većinu vjerojatno već imate kod kuće- od taloga kave do deterdženta za suđe.

Ovi repelenti mogu pomoći da se riješite žohara trajno i na prirodan način. Naravno, bolje je spriječiti nego liječiti, pa HomesAndGardens donosi i savjete kako obeshrabriti žohare da uopće uđu u vaš dom. Prema ovlaštenoj entomologinji i tehničkoj direktorici u Braman Termite & Pest Elimination Natashi Wright, borba protiv žohara ne mora uključivati jake kemikalije i toksine te predlaže pet učinkovitih metoda.

Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići
Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići

1. Šećer i boraks

- Boraks je učinkovit za najezdu žohara jer će polako isušiti egzoskelet insekata, utjecati na njihov probavni sustav i na kraju ih ubiti - kaže Natasha te preporučuje da pomiješate boraks i šećer u omjeru 3:1 prije nego što domaćim deterdžentom tretirate mjesta na kojima ste ih primijetili.

2. Ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice među najučinkovitijim je sredstvima za suzbijanje štetočina na tržištu, pa stoga ne čudi da je učinkovito i u suzbijanju najezde žohara.

Liječnik šokirao izjavom: 'Kava koju tako rado pijete vjerojatno sadrži samljevene žohare'
Liječnik šokirao izjavom: 'Kava koju tako rado pijete vjerojatno sadrži samljevene žohare'

- Sprej s uljem paprene metvice može odvratiti žohare na netoksičan način i siguran je za korištenje u blizini djece - kaže Natasha.

Natasha predlaže da pomiješate 15 kapi ulja paprene metvice i tri decilitra vode te mješavinom poprskate mjesta na kojima ste primijetili žohare.

3. Deterdžent za suđe

Ako znate kako očistiti prostirku ili ukloniti mrlje od kave s vaše omiljene tkanine, možda već znate koliko je moćan deterdžent za suđe. Međutim, on može pomoći i u borbi protiv žohara.

- Mješavina vode i deterdženta može ugušiti i ubiti žohare, a posebno je učinkovita protiv njemačkih žohara. Pomiješajte četiri žlice deterdženta za suđe u litri vode i poprskajte na mjesta gdje ste primijetili njihovu aktivnost - kaže entomologinja.

Čuvajte drveni pepeo: Koristan je za dezinfekciju rana, tjera mrave i žohare i - pere stakla
Čuvajte drveni pepeo: Koristan je za dezinfekciju rana, tjera mrave i žohare i - pere stakla

4. Talog kave

Jeste li znali da talog kave možete koristiti za čišćenje namještaja? I da je talog kave dobar za biljke? Pa, također možete upotrijebiti malo ostataka iz aparata za kavu da odvratite žohare, ali ne na način na koji mislite. Naime, žohare privlači aroma mljevene kave, a to možete iskoristiti kao zamku.

- Stavite talog u male papirnate čaše i stavite ih u staklenke napunjene vodom, a zatim stavite staklenku na zidove ili podnožja na kojima ste vidjeli žohare - objašnjava stručnjakinja.

Miris će namamiti štetnike u zamku odakle ne mogu pobjeći, tako da se sadržaja možete riješiti sljedeći dan.

Kako prepoznati da imate žohare u kući? Ostavljaju male crvenkasto-smeđe tragove
Kako prepoznati da imate žohare u kući? Ostavljaju male crvenkasto-smeđe tragove

5. Sok limuna

- Sok limuna pruža opciju eliminacije mirisom, budući da limun ima prirodna antipatogena svojstva koja su žoharima odbojna - kaže Natasha.

Stručnjakinja preporučuje dodavanje dvije do tri žlice limunova soka u nekoliko litara vode. Nakon što ste dobro promiješali tekućinu, u nju uronite krpu, ocijedite je te prebrišite problematična područja.

Kako se zauvijek riješiti žohara?

Najbolji način da se zauvijek riješite žohara jest ukloniti sve što ih privlači. Ovo zahtijeva malo više od dobrog održavanja i čišćenja kuhinje.

1. Redovito praznite smeće ili ga držite zatvorenim. Žohari doista nisu zahtjevni oko izbora hrane tako da jedu sve do čega mogu doći.

10 stvari koje možda ne znate o kukcima: Pauci su uvijek tu...
10 stvari koje možda ne znate o kukcima: Pauci su uvijek tu...

2. Ne ostavljajte suđe u sudoperu. Žohari su uvijek u potrazi za hranom i to im je jednako privlačno kao i hrana ostavljena na kuhinjskom pultu - hranu valja držati u zatvorenim spremnicima.

3. Ne ostavljajte nepojedenu hranu kućnih ljubimaca u zdjelicama. To privlači i glodavce.

4. Usisajte podove nakon svakog jela. Možda vam to djeluje kao suvišan trud, ali ako imate problem sa žoharima, čak i mrvice obroka koji ste upravo pojeli ili skuhali dovoljne su da ih nahranite, baš kao i kad je riječ o miševima.

5. Uskratite im vodu. Sjećate li se onog sudopera punog vode? Kupaonske slavine koja kaplje? Zdjelice vode za kućne ljubimce? Sve je to izvor vode i za žedne žohare.

Koji je najbolji domaći lijek protiv žohara?

Najbolji domaći lijek za uklanjanje žohara je borna kiselina. Da biste napravili mješavinu bora, pomiješajte je u jednakim količinama s brašnom i šećerom i napravite kuglice. Takve kuglice stavite na mjesta gdje ste vidjeli žohare. Hranit će se njima i će ih ubiti. Vrlo je važno osigurati da kućni ljubimci i djeca nemaju pristup kuglicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...