Obavijesti

Ljubimci

Komentari 12

Hrana koju pas treba izbjeći: Od grožđa i roštilja pa do kave

Hrana koju pas treba izbjeći: Od grožđa i roštilja pa do kave
1

Opasna je hrana marinirana lukom,češnjakom,intenzivnim začinima te ljeti lako kvarljive namirnice:mesne prerađevine,mljeveno meso, sirova jaja, iznutrice...

VIDEO

Ljeto je sezona roštilja! Uz ribu, meso i povrće ljudi guštaju uz pivo i vino, a na bogatoj ljetnoj trpezi gotovo uvijek pronađe se nešto slatko. Osim za ljude, velike ljetne proslave raj su za pse jer koliko god goste upozoravali, vašeg psa uvijek će hraniti s opasnim namirnicama s ljudskog stola koje su u većini slučajeva marinirane lukom, češnjakom, solju, paprom te ostalim začinima.

U ekstremnim situacijama, a vjerujte nam da i takvih ima, psima će se davati alkoholna pića. Sve navedeno pokušajte izbjeći jer bi svojem psu mogli prouzročiti ozbiljne probleme, a vjerujemo da vam nije cilj godišnji odmor, umjesto na plaži provesti u potrazi za veterinarom.

Zdrave, a lako kvarljive namirnice

Kako spriječiti goste da psu ne daju ostatke (roštilja) sa stola? Teško, ali ne i nemoguće! Koliko god vam to bilo okrutno psa tijekom večere sklonite u apartman, dajte mu njegovu hranu i pustite da malo odmori. A vi se zabavite s gostima. Napravit ćete puno manju štetu nego da se pas prejede začinjene hrane nakon koje će gotovo sigurno povraćati, a drugo jutro dobiti proljev. Ostatke hrane ne bacajte po vrtu, već ih spakirajte u vrećice kojih se vaš pas neće moći dočepati. Specijaliteti s roštilja nisu jedine namirnice koje bi mogle naškoditi vašem psu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ostatke hrane ne bacajte po vrtu, već ih spakirajte u vrećice kojih se pas neće moći dočepati

Donosimo popis namirnica koje strogo treba izbjegavati. U prvu kategoriju spadaju zdrave namirnice koje tijekom ljeta treba izbjegavati. To su: jaja (pogotovo sirova) i mesne poslastice poput jetrica, pilećih srca, želuca i ostalih vrsta iznutrica. Iako su ove namirnice zdrave, vrlo brzo se kvare, a mogu i sadržavati bakterije poput salmonele i E. coli koje su štetne za zdravlje kućnih ljubimaca.

Alkohol,čokolada i kofein strogo zabranjeni

Čokolada, kolači i ostali ljudski slatkiši puni su šećera i potiču debljanje pasa i kvarenje zubi kao i kod ljudi. Kod nekih pasa čokolada izaziva otežano disanje, povraćanje, proljeve, bol u trbuhu, drhtavicu, povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzava rad srca, izaziva komu, a ponekad i smrt.

Sol i intenzivni začini koji su sastavni dio marinada kod pasa izazivaju žeđ, proljeve, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu

Mnogi vlasnici pasa koji čitaju ovaj članak ovo upozorenje dočekat će s podsmijehom i reći da to nije istina jer oni svoje pse godinama hrane s čokoladom i nije im ništa. Možemo im odgovoriti da se nadamo da će njihovo zdravlje tako i ostati, ali sasvim je sigurno da se u čokoladi nalaze kakaovac i kofein, tvari koje pas ne može probaviti. Kod kupnje čokolade za pse također provjerite ima li u njoj kakaa. 

Primijetite li da nakon konzumacije pas ima proljev stavite ga na dijetu, a jave li se neki od gore navedenih simptoma odmah trk do veterinara. Sve navedeno za čokolade više manje vrijedi i za kofein te psima nikako nemojte davati kavu. Mlijeko i sladoled također zaboravite jer psi ne mogu probaviti laktozu. Umjesto mlijeka dajte im jogurt i svježi kravlji sir jer su jako zdrave i korisne namirnice. Alkoholna pića strogo su zabranjena jer mogu usmrtiti psa, a gotovo sigurna reakcija na alkoholiziranost bit će dezorijentiranost, povraćanje, proljev i drhtanje.

Opasne marinade

Luk i češnjak neizostavni su sastojci ljetnih marinada, a koliko god ljudima bili ukusne za pse su to opasne namirnice, pogotovo u velikim količinama jer iritiraju probavni trakt i oštećuju crvena krvna zrnca. U manjim količinama češnjak ne bi trebao predstavljati opasnost. Sol i intenzivni začini koji su također sastavni dio marinada kod pasa izazivaju žeđ, proljeve, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu. Generalno gledajući kruh je štetan za psa iz istih razloga kao i za ljude (zbog nadutosti i debljanja), ali povremeno im ipak možete dati starog kruha. Primjerice kao poslasticu jer kruh je svakako zdraviji od većine kupovnih keksića za pse.

Opasno voće i povrće

Grožđe i grožđice strogo izbjegavajte jer sadrže otrove koji izazivaju probleme s bubrezima. Gljive, ako niste sigurni da nisu otrovne izbjegavajte davati vašem psu jer ako u sebi sadrže i malo otrova oštećenja za jetru i bubrege bit će velika.

U manjim količinama štetne namirnice neće izazvati reakciju, ali ako njima dugoročno hranite psa mogle bi izazvati ozbiljne probleme

Voće poput šljiva, breskvi, marelica i ostalih koje u sredini imaju košticu također su opasne jer koštice u sebi sadrže cijanid koji je u velikim količinama otrovan i za pse. Sve navedene namirnice, prije ili kasnije u manjim količinama zalutat će u želudac vašeg kućnog ljubimca. U većini slučajeva štetne namirnice u manjim kolićinama neće izazvati reakciju, ali ako njima dugoročno i ciljano hranite psa mogle bi izazvati ozbiljne probleme. Zato oprez!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet