Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Kako brinuti o starijim psima? Donosimo savjete za vlasnike

Kako brinuti o starijim psima? Donosimo savjete za vlasnike
2

Budući da je bolje spriječiti nego liječiti, kako bi se izbjegli ozbiljniji problemi starije pse je potrebno barem jedan put godišnje voditi na detaljan pregled kod veterinara

VIDEO

Većinom, kada se piše o psima i brizi o njima spominju se štenci i mladi psi. Pišući o hrani za pse, njezi dlake, tjelovježbi i ostalim potrebama ljubimaca mediji vlasnike uz pomoć stručnjaka pripremaju za ono što će se psima prije ili kasnije dogoditi - ostarjet će.

Više neće bit sposobni cijeli dan trčati za lopticom i vlasnike uveseljavati svojim ludorijama. Stigle su ih godine, a s njima su došle i bolesti na koje su vas upozoravali da će jednom doći, ali nekako ste se nadali da će one zaobići vašeg četverogodišnjeg prijatelja.

Generalno gledajući vaš pas je star ako je navršio sedam i više godina (odnosi se to na velike pasmine koje u pravilu žive kraće). 

To što je vaš ljubimac star ne znači da mu trebate okrenuti leđa. Naprotiv, uz vašu pomoć i pridržavanje nekoliko jednostavnih pravila vašem psu i starost možete učiniti lijepom. 

Bolje spriječiti nego liječiti

Dr. Nancy Kay, veterinarka i autorica knjiga o zdravlju pasa kao najčešće probleme kod starijih pasa navodi artritis, probleme s vidom te poremećaje kod uzimanja hrane/vode. 

Poremećaje kod uzimanja hrane mogu uzrokovati problemi sa zubima i desnima, ali uzroci mogu bit puno opasniji - razne vrste karcinoma, problemi s radom srca, bubrega i jetre. 

Kako bi se izbjegli ozbiljniji problemi pse je potrebno barem jedan put godišnje voditi na detaljan veterinarski pregled. Analiza krvi i urina veterinaru će omogućiti da dobije informacije o stanju bubrega, jetre, gušterače, štitnjače. 

Savjet je to koji vrijedi za pse bez obzira na starost, ali malo vlasnika ga se pridržava. 

Prehrana starijeg psa

Pretilost odnosno višak kilograma jedan je od najčešćih problema starijih pasa. Naravno, višak kilograma ne dolazi preko noći, već na naplatu dolaze sve one poslastice i hrana sa stola koju psi tijekom mladosti nisu potrošili. 

Kod pretilih pasa u starosti se puno češće javljaju bolesti poput artritisa. Primijetite li da vaš pas teško ustaje i/ili otežano hoda posjetite veterinara. 

Pati li vaš ljubimac od viška kilograma ili ne hrana za starije pse ne smije bit bogata kalorijama, već kvalitetnim proteinima, omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. 

Problemi sa zubima i desnima

Primijetite li da vaš ljubimac odbija hranu moguće je da ima problema sa zubima i desnima. Ako vas je ikada bolio zub znate kako se osjeća vaš ljubimac. Samo vam to ne može reći direktno. Savjetujte se s veterinarom treba li vašem psu čišćenje zuba ili ne.

Za kraj, ne zaboravite da pas unatoč godinama treba redovitu tjelovježbu. Dugačke i intenzivne šetnje s istrčavanjem zamijenite s više njih kraćih tijekom koji će vaš ljubimac moći obaviti fiziološke potrebe. 

Iako će vam se ponekad činiti da nije zainteresiran ljubimca redovito mazite i pokažite mu da ste uvijek uz njega - da može računati na vas.

Vlasnike starijih pasa pozivamo da nam se u komentarima pridruže s vlastitim iskustvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...