Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Nova prevara na internetu: Na meti ljubitelji životinja! Oprez

Nova prevara na internetu: Na meti ljubitelji životinja! Oprez
2

Svjetski mediji pišu o novoj vrsti Facebook prevare koja igra na emocije ljubitelja životinja. Od istih se traži novac za liječenje ozlijeđenih i napuštenih pasa i mačaka

VIDEO

Mnoge neprofitne udruge i humanitarne organizacije širom svijeta preživljavaju zahvaljujući donacijama dobrih ljudi. 

Nažalost, ima i onih koji plemenitost dobrih ljudi iskorištavaju te pokreću lažne akcije prikupljanja novaca za različite svrhe.

Nakon što je neko vrijeme bilo u trendu prikupljanje novaca za teško bolesnu djecu najnoviji trend je  žicanje donacija u novcu za liječenje  bolesnih, ozlijeđenih i/ili napuštenih životinja. 

Uz poziv za doniranje obično se nalazi 'slatka' ili 'šokantna' fotografija  životinje za koju se navodno prikuplja novac.

Nova  internetska prevara najčešće se  pojavljuje na Facebooku.

 Igrajući na emocije prevaranti vrebaju ljubitelje životinja koji misleći da doniraju novac za plemenite svrhe ustvari postaju žrtve prevare.

Kako prepoznati prevaru?

Postoje načini da provjerite onoga tko od vas traži novac. 

Prije svega od onoga tko traži novac zatražite presliku osobne iskaznice ili nekog drugog dokumenta kojim će potvrditi svoj identitet. Podaci na dokumentima moraju bit identični podacima na Facebook profilu. 

Da se radi o potencijalnom prevarantu najčešće već možete vidjeti na samom pozivu na doniranje jer isti će bit loše preveden na hrvatski, pun pravopisnih grešaka, broj računa kao i telefona bit će sumnjiv, a iza objave stajati će pseudonim ili pak lažni Facebook profil 

Ne želi li vam netko dati  podatke koje od njega tražite  i/ili ne može dokazati identitet dobro razmislite hoćete li takvoj osobi uplatiti novac. Naš savjet je - nemojte.

Također, od onoga tko taži donaciju zatražite kontakt broj telefona te ga nazovite. 

Važno: Ako je broj telefona predugačak, nije iz Hrvatske ili je na bilo koji drugi način sumnjiv nemojte ga zvati. Poziv bi vas mogao skupo koštati.

Raspitajte se koliko je donacija do sada uplaćeno i tražite pisani trag već uplaćenih donacija. 

Bilo bi dobro da vam osoba koja traži novac pokaže račun od veterinara koji navodno treba podmiriti. Ako netko nema što skrivati rado će vas spojiti i s veterinarom kojeg treba platiti. 

Ako netko nešto skriva i kaže da vam ne može dati podatke koje od njega tražite nemojte niti vi njemu dati novac.

Većinu osoba i organizacija danas je moguće provjeriti na Googleu. Jednostavno utipkajte osobu /organizaciju koja traži novac u tražilicu i provjerite što o njemu kaže Google.

Primjerice, na njemu ćete bez problema saznati sve o hrvatskim udrugama za zaštitu životinja i načinima na koji im možete pomoći. I sve navedeno  što smo naveli kao način provjere bez problema će vam dati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...